Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hayatı Kıbrıs'ta Canlanıyor - Son Dakika
Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hayatı Kıbrıs'ta Canlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını konu alan ‘Reis’ filminin çekimlerine KKTC’nin İskele ilçesinde başlandı.

25.01.2016 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını konu alan 'Reis' filminin çekimlerine KKTC'nin İskele ilçesinde başlandı. Yaklaşık 4 milyon dolar bütçeyle plato kurulumu gerçekleştirilen filmin çekimleri için İskele'de bir sokak komple trafiğe kapatıldı.

'Reis' filminin çekimleri için KKTC'nin İskele ilçesinde dükkanlarda tadilatlar başladı. Filmin senaryosuna uygun olarak tarihin doğal yapısı sağlanarak sokaklara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gençlik yıllarının geçtiği Kasımpaşa görüntüsü veriliyor. Berber dükkanından kahve ve bakkalına kadar her şey ince ayrıntısına kadar düşünülerek o dönemin tarihi dokusu canlandırılıyor. İskeleli vatandaşlar film ekiplerinin yaptığı çalışmaları merak içerisinde izlerken, filmde rol almak isteyen halka da yer verileceği haberi İskele halkında heyecana neden oldu. 112 dakikalık Reis filminin 55 dakikasının Kıbrıs'ta çekileceği, Gazi Mağusa ile Lefkoşa'da da çekimlerin yapılacağı belirtildi.

Reis filminin yönetmeni Hüdaverdi Yavuz, filmin adının neden 'Reis' olarak seçildiğini İHA muhabirine şöyle anlattı:

"Hatta Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında çok yakınında bulunmuş, ona hizmet etmiş bir arkadaşı da aynı şeyi söyledi, neden Reis? Bu ismin bizim kahramanımızla bütünleştiğini düşünüyoruz ve başka hiçbir kelimeye gerek kalmadan direkt onu ifade ettiğini düşünüyoruz. O yüzden de film için bir isim düşünmek zahmetine girmedik bile. Bir defa Reis isminin konmasının temel nedeni bu."

Filmin ismine alt başlıklar da koyabileceklerini söyleyen yönetmen Yavuz, "'Reis: Çocukluğum' diye bir isim koyduğumuzda başka bir bölümleri, ikincisi veya üçüncüsü de olacağının garantisi gibi olacaktı. Yani ona da belki izin vermemek için böyle bir yolu tercih ettik" dedi.

14 TIR MALZEME TÜRKİYE'DEN GELDİ

Çekimlerin yapılacağı Ocak ve Şubat aylarında hava sıcaklığının 17-18 civarında seyretmesi nedeniyle Kıbrıs'ı tercih ettiklerini ifade eden Yavuz, "Lefkoşa'dan başlayarak Lefkoşa'da bazı sokaklar, bazı evler bulduk. Mağusa'da bazı mekanlar, mesela yazlık sinema bizim için çok önemliydi, Gazi Mağusa'da bunu bulduk. Ama asıl mekan olarak Kasımpaşa'da bir meydan, bir kahve, işte esnafın olduğu bölge olarak da İskele'deki bu Üçyol meydanını çok uygun bulduk. Üstelik burada dekor yapmak bir yandan daha kolaydı. Prodüksiyon kolaylığı olan bir bölgeydi burası. Bunları tespit ettikten sonra geriye izinlerin alınması gerekiyordu. Hem KKTC yöneticilerinden, hem yerel yöneticilerden hem de mülk sahiplerinden, esnaftan. Sağ olsunlar o izinler de verilince geriye plato gibi bir çalışma yapmayı burada başlatmaya kaldı iş. Epeyce bir malzeme Türkiye'den geldi. Şu ana kadar 14 TIR malzeme geldi bu işleri yapabilmek için. Daha 3 TIR malzeme daha geleceğe benziyor" dedi.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da İHA'ya yaptığı açıklamada, bu filmin kendi ilçelerinde çekilmesinin ayrı bir mutluluk ve ayrı bir coşku olduğunu söyledi. Sadıkoğlu, "İskele bölgemizde daha film çevrilmeden dahi olumlu yankıları, güzellikleri oldu. Esnaftaki memnuniyet ve çevre halkının memnuniyeti gözle görülür bir seviyede. Tabi ki bir turizm kenti olarak marka olma yolunda giden İskele'miz için de bana göre büyük bir adım oldu. Çünkü bu film çekim aşamasında dahi böyle bir ilgi görebiliyorsa, film gösterime girdikten sonra eminim bu getirisi daha da artacak ve esnafımız daha da memnun olacak" diye konuştu. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hayatı Kıbrıs'ta Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.


Advertisement