Güroymaklı Çocuklardan 15 Dilde Şarkı - Son Dakika
Yerel

Güroymaklı Çocuklardan 15 Dilde Şarkı

Berin Arslan Çetin - Bitlis'in Güroymak ilçesinde, yaklaşık 60 öğrenciden oluşan "Doğuyorum Medeniyetler Korosu", bu yıl 15 dilde şarkılar seslendirecek.

03.01.2012 11:20

Berin Arslan Çetin - Bitlis'in Güroymak ilçesinde, yaklaşık 60 öğrenciden oluşan "Doğuyorum Medeniyetler Korosu", bu yıl 15 dilde şarkılar seslendirecek.

Güroymak Kaymakamı Turan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklardan oluşan koronun sadece çocuk şarkıları seslendirmediğini ve birçok farklı mesajı vermeye çalıştığını söyledi.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından finans edilen ve SODES Projesi kapsamında desteklenen koronun, 2010 yılında faaliyete başladığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Proje halen devam ediyor. Milli Eğitim Şube Başkanlığı koordinesinde, 6 müzik öğretmeni tarafından çalıştırılan, yaklaşık 55-60 kişiden kurulu bir koro. Koronun Türkiye'de örneği bulunmamakta. Bu yıl 15 farklı dilde şarkılar söyleyecekler. Bu bir çocuk korosu. Ama çocuklar sadece çocuk şarkıları değil, birçok farklı mesajı verecek şarkılar söylüyor. Çok başarılılar, ancak bir sıkıntımız var. En ufak olumsuz harekette, olumsuz olayda manşetlere taşınan Bitlis'te ve Güroymak ilçesi, olumlu olan birçok hadise ve yapılan güzel şeylerde gündemde yer bulamıyor. Bu bir taraftan bölge insanını üzüyor ve bir taraftan da düşündürüyor. Bu ilçede güzel şeylerin yapılabildiğini, güzel şeylerinde olduğunu göstermek, bu mesajı vermek için hazırlanmış bir proje. Önümüzdeki şubat ve mart ayında bir turne yapılacak. Çocuklarımız turne kapsamında Ankara ve İstanbul'da, 15 ayrı dilde şarkılarını seslendirecek."

Koru faaliyetle çocuklarda öz güvenin geliştiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklar bir ekip halinde bunu yaptığında, bir şeyler ortaya çıkardığını, başardığını gördüğünde, bunu hissettiğinde, en başta çocuğun kendisine olan güveni ve geleceğe dönük beklentileri artıyor. Bu onlar için çok güzel bir anı olarak kalacak. Geçtiğimiz yıl korodaki öğrencilerden biri güzel sanatlar lisesine gitti. Yani biz bu korodan nice tiyatrocu, şarkıcı ve müzik öğretmenlerinin ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Uzun vadeli bir proje olmasını umuyoruz. Gücümüz yettikçe, öğretmenler ilgi gösterip destek verdikçe, bu proje devam edecek."

-"Koronun temel mesajı, barış ve sevgi"

Güroymak İlçe Mili Eğitim Şube Müdürü ve Doğuyorum Korosu Proje Koordinatörü Sedat Ergün ise koro çalışmalarının ilk etapta ilçe merkezi, köy ve beldelerde eğitimini sürdüren 55 öğrencinin katımıyla, 6 gönüllü müzik öğretmeninin nezaretinde başladığını söyledi.

İlk yıl çocukların sadece Türkçe şarkılar söylediğini ve aynı yıl 3 konser verdiğini belirten Ergün, şunları ifade etti:

"Koro, 2010-2011 eğitim öğretim yılında, konsepti biraz değiştirerek, yabancı dilde şarkılar söylemeye başladı. Tabii ki bu koronun temasını değiştirdi. Dünya dillerinden esintiler temasıyla çalışmalar başladı. 2010-2011 eğitim yılında 11 dilde şarkılar seslendiren koro, konserler vermeye başladı. Bölge öğrencilerinin 11 farklı dilde şarkılar söylemesi tabii ki bölge halkı ve yöneticiler tarafından çok güzel tepkilerle karşılandı. Koro bölgeye ve dünyaya da bir mesaj vermek istiyordu. Koronun vermek istediği asıl mesaj, barış ve sevgiydi. Türkiye'de 7-14 yaş gurubunda, 11 farklı dilde şarkı söyleyen tek çocuk korosuyuz. İlkin 55 öğrenciyle başlayan koro, şu an 60 öğrenciyle, 6 gönüllü müzik öğretmeni nezaretinde çalışmaya devam ediyor."

Dışardan getirdikleri müzisyenlerin de çalışmalara katıldığını belirten Ergün, her konser döneminde İstanbul, İzmir, Bursa'dan gelen müzisyenlerin, enstrümanlarıyla çocuklara eşlik ettiğini ifade etti.

Ergün, "Çocuklar bu sene 15 farklı dilde şarkılar söylemeyi amaçlıyorlar. Çocuklarımız geçen yıl, İngilizce, İspanyolca, Romence, Fransızca, İtalyanca, Zazaca, Lazca, Kürtçe, Farsça, Arapça, Arnavutça, Türkçe dillerinde söylemişlerdi. Bu sene Ermenice, Almanca, Gürcüce ve Moldovca'yı da ekleyerek 15 farklı dilde şarkılar söyleyecekler" dedi.

-"Öğrenciler, veliler ve öğretmenler değişti"

Koro faaliyetlerinin çocuklarda ve özellikle de ailelerinde çok büyük etki yarattığını belirten Ergün, özelikle velilerin çocuğunun farklı dillerde şarkı söylemesi karşısında büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Velilerde, "benim çocuğum isterse başarır" anlayışının yerleştiğini anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğretmenlerde de aynı olgu oluştu. Bizim yapmak istediğimizde buydu. Kitleye sunmaya çalıştığımız imaj buydu. Biz müzik yoluyla çocukları eğitime kazandırmak ve sosyalleştirmek istiyoruz. Kısmen de olsa hedefimize ulaştık. Koroya giren çocukların, koroya girmeden önceki davranışlarıyla, koroya girdikten sonra ki davranışları çok değişti. Aslında müzikle uğraşan çocuklar, aynı zamanda estetik bir ruh da kazanıyor. Müzik çocuklara ince bir ruha sahip olma, estetik düşünme olguları da kazandırılıyor. Bu anlamda koronun çok başarılı olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl özellikle lise özelliklerini biraz daha kattık işin içine. Lisedeki öğrencilerin davranışlarına yön vermeyi, onların da davranışlarını kontrol edebilmesini hedefledik."

Bölgeden güzel sanatlar lisesine ve konservatuvara öğrenci göndermeyi amaçladıklarını, bu çerçevede bir öğrencinin geçen yıl Siirt Güzel Sanatlar Lisesi'nin müzik bölümüne gittiğini açıklayan Ergün, çocukların mutlaka başarılı olduğu bir alanın olabildiğine inandıklarını aktardı.

Koroya alınan çocukların ilk dönemlerde farklı dillerde şarkılar söyleyebileceklerine inanmadıklarını ve bu nedenle kaygılandıklarını ifade eden Ergün, öğretmenlerin üstün gayreti ve özverili çalışmalarıyla, bu kaygıların ortadan kalktığını ve çocuklarda özgüven oluştuğunu da sözlerine ekledi.

- BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güroymaklı Çocuklardan 15 Dilde Şarkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement