Din ve İnsan Hakları Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Din ve İnsan Hakları Çalıştayı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından uluslararası katılımlı Din ve İnsan Hakları Çalıştayı gerçekleştirildi.

29.11.2013 15:35

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından uluslararası katılımlı Din ve İnsan Hakları Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştay'da insan haklarının kavramsal, kuramsal ve tarihsel gelişiminden, din ve insan hakları arasındaki ilişkiye, İslam dininin insan haklarına bakış açısından farklı düşünce ve hayat tarzına sahip bireylerin insan hakları algısına kadar oldukça geniş bir yelpazede konular tartışıldı.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Bera Otel'de gerçekleştirilen çalıştayda,  din ve insan ilişkilerinin tesadüf olmadığını, bu yüzden insan haklarının dinden ayrı ele alınmasının sorunlu olduğunu düşündüğünü söyledi.

İnsanların zihninde yaratılan seküler insan hakları düşüncesi algısının eksik ve yanlış olduğunu vurgulayan Çalış "İnsan haklarını ahlaki olarak ele alan hiçbir eser olmamasında da bunu görüyoruz. İslamiyet'in insan hakları konusunda ne kadar önemli şeyler söylediğini görmeliyiz. İnsan hakları tarihi Magna Carta'dan ibaret değildir. Magna Carta Veda Hutbesi ile karşılaştırıldığında insan hakları konusunda söylenenlerin ne kadar eski ve önemli olduğunu anlamış olacağız. Kuran'ı Kerim'in bütün mesajı insan, insanlık ve insanı kamil olma yolunda uyarılardan oluşmaktadır" diye konuştu.

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise dinlerin özellikle de İslam dininin insan hakları kültürünün oluşmasına ve gelişmesine katkısının göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

İslam dininin insanların birbiriyle görüşüp konuşmalarına, toplum halinde yaşamalarına büyük önem verdiğini vurgulayan Gökbel, "Müslümanların birbirleriyle geçinmelerinde samimiyet, tevazu, saygı, sevgi, sadelik, karşılıklı yardım, nezaket ve hayırseverlik dinimizin önem verdiği esaslardır. Modern döneme ait insan hakları konusunda dünyada önemli olan 3 beyanname ya da sözleşmeden söz edilebilir. Bu beyannamelerde ve sözleşmelerde yer alan insan haklarına ait yüzlerce maddenin zaten İslam dininde ve yüzlerce yıl önce insanlığın hizmetine sunulan Kuran'ıı Kerim'de var olduğu gerçeği mensup olduğumuz dinin, insan haklarına yüzyıllar öncesinden verdiği önem ve değeri ortaya koymaktadır" dedi. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Din ve İnsan Hakları Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement