Eş Başkan Mutlu: "Ayrımcılıkla Herkesin Mücadele Etmesi Gerekir" - Son Dakika
Yerel

Eş Başkan Mutlu: "Ayrımcılıkla Herkesin Mücadele Etmesi Gerekir"

Eş Başkan Mutlu: "Ayrımcılıkla Herkesin Mücadele Etmesi Gerekir"

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, ayrımcılığa karşı zihniyetin değişmesi gerektiğini belirterek, “Ayrımcılığın ortadan kalkması için herkesin mücadele etmesi gerekir” dedi.

10.06.2014 12:57

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, ayrımcılığa karşı zihniyetin değişmesi gerektiğini belirterek, "Ayrımcılığın ortadan kalkması için herkesin mücadele etmesi gerekir" dedi.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPOD) ve Mersin LGBT 7 Renk Derneği temsilcileri, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Mutlu'yu ziyaret etti. Dernek temsilcileri, Mutlu'nun yerel seçimler öncesi imzaladığı "LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü" ile Türkiye'nin "LGBTİ Dostu" 4 belediyesinden biri olan Akdeniz Belediyesi'nde yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundular. Mersin LGBT 7 Renk Derneği yetkilisi ve aktivist Tuna Şahin, ziyarette yaptığı konuşmada, imzalanan protokol çerçevesinde söz konusu 4 belediye ile birebir görüşmeler yürüttüklerini ifade ederek, "Bu görüşmeleri Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği ile birlikte yapıyoruz. LGBTİ Dostu Akdeniz Belediyesi ile ne tür çalışmalar yapabiliriz? Mersin ve Akdeniz Bölgesi'nden bu çalışmaları başlatmak, bunun yansımaları ve sonuçlarının da İstanbul ve tüm Türkiye'de yankı bulmasını sağlamayı hedefliyoruz. Saldırılarla ilgili saldırı anından başlayıp sonraki aşamalarına kadarki süreci takip eden bir kurumun eksikliğini yaşıyoruz. Eğitim ve danışma konuları başta olmak üzere ciddi sorunlarımız var. Saldırıya uğrayan bireylerin ya da çocuğu LGBTİ olan ailelerin başvurabileceği bir kurum yok. Bu süreçlerin takibi için Akdeniz Belediyesi İŞTAR Kadın Merkezi gibi bir LGBTİ Merkezi kurulabilir" diye konuştu.

SPOD Siyasi Temsil Alan Koordinatörü Sezen Yalçın da LGBTİ dostu belediyecilik sözü veren bir kadın belediye başkanının seçilmesinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Politikacıların oy kaybetmeme adına LGBTİ bireylere yönelik olumlu söylemlerden kaçındığı bir siyasi sürecin içerisinde olduklarını dile getiren Yalçın, "Özellikle İstanbul dışından bir belediye başkanının bulunmasını bu açıdan da önemli buluyoruz. Mersin'deki aktivistlerimizden sizlerle çok iyi bir işbirliği içerisinde olduklarını öğrendik ve gönül rahatlığıyla buraya geldik. İstanbul'dan bir örgüt temsilcisi olarak Mersin'deki yerel dinamikleri sizlerden öğreneceğiz. Daha sonra diğer illerde de LGBTİ bireylerin haklarına yönelik çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar, LGBTİ bireyler için adeta bir umut kapısı olacak. Yurttaşlarla temasın yerelden başlaması gerektiği inancıyla belediyelerin bununla ilgili sorumlu olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

LGBTİ bireylerle ilgili çeşitli kadın platformlarında çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Eş Başkan Mutlu ise 5-10 yıl öncesine göre bu konuda çok az da olsa aşama kaydedildiğini belirtti. Yerel ölçekte yapılabileceklerin irdelenmesi gerektiğini de vurgulayan Mutlu, şöyle devam etti: "Ama LGBTİ bireylerin ayrımcılığa uğraması, bir zihniyet meselesidir. Zihniyetin değişmesi için herkesin mücadele etmesi gerekir. Bu ayrımcılığın ortadan kalkması için sivil toplum örgütlerinin, devletin, kısaca herkesin mücadele etmesi gerekir. Bu zihniyetin oluşması kolay bir süreç olmamakla birlikte imkansız da değildir. Biz LGBTİ bireylere karşı katliamları, ayrımcılığı, nefret söylemlerini bireysel haklar kapsamında görüyoruz. Bu temel bir insan hakları meselesidir. O nedenle yerelde, tam da insan hakları ölçeğinde değerlendirebilirsek LGBTİ bireylere dönük ayrımcılığın en azından hafifletilmesi, onlara yönelik nefes alabilecekleri alanların yaratılması ve kendilerini ifade edebilecek ortamların yaratılması gerekir. Biz Akdeniz Belediyesi olarak bu tür çalışmalara ve işbirliğine hazırız. Bizim önümüzdeki 5 yıl içerisinde mutlaka gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz bir 'Kültür Merkezi' projemiz var. Bu merkezde, LGBTİ bireylerin de kendilerini ifade edebileceği bir bölüm olabilir. Bunun yanı sıra istihdam ve diğer konularda bu bireylerin haklarının iyileştirilmesi konularında bir farkındalık faaliyeti yapılması gerekiyor. Bağımsız birçok kadın örgütüyle belli platformlarda ortak çalışmalar yapılabilir. Bizim zihniyetimiz, düşüncemiz ve yaklaşımımız buna uygundur." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eş Başkan Mutlu: 'Ayrımcılıkla Herkesin Mücadele Etmesi Gerekir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement