Foça'da Madımak'ı Anma Etkinliği Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Foça'da Madımak'ı Anma Etkinliği Yapıldı

Foça\'da Madımak\'ı Anma Etkinliği Yapıldı

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nin olayının 20. yıldönümü nedeniyle, İzmir'in Foça ilçesinde anma töreni düzenlendi.

03.07.2013 12:44  Güncelleme: 13:09

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nin yakılması sonucu ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 20. yıldönümü nedeniyle İzmir'in Foça ilçesinde anma töreni düzenlendi. Foça'nın tarihi Beş Kapılar Kalesi'ndeki törene Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Alevi Kültür Dernekleri Bağarası Şube Başkanı Munzur Küçük, Foça Belediye Meclis Üyesi Ayla Aksoy, Yazar-Şair Hüseyin Yurttaş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma etkinliği 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Foça Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Neşe Uprak,"Sivas Madımak Oteli'nde katledilen aydınlarımızın 20. Yıl dönümünde de acılarımız dinmedi. Sivas Madımak yangını, barışa ve kardeşliğe vurulmuş ağır bir darbedir. 20 yıl önce diri diri yakıldılar, yok edildiler diğerleri gibi tıpkı Kubilay'lar, Üçok'lar, Aksoy'lar, Mumcular, Gaffar Okkan'lar ve nice nice gibileri gibi Sivas'ta olanlar Kubilay'dan daha vahim bir olaya demişti Ahmet Taner Kışlalı ve onu da yok ettiler yeryüzünden karanlığın kan kokulu canileri, onlar insanın insan gibi yaşayabileceği hakça bir düzen için savaşmaktaydılar. Onlar sevginin, sevincin inançlı sesiydiler. Onlar karanlığın amansız düşmanıydılar ve acımasızca katledildiler. Bugün 20 yıl geçti ama ateş hala her yeri yakıyor. Yüreğimiz yangın yeri dostlar, yüreğimiz yangın yeri canlar" diyerek, Madımak olaylarında hayatını kaybedenleri bir kez daha saygı ile andığın söyledi.

Sinevizyon görüntüleri eşliğinde şiirlerle desteklenen anma programında zaman zaman duygulu anlarda yaşandı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan İzmir Barosu Eski Başkanı Av. Çetin Turan, "1930'larda Hitler adlı bir bela geldi, insanları yaktı. Hitler sonrası insan yakmada bir diğer örnek ise bizim yaşadığımız olay. İnsan bu kadar onursuz değil" dedi. Konuşmasında hükümeti eleştiren Turan, "Ergenekon ve Balyoz Davası kapsamında 'ben yurdumu seviyorum', 'ben Mustafa Kemal'in askeriyim' diyenlerin sesini susturmaya çalışıyorlar. Bizim Pir Sultan'lardan, Hacı Bektaş'lardan; Şeyh Bedrettin'lerden miras almış Namık Kemal'lerden Mustafa Kemal'lerden gelen bu büyük mirasımızı kimse yok edemez." şeklinde konuştu Turan'ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Anma etkinlikleri, konuk sanatçı Cengiz Onur'un sazı eşliğinde türküler ile devam etti ve semah gösterisi ile son buldu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Foça'da Madımak'ı Anma Etkinliği Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement