Sağlık'ta "Koruyucu Hekim" Dönemi - Son Dakika
Yerel

Sağlık'ta "Koruyucu Hekim" Dönemi

Sağlık\'ta "Koruyucu Hekim" Dönemi

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Erkut: "Vatandaşı tedavi etmenin yanı sıra koruyucu hekimlik açısından da bilinçlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

28.08.2014 11:33  Güncelleme: 11:35

ZEHRA MELEK ÇAT - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tedavi hizmetlerinin yanı sıra santralde, asansörlerde, bekleme salonlarında ve otoparklarında da hastalarını bilinçlendiriyor.

Hastanenin telefon santralini arayarak herhangi bir birime bağlanmak isteyen hasta veya yakınları, beklerken antibiyotik kullanımı, ilaç saklama koşulları, hamilelikte ilaç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan ses kayıtlarıyla karşılaşıyor.

Hastanede bir yıldır uygulanan yöntemle, "Obeziteye dikkat, yaşamına hareket kat", "Sigarayı öldürün", " Sağlıklı yaşam için temiz ye temiz iç", "Bir bağış bir hayat", "Sağlıklı yaşa doğru beslen, hareketli ol", "Organlarınız sizden sonra da yaşasın", "Obez olma aktif ol", "Sağlıklı yaşam için spor yapın" sloganlarıyla farkındalık oluşturuluyor.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Prof. Bilgehan Erkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük sağlık merkezi unvanına sahip hastanelerinin sadece Erzurum'a değil bölge ve yurt dışından gelen çok sayıda hastaya hizmet verdiğini ifade etti.

Erkut, hastanelerinde sağlık alanında verilen tedavi hizmetinin dışında hastaları birçok konuda bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Hastaneye günde ortalama 5 bin kişinin geldiğini belirten Erkut, "Hastalarımız telefonla hastanemizi aradıkları zaman santraldeki arkadaşımızdan kendisini yönlendirmesini istediği birime bağlanırken müzik yerine bilgilendirme mesajı dinliyor. Bu konuda 11 ses kaydımız var. Hastalar bağlanacağı numarayı beklerken bunları dinleyip bilgi edinebiliyorlar" diye konuştu.

Birçok insanın ilaç kullanımı konusunda bilinçsiz olduğunu ifade eden Erkut, "Bizim hastalarımız çoğunlukla komşunun verdiği, başkasına iyi geldiğini düşündüğü ilaçla tedavi olmaya çalışıyor. Bu ses kayıtlarından sonra insanlar gelip hastanemizden bilgi almak istiyor" dedi.

Hizmetlerinin sadece tedavi etmeye yönelik olmadığını vurgulayan Erkut, şunları kaydetti:

"Sadece polikliniklerde ya da kliniklerde hasta hizmeti olmadığını düşünerek, koruyucu hekimlik, bilinçlendirme, yanlış tedavi yöntemlerine başvurmama gibi asansörlerde bekleme salonlarında hasta otoparkında da bilgi mesajları astık. Kliniklerde de televizyon kurup belli konularda bilgilendirme filmleri hazırlamayı düşünüyoruz. Santralimizde günde bin 200 telefon cevaplanıyor. 10 arkadaşımız telefonları cevaplıyor. Vatandaşı koruyucu hekimlik açısından da bilinçlendirmeye çalışıyoruz."

Erkut, hastanenin bölgeye hitap ettiğini, bu nedenle Azerice, Kürtçe, İngilizce, Arapça gibi diller için de ses kayıtları hazırlanmasına yönelik çalışma yaptıklarına dikkati çekti. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sağlık'ta 'Koruyucu Hekim' Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement