Economıst: Diyanet, Manipülasyonlara Açık Hale Geldi - Son Dakika
Dünya

Economıst: Diyanet, Manipülasyonlara Açık Hale Geldi

Economıst: Diyanet, Manipülasyonlara Açık Hale Geldi

İngiliz Haftalık Haber Dergisi "Economist" Ayşe Sucu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki Görevinden Alınmasını "Bir Çeşit Engizisyon" Olarak Nitelendirdi.

31.12.2010 10:41

- ECONOMIST: DİYANET, MANİPÜLASYONLARA AÇIK HALE GELDİ İhsan DÖRTKARDEŞ/ DHA

İngiliz haftalık haber dergisi "Economist" Ayşe Sucu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki görevinden alınmasını "Bir çeşit engizisyon" olarak nitelendirdi.

Dergi, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki görevden alınma ile ilgili makalesinde "Bu İslami bir engizisyonun sonucunda mı gerçekleşti?" diye sorarken birçok kişi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı Kadın Faaliyetleri Merkezi Müdürü Ayşe Sucu'nun görevden alınmasını bir çeşit engizisyon uygulaması olarak gördüğünü yazdı. Economist, sıkı bağlanmamış başörtüsü ve ilerici görüşleriyle Sucu'nun kadın hakları için bir dizi girişim başlattığını; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sembolü haline geldiğini ve görevden ayrılmasıyla aynı merkezde çalışan 28 kadının daha istifa ettiğini hatırlattı. Bu gelişmelerin, Türkiye'deki bazı gazeteler tarafından, Batı yanlısı Türkler ile "ılımlı İslamcı" olarak nitelendirdiği AK Parti arasındaki mücadelede bir başka dönemeç olarak görürken, bir bölümünün Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i suçladığı aktarıldı. Economist, Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez'in, selefi Ali Bardakoğlu'nun aksine, başörtüsü konusunda katı fikirlere sahip olduğuna dair iddialar bulunduğunu Ramazan Bayramı sırasındaki vaazında kurban kesimine karşı çıkan bazı kişileri eleştirdiğini de aktarırken şunları yazdı:

"Her zamanki gibi, Türkiye'nin resmi laikliği ile toplumun dindarlığının karışımı konusundaki gerçekler daha karmaşık. Örneğin bazılarına göre, Görmez, hadislerin yeniden tefsir edilmesini hedefleyen iddialı bir projenin arkasındaki isim. Görmez'in amacı, hadis olduğu belirtilen metinler arasında, kadın haklarını kısıtlayan bazılarını ayıklamak. Görmez'in kendi ifadesiyle bu tür metinler İslam'ın kendine özgü değerlerini muğlklaştırıyor. Görmez'e yakın kişiler, onun evde eşine kahvaltı hazırlayan birisi olduğunu ve Ayşe Sucu'yu görüşleri yüzünden görevden aldığı iddialarının saçma olduğunu söylüyor."

Economist, kısa süre öncesine kadar yarı-özerk statüde olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hükümete bağlı hale getirilmesiyle birlikte kurum siyasi manipülsyona daha açık hale gelmiş olduğunu öne sürerken, "Mehmet Görmez'in liberalizminin gerçek sınavı da, Diyanet'in gayrı-Müslimlere ve Alevilere de kapılarını açıp açmamasıyla belli olacağı" iddia edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Economıst: Diyanet, Manipülasyonlara Açık Hale Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement