Kıbrıs Rum tarafındaki temaslarını sürdüren Troyka heyetinde yer alan Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin, 26 Şubat-11 Mart döneminde yaptıkları temaslar çerçevesinde Maliye, Çalışma, Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının genel müdürlükleri ve Sayıştay Başkanlığı ile ikinci memorandum üzerinde anlaştığı haber verildi.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis "Flaş... IMF Dört Bakanlık Müdürü ile Anlaştı... İkinci Memorandum" başlığıyla manşete çektiği haberinde, cuma günü memur sendikası PASİDİ'de "devletin harcamalarının daha da kısıtlanması illa maaş veya menfaat kesintisi anlamına gelmiyor" yönünde açıklama yapan Başkan Nikos Anastasiadis'in IMF ile varılan anlaşmadan habersiz olabileceğini yazdı.
IMF heyetinin 26 Şubat-11 Mart dönemindeki istişarelerinin ardından kaleme aldığı ikinci memorandumun, bankaların kapanmasından bir hafta önce ilgili dört bakanlığa gönderildiğini yazan gazete, memorandumun kapak sayfasının kupürünü de yayınladı.
Habere göre, üzerinde "yalnız resmi kullanım için" uyarısının da bulunduğu ikinci memorandum,
birinci memorandumda yüzde 3 olarak düzenlenen kamu maaşlarındaki kesintinin 2014 itibarıyla yüzde 5'e çıkarılmasını düzenliyor. Yeni memorandum ayrıca, emeklilik yaşının artırılmasını, 13'üncü maaşın kaldırılmasını ve yerine 500 Euro tutarında birleşik 13'üncü maaş getirilmesini öngörüyor. Bu tedbir ile toplam harcamalardan Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 0,9'u kadar tasarruf öngörülüyor.
Gazete, memorandumun, Rum meclisinin Euro Grubu'nda varılan anlaşmayı reddettiği 15 Mart tarihinden önce yazılmış olmasının,
bugün bu uzun vadeli tedbirlerin Güney Kıbrıs açısından zorunlu olabileceği sonucunu gündeme getirdiğini yazdı.
Habere göre IMF, Rum öğretmenlerin maaş ve diğer menfaatlerinin
maliyetinin GSYİH'nın yüzde 5,3'e denk geldiğini, oysa Avrupa'da bu oranın yüzde 3,7 olduğuna da işaret etti. İkinci memorandumda 2016'ya kadar Eğitim Bakanlığı bünyesindeki 2 bin çalışanın işten çıkartılmasının öngörüldüğünü de belirten gazete,
işten çıkartılacakların eğitimci olup olmadığının net olmadığını kaydetti . Geçici personel sayısının 500 kişi azaltılması ve izinlerin ödeneksiz olması da memorandumun öngörüleri arasında yer alıyor.
İLK KREDİ DİLİMİNİN MART SONUNA KADAR ALINABİLMESİ İÇİN MEMORANDUM METNİNİN SON HALİNİN PERŞEMBE'YE KADAR TAMAMLANMASI GEREKİYOR
Alithia da, haziran başında 1,4 milyar Euro'luk tahvil ödemesi yapması gereken Rum yönetiminin, Troyka'dan 10 milyar Euro'luk kurtarma paketinin ilk dilimini mart sonuna doğru alması gerektiğini yazdı.
Gazete, Rum yönetiminin bu maksatla Troyka ile görüşmelerinde açıkta kalan bütün konuları kapatıp en geç Euro Grubu Çalışma Heyeti'nin Brüksel'de toplanacağı perşembe gününe kadar memoranduma son şeklini vermesi gerektiğini belirtti.
Habere göre, ana omurgasını Hristofyas hükümeti ile varılan anlaşmanın oluşturacağı memorandum metnine Rum yönetiminin özelleştirmelerle ilgili siyasi taahhüdünün girmesi, Euro Grubu'nun 24-25 Mart'taki son toplantısında alınan bankacılık ve vergi alanlarındaki düzenlemelerin eklenmesi gerekiyor.
