Trabzon'da "İş Sağlığı ve Güvenliği" Semineri - Son Dakika
Yerel

Trabzon'da "İş Sağlığı ve Güvenliği" Semineri

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Genel Başkanı Levent Kavlak, "İş sağlığı ve güvenliği ülkemizin sosyal bir yarasıdır" dedi.

25.03.2015 17:00

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Genel Başkanı Levent Kavlak, "İş sağlığı ve güvenliği ülkemizin sosyal bir yarasıdır" dedi.

Kavlak, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği" seminerindeki konuşmasında, Ankara merkezli bir dernek olarak ulusal çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kavlak, ülkede iş güvenliği uzmanı olmak isteyen ve mesleğe giren herkesle bilgi paylaşımı yaparak toplumsal bir farkındalık oluşturduklarını söyledi.

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin iş sağlığı ve güvenliği alanında uygulama merkezi olduğunu belirten Kavlak, "İş sağlığı ve güvenliği ülkemizin sosyal bir yarasıdır. Çünkü ülkemizde her yıl yaklaşık bin ile 2 bin arası çalışanımız iş kazalarından ve meslek hastalıklarından dolayı yaşamını kaybederken bunun çok üzerinde yaralanma sonucu sakat kalan insanlarımız var" diye konuştu.

Kavlak, 2012 yılında çıkan iş sağlığı ve güvenliği yasasına değinerek, şöyle devam etti:

"2013 tarihi itibarıyla bir milyon 700 bin iş yerinde, yani 22 milyon çalışanının çalışma yaşamını ilgilendiren çalışmalara, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimleri olarak biz dahil olacağız. Şu anda 600 bin iş yerinde bu zorunluluk başladı. Bir toplumsal değişime imza atıyoruz. Yakın bir zamanda torba kanun çıkacak. Mühendislik, mimarlık, fen, edebiyat ve teknik bölümlerde iş güvenliği uzmanı haiz olduğu yerde gelecek yıldan itibaren iş sağlığı ve güvenliği dersleri zorunlu olacak."

"Çalışma kültürümüz ekonomimizin hızına ayak uyduramadı"

KTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olkan Çuvalcı ise iş sağlığı ve güvenliğinin gelişmiş ülkelerde ön planda tutulan koşullardan biri olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde ekonominin giderek düzelmesi sonucunda açılan yeni iş yerleriyle maalesef çalışma kültürümüzün, ekonomimizin hızına ayak uyduramadığı açık ve seçik ortadadır. Bunun sonucunda yıllar içerisinde iş kazaları ülkemizde giderek artmaktadır" ifadesini kullandı.

İş kazaları nedeniyle yaşanan kayıplara değinen Çuvalcı, "2013 yılındaki değerlere baktığımızda yaklaşık 2,4 milyon iş günü kaybımız var iş kazaları sebebiyle. Buna karşılık yaklaşık 80 milyon lira kayıp söz konusudur. Bu kayıplar hesaplanırken asgari ücret dikkate alınmıştır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trabzon'da 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement