Devlet Sanatçısı Çobanoğlu'nun Vefatının 10. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Devlet Sanatçısı Çobanoğlu'nun Vefatının 10. Yıl Dönümü

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Devlet Sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu'nun vefatının 10. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

25.03.2015 15:09

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Devlet Sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu'nun vefatının 10. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Karaçanta, mesajında ozanların kültüre ışık tuttuğunu ve büyük hizmetlerinin olduğunu belirtti.

Çobanoğlu'nun 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldığına dikkati çeken Karaçanta, şunları kaydetti:

" Artvin, Konya, Erzurum'da yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda, değişik konularda, söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı. Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikayeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmaktadır."

Karaçanta, Türkiye'nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu'nun yıllarca radyo programları yaptığını ve halk edebiyatı ile aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdiğini belirtti.

Çobanoğlu'nun şiirlerinin çeşitli dergilerde yayımlandığını kaydeden Karaçanta, mesajında şunlara yer verdi:

"Türkiye dışında, Avrupa'dan İran'a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı. Kökeni, Orta Asya'daki Baksı geleneğine dayanan aşıklık, Türklerin inancı olan Şamanizm'den izler taşır. Halk ozanları, toplumun değerlerini kuşaklar boyu tanıtmakta önemli aracı olmuş ve bunları kalıcı kılmıştır. Halk ozanlarının doğaçlama saz çalıp türkü söyleme yetenekleri vardır. Halk ozanı veya aşık, Anadolu'da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir. Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olur."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Devlet Sanatçısı Çobanoğlu'nun Vefatının 10. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement