İzmir'de Antik Kayıp Adanın Yeri Belirlendi - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Antik Kayıp Adanın Yeri Belirlendi

Dikili ilçesinde, varlığı kabul edilen ancak bulunamayan bir antik adanın yeri bulundu.

11.11.2015 14:44

Dikili ilçesinde, varlığı kabul edilen ancak bulunamayan bir antik adanın yeri bulundu.

Bergama ve Dikili'de kazı çalışmaları yürüten Alman kazı heyeti başkanlığından yapılan açıklamada, Dikili'deki Karadağ Yarımadası bölgesinde, yarımadanın kıyılarındaki limanların araştırılmasını da kapsayan geniş kapsamlı bir çalışma yapıldığı belirtildi.

İzmir, Karlsruhe, Manisa, Münih, Kiel, Köln, Rostock ve Southampton'daki üniversitelerden arkeologlar, eskiçağ tarihçileri, coğrafyacılar, topoğraflar ve jeofizik uzmanlarının görev aldığı araştırmaya ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Kane antik kentinin burada yer aldığı bilimsel çevrelerde zaten tartışmasız bir şekilde kabul edilmekteydi, ancak buradaki adaların Arginus adaları olup olmadığı hususu araştırmalarımız başlayana kadar halen tartışmalıydı. Yaklaşık M.Ö. 63 ile M.S. 23 yıllarında yaşamış olan coğrafyacı Strabon burada üç tane adanın varlığından söz eder. Strabon'un verdiği bilgilerden yola çıkarak bu adalardan ikisinin Garip Adası ve ile Kalem Adası oldukları anlaşılıyordu, ancak üçüncü adanın yeri bir türlü tespit edilememişti. Bu yıl yaptığımız araştırmalarımız sonucunda artık bu adanın da yerini saptamış bulunuyoruz."

Açıklamada, alınan karot sondajlarla antik Kane kentinin zamanında aslında bir adanın üzerinde yer aldığı da ifade edildi.

Söz konusu antik kentteki limanların niteliğinin ortaya çıkarıldığı, kentin bölge için ticari öneminin yanı sıra, kuzeyde Midilli ve Edremit, güneyde de Pergamon antik kentinin ana limanı olan Elaia (Zeytindağ) arasındaki önemli güzergahlar üzerinde bir ara durak görevi gördüğüne işaret edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Antik Kayıp Adanın Yeri Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement