Sözlü: "İş Sağlığına Verilen Önem, Gelişmişliğin Sağlam Kriterlerindendir" - Son Dakika
Yerel

Sözlü: "İş Sağlığına Verilen Önem, Gelişmişliğin Sağlam Kriterlerindendir"

Sözlü: "İş Sağlığına Verilen Önem, Gelişmişliğin Sağlam Kriterlerindendir"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, iş sağlığı ve güvenliğinin ele alındığı geniş katılımlı seminerde, Türkiye’nin bu konudaki durumunun olumsuzluğundan bahsetti ve etkinliği düzenleyenlerin çok yerinde bir çalışmaya imza attığını söyledi.

07.12.2014 12:24

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, iş sağlığı ve güvenliğinin ele alındığı geniş katılımlı seminerde, Türkiye'nin bu konudaki durumunun olumsuzluğundan bahsetti ve etkinliği düzenleyenlerin çok yerinde bir çalışmaya imza attığını söyledi.

Ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer alan yapı sektöründe yüksekte yapılan çalışmaların önemli bir kısmını oluşturan cephe iskelelerinin güvenlik şartlarına uygun olmamasından kaynaklı iş kazalarının önlenebilmesi amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca müteahhitler, şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanlarına yönelik Hiltonsa'da "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi" semineri düzenlendi.

Seminerin açılışında, kürsünün arkasında kurulmuş örnek inşaat iskelesinin önünde konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, iş sağlığının, işveren penceresinden bakıldığında da son derece önemli bir konu olduğunu belirterek "Şehrin belediye başkanıyım ve kentin en büyük işverenlerinden birinin başkanı olarak, iş güvenliğiyle ilgili bu toplantıya katılıyorum. Belediyemizde 10 bin 500'ün üzerinde insan çalışıyor. Aynı zamanda 4. dönemdir Mahalli İdareler İşverenleri Sendikası (MİS) Genel Başkanıyım. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği'nde de bulundum. İş sağlığı, işveren penceresinden bakıldığında da son derece önem verilmesi gereken bir konu. Milletlerin gelişmişlik derecesi ifade edilirken farklı parametreler kullanılıyor. Refah toplumu tanımı yapılırken kişi başına su, elektrik kullanımı, otomobil sayısı ve kişi başına düşen yol mesafesi gibi kıstaslar kullanılırken, olumsuzlukların azalması da aynı şekilde gelişmişliğin bir göstergesidir" dedi.

"EKONOMİMİZE UYGUN DİSİPLİN İÇİNDE OLMALIYIZ"

İş kazalarıyla ilgili son dönemde arka arkaya yaşananlara bakıldığında, Türkiye'nin durumunun üzüntü verici noktada olduğunu belirten Başkan Sözlü, "Medeni dünyanın değerlendirmesine giren çok sayıda konu ele alındığında, özellikle trafik kazaları ve iş kazaları konularında, kendimizi ifadede zorluk çekeriz. Türkiye, son 20 yıldan bu yana dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde fakat iş kazalarıyla ilgili sadece yasaları çıkarmak yetmiyor. Uygulayıcının disiplini, iş ahlakı çok önemlidir. Son dönemde Soma'da, Ermenek'te, İstanbul'da Ali Sami Yen'in yerine yapılan inşaatta ve Türkiye'nin çok sayıda noktasında meydana gelen iş kazalarına baktığımızda da ders çıkarmamız gerektiği ortada. Çeşitli madenlerde ikişer üçer ölen insanlarımız da var ve bunlar toplumun hafızasında kalmıyor. Türkiye'nin bir çok madeninde ölümler yaşanıyor. Uygulayıcı bu manada disiplinini göstermelidir. Türkiye'de altın madenleriyle ilgili araştırma yaparken, iş güvenliği konusundaki yetersizliklerinden dolayı 3 altın madeninin kapalı olduğunu gördüm. Sahiplerinin özel konumlarından dolayı AB standartlarındaki madenler arasında kapalı olanlar olduğuna dair iddialar da var. Diğer tarafta da hergün ölümler meydana geliyorsa, burada sıkıntı mevcuttur. Gelişmiş ülkeler arasındaki yerimizi tarif ederken, samimiyetimizi gerçek anlamda ortaya koyduğumuzda sorunu çözebiliriz" diye konuştu.

"BU TOPLANTIYI DÜZENLEYENLERİ TEBRİK EDİYORUM"

Seminerin çok yerinde ve etkili olduğunun altını çizen Başkan Sözlü, şöyle devam etti:

"Şu tablodaki hassasiyeti, yapanların emeğini görmezden gelmek de uygun olmaz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın böyle bir toplantıyı kamuoyunu bilgilendirmek, dikkat çekmek, insanların iş kazaları ve güvenliğiyle ilgili hassasiyetini artırma noktasında düzenlemiş olması takdire şayandır. Böyle bir toplantı salonunda, böyle bir iskele yapmak çok başarılı ve dikkat çekici bir metot. Emeği geçenleri ve konuda hassasiyet gösterenleri canı gönülden tebrik ediyorum. İnşallah ülkemiz medeniyet parametresi noktasında bu olumsuzlukları da en aza indirgeyerek hak ettiği yeri alır." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sözlü: 'İş Sağlığına Verilen Önem, Gelişmişliğin Sağlam Kriterlerindendir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement