Birleşik Krallık'ta referandumdan çıkan AB'den çıkma kararının ardından Birleşik Krallık'ın birliği de tehlikeye girdi. Yüzde 62 ile AB'de kalma yanlısı oy kullanan İskoçya'nın 2014'te gerçekleştirdiği ve Birleşik Krallık'ta kalmaktan yanaoy kullandığı referandumun ardından bağımsızlık için yeniden birreferanduma gitme ihtimali bulunuyor.
Referandumda İskoçya (Yüzde 62'ye yüzde 38) ve Kuzey İrlanda (Yüzde 56'ya yüzde 44), AB'de kalma yönünde oy verdi. 'AB'de Kal' kampı, başkent Londra hariç İngiltere'nin büyük bölümünde başarısız oldu. Galler'de de "AB'den Ayrıl" kampı kazandı. Galler seçmeninin yüzde 52.5'i AB'den ayrılma yönünde oy verirken, yüzde 47.5'i "AB'de kalalım" dedi.
Referandum kampanyasında birçok defa, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılığının İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunan İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri ve İskoç bölgesi Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoç halkının kendi geleceklerini AB'nin bir parçası olarak gördüklerini" söyledi. İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak" dedi.
İskoçya 2014 yılında gerçekleştirdiği referandumda Birleşik Krallık'ta kalma kararı almıştı.
Son Dakika › Dünya › Birleşik Krallık'ın Birliği Tehlikeye mi Giriyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?