İzmit Üzümleri Festivalle Tanıtılacak - Son Dakika
Yerel

İzmit Üzümleri Festivalle Tanıtılacak

İzmit Üzümleri Festivalle Tanıtılacak

Yurt genelinde yetiştirilen ünlü üzümler arasında yer alan, İzmit'in de önemli tarımsal ürünlerinden Değirmendere karası, balbal, çavuş ve kınalı yapıncak çeşidi üzümlerin tanıtımı ve yetiştiriciliğinin teşviki amacıyla festival düzenlenecek.

10.09.2014 11:17

TAHİR TURAN EROĞLU - Yurt genelinde yetiştirilen ünlü üzümler arasında yer alan, İzmit'in de önemli tarımsal ürünlerinden Değirmendere karası, balbal, çavuş ve kınalı yapıncak çeşidi üzümlerin tanıtımı ve yetiştiriciliğinin teşviki amacıyla festival düzenlenecek.

İzmit Belediyesi'nce 12 Eylül'de yapılacak festivalde özellikle eskiden köy statüsünde olan Kabaoğlu, Arızlı, Kulfallı ve Akpınar mahallelerindeki yetiştiricilerin ürünleri yarışacak.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit'in güzel üzümleri bulunduğunu, bu üzümlerin pazarlardaki köy tezgahlarından öte sergilenme imkanı bulamadığını ifade etti.

"Çok beğenilen, farklı türlerde üzümler var. Bu üzümleri tanıtacak bir festival başlangıcı yapacağız" diyen Doğan, şöyle konuştu:

"Tıpkı şehir merkezinde yaptığımız gibi köylerimizin de değerlerini ön plana çıkartmak ve getireceği avantajlardan hem köylümüzün hem de şehirlimizin faydalanmasını sağlamak amacındayız. Üzüm bunlardan birisi. İzmit'in balbal, çavuş ve kınalı yapıncak çeşitlerinde üzümü var. Birinci amacımız bu vesileyle şehrin bir değerini parlatmak, değerine değer katmak ve bu üretimi teşvik etmektir."

Doğan, festivalin belediye hizmet binası çevresinde düzenleneceğini, çocuklara yönelik etkinlikler, müzikal, tiyatro gösterileri içereceğini, yarıştırılacak üzümlerin tarıma yönelik ürünlerle ödüllendirileceğini kaydetti.

Festivallerin hep eğlenceyi akla getirdiğine değinen Doğan, bu etkinliklerin 'tanınmış bir sanatçıyı getirip konser dinletme' şeklinde değil de şehre 'kültürel, ekonomik değerler kazandırmak' hedefiyle düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Doğan, "Geçmişte köylerde bazı etkinlikler düzenleniyordu ama bu coşkuyu özellikle şehrin yaşamasını istedik. Geçmişte şenlik şeklindeki bu etkinliği festivale dönüştürüp hem ekonomik, hem de sosyal yönden kazanca dönüşmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Nevzat Doğan, bazı üreticilerin üzümlerini İstanbul'a sattığını, bunun dışında İzmit üzümlerinin kurdukları "Köylü Pazarı"nda tüketiciyle buluştuğunu, bazı üreticilerin de Umuttepe yolu güzergahında bağlarının yakınında üzüm satışı gerçekleştirdiğini, festivalle pazar alanının gelişebileceğini sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmit Üzümleri Festivalle Tanıtılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement