Karanlık Dünyası 58 Yıl Sonra Aydınlandı - Son Dakika
Yerel

Karanlık Dünyası 58 Yıl Sonra Aydınlandı

Adıyaman'da yaşayan ve 2 yaşından beri görme engelli olan Hatice Urundaş, Konya'da yapılan kornea nakli ile 60 yaşında "görmenin" mutluluğunu yaşıyor Konya Numune Hastanesi Göz Hastalıkları Uz...

22.11.2013 11:35

ABDULLAH DOĞAN - Adıyaman'da yaşayan görme engelli Hatice Urundaş (60), bir yardım derneğinin katkılarıyla Konya Numune Hastanesi'nde sağ gözüne yapılan kornea naklinin ardından 58 yıl sonra "görebilmenin" heyecanını yaşıyor.

Eşini 25 yıl önce trafik kazasında kaybeden 2 çocuk annesi Hatice Urundaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucu görme yetisini kaybettiğini söyledi.

Ailesinin maddi imkansızlıklarından dolayı tedavi olamadığını anlatan Urundaş, "Çocukken bir hastaneye götürmüşler. Doktorlar 'Ameliyatı kaldıramaz' demiş. Zaten ailem de fakirdi, beni tedavi ettirecek imkanları yoktu. O gün bugündür gözlerim görmüyor, dünyayı göremedim" dedi.

Urundaş, 2 yıl önce Dosteli Derneği'nin yöneticileri ile tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Anjiyo olmak için Gaziantep'e gitmiştik. Öğretmenevi'nde kaldık. Dosteli Derneği'nin yöneticileriyle de orada tanıştık. Arabamız bozulmuştu. Beni hastaneye götürmüşlerdi. Bu vesileyle muhabbetimiz gelişti. İrtibatımız hiç kopmadı. Sonrasında 'görmem' için tedavi edilmemi sağladılar. 6 ay kadar önce Konya'ya geldik. Burada kornea nakli için listeye yazıldık. 2 gün önce de hastaneden aradılar, apar topar kalktık geldik. Dün ameliyat oldum. Doktorlar operasyonun başarılı geçtiğini söyledi. Tedavinin tamamlanmasının ardından görecek olmanın sabırsızlığı içindeyim."

Nakil sonrası el ve ışık hareketlerini fark edebildiğini dile getiren Urundaş, "Tamamen sağlığıma kavuştuğumda, normal insanlar gibi olmasa da görebileceğim. Dünyayı çok merak ediyorum, çocuklarımı görmedim. Küçük bir torununum var. En çok da torunumu merak ediyorum. 60 yaşından sonra bu, Allah'ın bir mucizesi. Daha önce görebileceğimi hiç hayal etmemiştim. Hiç ümidim yoktu, o yüzden hayal bile kurmuyordum" diye konuştu.

Urundaş, yaşadığı mucizenin şokunu hala atlatamadığını vurgulayarak, Dosteli Derneği'ne ve doktorlara teşekkür etti.

"Bu bizim için mucize"

Konya Numune Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fehmi Özkan; Urundaş'ın, hastanenin göz bankasına başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Kadının sol gözünün olmadığını, sağ gözünün ise 2 yaşından beri hiç görmediğini aktaran Özkan, yapılan muayenenin ardından Urundaş'ı "Acil Göz Nakli" listesine kaydettiklerini bildirdi.

Hastanın tetkiklerinde retina tabakasının kornea nakline uygun olduğunun tespit edilmesinin ardından ameliyata alındığına işaret eden Özkan, şunları kaydetti:

"Kornea bulunur bulunmaz hastayı çağırdık ve ameliyat ettik. Operasyonla, korneasını değiştirdik, kataraktını aldık. Ameliyat gayet başarılı geçti. Hastamız şu anda el hareketlerini seçiyor, parmakları sayabiliyor. Bu bizim için mucizedir. Gözü tamamen iyileştikten sonra gözlükle daha iyi görmesini sağlayacağız. Kendi işlerini yapacak kadar göreceğini ifade edebilirim." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karanlık Dünyası 58 Yıl Sonra Aydınlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement