Financial Times, yıllarca Türkiye'nin Ortadoğu'da mı daha evinde hissedeceği ya da Avrupa standartlarına doğru yolculuğuna mı devam edeceği sorusuna yanıt arandığına dikkat çekerek "Şimdi bu sorusunun yanıtı giderek netleşiyor. Hiç biri. Her iki bölge ile ilişkileri kötü durumda çünkü" görüşünü dile getirdi.
İngiliz gazetesi, Mısır'daki darbenin ardından da "ikinci bir cephenin açıldığı" yorumunu yaptığı haber analizinde Mısır'ın yeni yönetiminin Türk ihracatçılar için hayatı zorlaştırdığını kaydetti.
AVRUPA KONUSUNDA "GÖRÜNÜM BULUTLU"
Avrupa'ya gelince "daha az dramatik olsa da bulutlu" bir görünümün olduğunu öne süren gazete, bu bağlamla Gezi Parkı olaylarına ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel'den gelen eleştirilere ve bunlara AB Bakanı Egemen Bağış tarafından gösterilen tepkiye vurgu yaptı. Gazete, Egemen Bağış için "Alman Başbakanının siyasette ayakta kalma şansının çantada keklik olmadığını ima etti. Merkel'in geçen haftaki seçimdeki ses yaratan zaferi göz önüne tutulursa eğer kaygılarının yersiz olduğu gibi görünüyor" sözlerini kullandı.
Haber analizinde Türk yetkililerinin, 2020 Olimpiyat oyunlarına evsahipliğine ilişkin yarışın finalinde İstanbul ile yarışan Tokyo'nun galip çıkması üzerine Avrupa ülkelerinin tutumundan rahatsız olduklarının öne sürüldüğü haberde Arap devrimlerinden ve Avrupa'nın içine kapanmasından Türk Başbakanı sorumlu olmazsa da Erdoğan'ı eleştirenlerin Türkiye'nin sorunlarının, Başbakanın "hem yurt içinde hem yurt dışında düşman olarak algıladıklarına yönelik davranış biçimi nedeniyle azdırıldığını" savunduklarını da yazdı.
"ANCAK UFUKTA BAZI DEĞİŞİKLİKLER VAR"
Bunun ardından "Ancak ufukta bazı değişiklikler var" dedikten sonra Başbakan Erdoğan'ın "demokratikleşme paketini" açıklamak üzere olduğunu belirten Financial Times, "azınlıkların haklarını geliştirmesi"nin beklenen paketinin "yurt içinde ve AB ile gerginlikleri yumuşatabileceğini" kaydetti.
FT, Türkiye'nin 2015'den itibaren BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeliği için sürdürdüğü kampanyaya dikkat çekerek bu konudaki oylamanın Türkiye'nin "uluslararası konumunun bir göstergesi" olacağını savunurken de şu ifadeleri de kullandı: "Ancak Türkiye'nin bölgesel sorunları devam ediyor. Onlar, saf bir dış politika meselesi olarak bir kenara atılamaz. Türkiye, yarım milyon Suriyeli mülteciyi barındırıyor ve kan akıtan savaş 900 kilometrelik sınırda görülüyor, bu yıl da çok sayıda Türk'ün kaybı yaşandı ve sınırın her iki tarafından da cihatçı faaliyetler var."
"ERDOĞAN'IN NEW YORK'A GİTMEMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİL"
İngiliz gazetesinin haber analizi, "Erdoğan'ın ABD'nin bir askeri müdahalede bulunmama kararı nedeniyle yüzüstü bırakılmış gibi hissetmesi şaşırtıcı değil. ve eskiden çok daha iyi anlaştığı dünya liderleriyle buluşmak üzere New York'a seyahat etmeme kararını vermesi de şaşırtıcı değil" sözleriyle noktalandı.
Son Dakika › Dünya › Financial Times: Türkiye 'Arafta' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.