Unesco Türkiye Milli Komisyonu Konya'da - Son Dakika
Yerel

Unesco Türkiye Milli Komisyonu Konya'da

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz, "Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi'nin dünya mirasının kalıcı listesine alınmasına layık olduğunu düşünüyoruz" dedi.

28.08.2012 23:00

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi'nin dünya mirasının kalıcı listesine alınmasına layık olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Oğuz, Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi'nde incelemelerde bulundu.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, tarihi cami ve külliyesindeki eserler hakkında, Oğuz ve komisyon üyelerine bilgi verdi.

Oğuz, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO kriterleri bakımından bir eserin benzerinin bulunmamasının önemli olduğunu dile getirerek, "Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi'nin dünya mirasının kalıcı listesine alınmasına layık olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Eşrefoğlu Cami'sinin benzerinin olmaması bakımından son derece önemli bir yapı olduğuna dikkati çeken Oğuz, "Hem tarihi eskiliği bakımından hem de benzersiz olması bakımından, diliyoruz ve ümit ediyoruz ki Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi geçici listeden daimi listeye girer. Kültürel miras koruma duyarlılığı tabii sadece camiden ibaret olmamalı, eserin çevresindeki yapılar, hayat tarzı hakkında da fikir verilecek tarzda geliştirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal hayat veya evlerin yapılarla birlikte toptan ayağa kaldırılmasının, Beyşehir'i tarihi zenginliği ve kültürel zenginliği ile gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarma fırsatı yaratacağını aktaran Oğuz, şunları kaydetti:

"Eşrefoğlu Cami'sinin mutlaka UNESCO'nun daimi listesine alınmasını gündemde sürekli tutacağız. Ama bundan da öte burada Konya il yöneticileri ile Beyşehir ilçe yöneticilerinin mutlaka burayı sosyal çevresiyle birlikte ayağa kaldırmak ve tanıtmak üzere daha fazla çaba harcamaları gerekiyor. Ne yazık ki Eşrefoğlu Cami bu kadar değerli özelliklerine rağmen Türkiye'de çok fazla bilinmiyor."

Ziyarete, Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı eşlik etti.

Muhabir: Şeref Yaşar/ İbrahim Yozoğlu

Yayıncı: İbrahim Uyar - KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Unesco Türkiye Milli Komisyonu Konya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement