21 Haziran İngiltere Basın Özeti - Son Dakika
Basın Bültenleri
BBC

21 Haziran İngiltere Basın Özeti

21 Haziran İngiltere Basın Özeti

AB referandumuna iki gün kala İngiltere'deki gazetelerden bazıları, okurlarını, savundukları kampa oy vermeye çağırıyor.

08.10.2016 16:37

AB referandumuna iki gün kala İngiltere'deki gazetelerden bazıları, okurlarını, savundukları kampa oy vermeye çağırıyor.

Guardian gazetesi bugün uzun bir editoryal yazı yayımlamış ve bunu ana sayfasından da sürmanşetten duyurmuş.

Okurlara AB'de kalma yönünde oy vermesi çağrısı yapan Guardian'ın metninde şu ifadeler var:

"Bu hafta oy verin. Dünyaya elini uzatan birleşik bir ülke için oy verin. Kendi içine dönen, bölünmüş bir ulusa karşı oy verin."

Daily Telegraph ise okurlarına, yine ana sayfasından "AB'den ayrılma yönünde oy kullanalım" çağrısı yapıyor.

Anketlerde AB yanlıları önde

Daily Telegraph'ın çağrısında şu ifadeler yer alıyor:

"Bir dünya fırsat tam bağımsız bir İngiltere'yi bekliyor. AB'den ayrılmayı destekleyerek, Britanya'nın tarihinin derinliklerinde yok olmuş altın çağına geri dönmüyoruz, ülkemiz için yeni bir başlangıcı sabırsızlıkla bekliyoruz."

Daily Telegraph, referandumla ilgili yaptırdığı bir özel anketin sonuçlarını yayımlamış.

Ankete göre seçmenlerin % 53'ü AB'de kalma, % 46'sı ise ayrılma yanlısı.

Financial Times'ın manşetinde ise dün Sterlin'in değer kazanmış ve borsanın yükselmiş olması var.

FT, kamuoyu anketlerinin İngiltere'de seçmenlerin AB'de kalma yönüne doğru kaymaya başladığını göstermesiyle Sterlin'in dün 2009 Mart'tan bu yana en büyük günlük yüzdelik değer kazancını yaşadığını ve FTSE 100 Endeksi'nin de yükseldiğini yazıyor.

Gazete, Sosyal Araştırma İçin Ulusal Merkez adlı araştırma kuruluşunun anketini de yayımlamış.

Anketin sonuçlarına göre AB'ye Evet % 53, AB'ye Hayır % 47 oranına sahip.

Soros: AB'den çıkmak İngilizlere kaybettirir

ABD'li milyarder yatırımcı George Soros, Guardian gazetesine yazdığı yazıda İngiltere'nin AB'de kalmasını savunuyor.

Gazete, yazıyı manşetine taşımış.

Soros, yazısının başında AB'den çıkılması durumunda Sterlin'in düşeceğini belirtiyor:

"Birçokları, AB'den ayrılma yönündeki bir sonucun kendi mali konumları üzerinde etkisinin olmayacağını düşünüyor. Bu, hüsnükuruntudur. Bunun, belirgin olarak en az bir ve her bir haneye dokunacak etkisi derhal olacaktır. Sterlin'in değeri hızlı bir biçimde düşecektir. Ayrıca; mali piyasalar, yatırım, fiyatlar ve işler üzerinde hemen ve belirgin bir etkisi olacaktır."

Soros, bu devalüasyonun, kendisinin 'hedge fon' yatırımları üzerinden büyük kazançlar elde ettiği, Eylül 1992'deki % 15'lik devalüasyondan daha büyük ve daha yıkıcı olacağını beklediğini' yazıyor ve ekliyor:

"Şu andaki piyasa fiyatlandırması tarafından işaret edilen beklentiler göz önünde bulundurulursa, Brexit'ten sonra Sterlin'in en az % 15 ve muhtemelen % 20'den fazla düşeceğini, yani şu andaki 1.46 $ değerinden 1.15 $'ın altına düşeceğini varsaymak mantıklı olur. Eğer Sterlin bu seviyeye düşerse, ironik bir biçimde bir Sterlin bir Euro'ya eş değer olacaktır."

AB'den ayrılma yanlılarının keskin bir devalüasyonun ülke için sağlıklı olacağını savunduğunu belirten Soros, 1992'de devalüasyonun İngiliz ekonomisine fayda sağladığını ve o dönem kendisinin de bununla ilgili rolünün olumlu bulunduğunu belirtiyor ancak bu kez durumun 1992'den farklı olacağını iddia ediyor.

Soros'un saydığı üç nedense şunlar:

"Birincisi, İngiltere Merkez Bankası 1992'de ve 2008'deki geniş devalüasyondan sonra yaptığı gibi Brexit'ten sonra faizleri indirmeyecek çünkü faizler zaten hali hazırda en düşük seviyede.

"İkincisi, İngiltere 1992 ve 2008'e kıyasla çok daha büyük bir cari açığa sahip.

"Üçüncüsü, Brexit sonrası bir devalüasyonun, 1992'den sonra görüldüğü gibi, imalat sektörü ihracatında bir gelişmeye neden olması olası değil."

Kaynak: BBC

Son Dakika Basın Bültenleri 21 Haziran İngiltere Basın Özeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement