Rahmanlar Barajı İçin Geri Sayım - Son Dakika
Yerel

Rahmanlar Barajı İçin Geri Sayım

Rahmanlar Barajı İçin Geri Sayım

Ödemiş'e içme suyu ve sulama suyu temininde kullanılacak Rahmanlar Barajı için ilk kazma vuruluyor.25 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajın yapımı için ihaleyi kazanan Kayaoğlu İnşaat ile sözleşme imzalandı, yer teslimi önümüzdeki hafta...

28.11.2013 13:59

Ödemiş'e içme suyu ve sulama suyu temininde kullanılacak Rahmanlar Barajı için ilk kazma vuruluyor. 25 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajın yapımı için ihaleyi kazanan Kayaoğlu İnşaat ile sözleşme imzalandı, yer teslimi önümüzdeki hafta yapılacak.

Küçük Menderes havzasında yapımı planlanan 7 barajdan biri olan Rahmanlar Barajı, yaklaşık 55 milyon liraya mal olacak ve baraj 2016 yılı sonlarında tamamlanacak. DSİ yatırımlarının takipçisi olduklarını ifade eden AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, Beydağ, Bademli, Aktaş ve Zeytinova barajlarının ardından Rahmanlar ve Ergenli Barajları ile bölgedeki yer altı suyu sıkıntısının noktalanacağını ifade etti.

"BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİMDEN BERİ TAKİPÇİSİYDİM"

Ödemiş'e yıllık 9 milyon 360 bin metreküp içme suyu sağlaması beklenen Rahmanlar Barajı'nın yapımı için ilk kazmanın önümüzdeki hafta vurulacağını ifade eden Mahmut Badem, "Ödemiş Belediyesi bilindiği üzere belediye meclisinde aldığı kararla bu barajın yapımına ortak olmamıştı. Biz bu konunun yakından takipçisi olduk. Yatırım programında olmadığı halde programa dahil edilmesini sağladık. Ödemiş ve çevresindeki yer altı suyu seviyeleri her geçen yıl düşüyor.

"YILLIK 9,5 MİLYON METREKÜP İÇME SUYU"

Pompalar birkaç yılda bir su çekemediği için arızalanıyor. Geçtiğimiz yazda da belediye tarafından yeni kuyu açılamadığı için Ödemiş'in kuzey mahallelerinde su sıkıntıları yaşandı. Rahmanlar Barajı, Ödemiş'te yaşanması muhtemel su sıkıntısına karşı en büyük önlem olacak. Yaklaşık 55 milyon lira maliyetle yapılacak Rahmanlar Barajı'ndan yıllık yaklaşık 9,5 milyon metreküp su, içme suyu olarak Ödemiş'e verilecek. Belediye Başkanlığı dönemimden beri bu barajın yapımı için yoğun mesai harcamıştım. Barajın yapım sürecinde DSİ ile İZSU arasında protokol imzalanacak ve içme suyu konusunda gerekli bürokratik süreç de tamamlanacak" dedi.

"1560 HEKTARI SULAYACAK"

Barajla ilgili teknik bilgileri de paylaşan Badem, "90 metre yüksekliğindeki barajın su tutan ön yüzü beton kaplama olurken, diğer yüzü kaya dolgusu olacak. Toplam 3 milyon 600 bin metreküplük dolgu yapılacak. Rahmanlar Barajı tamamlandığın Ödemiş'te toplam 1560 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılabilecek. Hem sulamada hem de içme suyunda Rahmanlar Barajı bölgeye hayat verecek.

"SULAMA İHALESİ DE YAPILIYOR"

Bir yandan barajın yapımı sürerken, bir yandan da sulama kanallarının yapımı gerçekleştirilecek. Aktaş ve Bademli'de olduğu gibi sulama kanalları konusu da baraj inşaatıyla birlikte ilerleyecek. Sulama kanallarının proje ihalesi 19 Aralık'ta DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nde yapılacak. Beydağ Barajı'nın toplam su kapasitesinin 10'da 1'i büyüklüğündeki Rahmanlar Barajı bölgeye yapılacak 7 barajdan biri olarak Ödemiş'e kazandırılacak" dedi.

"ERGENLİ'NİN İHALESİ 2014'TE"

Bayındır'daki Ergenli Barajı'nın da yapımının 2014 yılı yatırım programın ek listeden dahil edildiğini vurgulayan Badem, "Ergenli Barajı'nın ihalesi 2014 yılının ilk aylarında gerçekleştirilecek. Bu barajın yapımının da programa alınması için yoğun temaslarımız oldu. 2014 yılında da inşallah bu barajımızın da temelini atarak, Küçük Menderes havzasını tarımda geleceğe hazırlamış olacağız. Sulama maliyetlerinin düşmesi üreticimize en büyük katkı olacaktır. Bölgemizle ilgili her türlü yatırımın sonuna kadar ısrarla takipçisiyiz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Rahmanlar Barajı İçin Geri Sayım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement