Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 17 Nisan'da görülecek, 8'i Türk 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresiyle ilgili davada Türk ve Yunan basınının dışarıda tutulmasıyla ilgili tartışmanın Alman medyasında yankıları devam ediyor.
Çeşitli Alman gazetelerinde uluslararası baskılara rağmen Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin kararında ısrarlı olduğu ve Türk basının yanı sıra Türkiye'nin Almanya Büyükelçisinin, Türk kökenli parlamenterlerin ve çok sayıda uluslararası gözlemcinin dahi "dışarıda kaldığı" belirtildi.
Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, NSU davasında Türk gazetecilere duruşma salonunda yer ayrılmamasına gelen tepkiler üzerine Türkiye'ye itidal çağrısında bulundu. Mahkemenin duyarlılık konusunda eksiklikleri olduğu eleştirisinde bulunan Polenz, yine de Türk politikacılarını eleştirilerinde ölçülü olmaya çağırdı. Polenz, "Ancak bu noktadan hareketle, şimdi tüm davanın adil olmayacağını ve hukuk devletinin kurallarına uyulmayacağını düşünenler hadlerini aşarlar" dedi.
Federal Hükümet İnsan Hakları Sorumlusu Markus Löning ise Türkiye'de gazetecilerin, yazarların yargılandığı kimi davalara yetkililerin gözlemci olarak yurtdışından katıldığını ve uluslararası şeffaflığın her türlü davada gösterilmesi gerektiğini söyledi. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile bir telefon görüşmesi yaparak, duruşma salonunda Türk medya mensupları ve Türkiye'nin resmi temsilcileri için yer ayrılmasını istemiş, Westerwelle ise, talebi anlayışla karşılamış, ancak "yargının bağımsız' olduğunu vurgulamıştı. - Ankara
Son Dakika › Dünya › Almanya'da Nsu Davasıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?