Troyka'nın Rum tarafındaki heyetiyle müzakereler kreditörlerin öneri ve değerlendirmelerinin incelenmesi ve Rum tarafının bunlara ilişkin tavrının belirlenmesi maksadıyla dün kesildi.
Habere göre, Rum yönetiminin bu maratonu önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanabilirse Troyka yetkilileriyle görüşmeler ve
memorandumun onaylanması ile kredinin ilk diliminin alınması siyasi onay prosedüründen geçecek. Memoranduma önce Euro Grubu Çalışma Heyeti perşembe günü göz atacak, sonra da kendi görüşüyle birlikte ilgili metni Euro Bölgesi Maliye Bakanları'na gönderecek.
Bu gerçekleşirse Euro Grubu'na mensup 17 ülkenin maliye bakanlarının Güney Kıbrıs'ın kredi sözleşmesini nisan ayının 3'üncü haftasına kadar onaylaması gerekecek, ardından da 17 ülkenin ulusal meclislerinin onayı aranacak.
Memorandumun metninin son haline Alman ve Rum meclislerinin onay vermesi de gerekiyor.
BRÜKSEL'DE RUM EKONOMİSİNİN DAHA KÖTÜYE GİTMESİNDEN KORKULUYOR
Haftalık Kathimerini ise, "Dramatik Senaryo Brüksel'i Korkutuyor" başlıklı haberinde, Euro Grubu'nda kararlaştırılan tedbirlerin, bazı uzmanların dikkat çektiği gibi
Rum ekonomisini daha derin bir resesyona sürüklemesi halinde, Troyka'nın Güney Kıbrıs'la ilgili planlarının havaya uçma tehlikesi bulunduğunu yazdı.
Gazete, öngörülerin doğru çıkması halinde IMF'nin Güney Kıbrıs'ı kurtarma programına katılmak için şart koştuğu kamu borcunun sürdürülebilirlik incelemesinin havaya uçacağını, buna ilaveten Memorandum'da Euro Bölgesi'nin kapatmak niyetinde olmadığı bir finans açığı doğacağını kaydetti.
İŞADAMLARI KİLİSE'NİN DE DESTEĞİYLE LİRA'YA DÖNÜŞ BASKISI YAPIYOR
Aynı gazete
"Euro'da Kalma Savaşı... Üç Eğilim... Güçlü İşadamları Grubu Kazanç Fırsatları Görerek Lira Lehinde Bastırıyor" başlığıyla manşetten verdiği haberinde de, Anastasiadis hükümeti Euro'da kalmayaçalışırken son günlerde iki farklı eğilim gelişmeye başladığını haber verdi.
İlk eğilimin, Euro'dan çıkış ve Lira'ya dönüşü son tercih olarak incelenmesi gereken önemli bir müzakere kozu olarak gördüğünü belirten gazete, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un da desteklediği ve ithalat ile
medyada doğrudan nüfuz sahibi işadamlarının temsil ettiği ikinci eğilimin Anastasiadis hükümetine Lira'ya geri dönüş konusunda baskı yaptığını
yazdı.
Gazete, Nikos Anastasiadis'in cuma günü Euro'da kalınacağını açıklamasının tesadüf olmadığını, bu ifadeleriyle
"Lira'nın Kardinaller Meclisi'ne, düşüncelerinin Köşk'te uygun bulunmadığı mesajını verdiği"
yorumunu yaptı.
Habere göre sözkonusu görüşü savunan işadamları, "Euro'dan çıkılması halinde ekonomiyi desteklemeye hazır oldukları, yurtdışındaki tasarruflarını aynı gün alacakları ve ekonomiyi güçlendirecek büyük açılımlar yapacakları" vaadinde bulunduklarını yazdı.
Gazete, bu gruptakilerin, Kıbrıs Bankası Yönetim Kurulu üyeleriyle sıkı yatırım ve diğer ilişkileri olan, Kıbrıs Bankası'nda yarım milyar Euro'ya yakın mevduatı bulunan işadamları olduğuna da dikkat çekti. - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › Güney Kıbrıs'a IMF İmzalı İkinci Memorandum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?