Selim'de 'Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım' Projesi Hayata Geçirildi - Son Dakika
Yerel

Selim'de 'Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım' Projesi Hayata Geçirildi

Selim\'de \'Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım\' Projesi Hayata Geçirildi

Kars'ın Selim İlçesi'nde hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı'na sunulan 'Kendimle Barışığım, Kanserle Savaşırım' projesi hayata geçirildi.

24.09.2013 09:54

Kars'ın Selim İlçesi'nde hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı'na sunulan 'Kendimle Barışığım, Kanserle Savaşırım' projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında Selim'de düzenlenen programa; Kars Valisi Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, AK Parti Kars Merkez İlçe Başkanı Özgür Turhan, İl Sağlık Müdürü Hasan Tuncer ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan katıldı.

Düzenlenen törende konuşan Kars Valisi Eyüp Tepe, Türkiye'nin son yıllarda özellikle sağlık alanında önemli dönüşümler yaşadığını söyledi.

Vali Tepe; "Ülkemizin son yıllarda özellikle sağlık alanında geçirdiği dönüşümü paylaşmak adına söz almış bulunuyorum. Değerli Selimli hemşerilerim, ülkemiz özellikle son 10-15 yıl içerisinde sağlık alanında takdire şayan büyük gelişmeler kaydetti. Büyük dönüşümler kaydetti. Bunu bizzat sizler zatane yaşayarak biliyorsunuz. Ancak insan bazen yaşarken elde ettiği konforların farkında olamayabiliyor. Bundan dolayı zaman zaman bunların ifade edilmesine ihtiyaç duyulabiliyor. İşte bu hizmetlerinden bir tanesi de sayın milletvekilimizin az önce ifade ettiği gibi ülkemizin hangi mesafeyi kat ettiğini ve hangi aşamaya geldiğini çok açık bir şekilde bize gösteriyor. Artık bugün yıllarca imrendiğimiz hava ambulansı hava helikopteri, yada kışın en ulaşılmaz zamanlarda, en ücra köşelere kadar ulaşan bizim ambulans hizmetlerimiz hakikaten her türlü takdiri fazlasıyla hak ediyor. Tabi sadece olayın teknik boyutu değil, fedakar arkadaşlarımızı, sağlık mensuplarımızı da buradan doğrusu kutlamak gerekiyor" dedi.

Daha sonra söz alan AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç; "Şükürler olsun ki ülkemizde sağlık anlamında önemli gelişim ve dönüşümlerin yaşandığı yıllardan geçiyoruz. Hani bir cümleyi hepimiz biliriz. Hastanelere gittiğimizde de okumuşuz. 'Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork' bu kadar insanımızı ızdıraplı bir yaşamdan kurtaracak, ölümlerin önüne geçecek, yuvaların dağılmasının önüne geçecek ciddi bir erken tanı metodu mamografi artık ülkemizde var. Hani eskiden sağlıkla alakalı sıkıntılarımız olduğunda yetirince bunların tespit edileceği alanlar, birimler ve hastaneler bulamazdık. Gitsek yeterince bakım, ilgi alaka göremezdik. Aylar sonrasına sıra verildi. Git gel o yollarda perişan olurduk. Canımızdan bezerdik ve bu yolları çokta kullanmak istemezdik. Bunlar sağlık anlamında ülkemizde yaşanan en önemli sıkıntılardı. Evet erken teşhis önemli geç kalmaktan kork ama gittiğiniz zaman bunun karşılığını görebileceğiniz teşhis metotlarının sıralamasına sevinebileceğiniz ve donanımlı, deneyimli, tecrübeli hekimlerin sağlık personelinin bulunduğu alanları Türkiye'de eskiden bulmak çok kolay değildi. Ama bunların sayısının arttığını biliyoruz. Bu araç, bu cihaz kapımıza kadar gelerek, köylerimize ulaşacak ve sizlere hizmet verecek" diye konuştu.

Prof. Dr. Kılıç; "Ülkemizde becerdiğimiz, başardığımız en önemli dönüşümlerden bir tanesi takdir edersiniz ve yaşarken görüyorsunuz sağlıktır. Ülkemiz bu konuda dünyada örnek alınan ülkeler konumuna gelmiştir. Şu anda çok iyi konumda olduğumuz hızla gelişmekte olduğumuzu ifade etmek isterim. Bugün sevinerek ifade etmek isterim Allah hepinize sağlık sıhhat versin ama ortalama her gün en bir kez bizim insanlarımıza hava ambulansı göndermek için ulaştığımız ciddi bir yoğunluk yaşadığımız hemen hemen büyük bir kısmına cevap verdiğimiz duruma geldik. Yani hastanelere gittiğimizde aylarca sıra beklediğimiz bir konumundan artık bugün Kars'ta hava ambulansı lazım olduğu zaman gece-gündüz gelip alan ülkenin neresinde hastanelerde yatak bulabilirse oralara götüren sağlık veren, sağlığına kavuşturan bir konuma geldik" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından mamografi aracı gezildi. Selim Kaymakamlığı, Selim Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Kars Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hayata geçirilen proje kapsamında mobil mamografi aracı ile köy köy gezilerek ücretsiz meme kanseri taraması yapılacak.

Bölgede ilk defa uygulanacak proje ile temin edilen mamografi aracıyla köy köy gezilerek 40 yaş üzeri bütün kadınlar ücretsiz meme kanseri taramasından geçirilecek. Film sonuçları KETEM'de analiz edildikten sonra risk grubuna giren kadınlar, ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek tedavi edilecek. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selim'de 'Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım' Projesi Hayata Geçirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement