İtalya'dan Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Veren Türk Gazetecilere Ödül - Son Dakika
Dünya

İtalya'dan Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Veren Türk Gazetecilere Ödül

İtalya\'dan Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Veren Türk Gazetecilere Ödül

İtalya'nın en prestijli gazetecilik ödülü olarak bilinen İlaria Alpi kapsamında, Türkiye'de basın özgürlüğü için mücadele veren tüm gazetecilere ithafen özel bir ödül verildi.

09.09.2013 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'nın en prestijli gazetecilik ödülü olarak bilinen İlaria Alpi kapsamında, Türkiye'de basın özgürlüğü için mücadele veren tüm gazetecilere ithafen özel bir ödül verildi. Türk meslektaşlarına iletmek üzere ödülü alan İtalyan gazeteci Marco Cesario, "Bu ödülü, bir gazetecilik dramı yaşanan Türkiye'deki tüm meslektaşlarım adına almaktan gururluyum" dedi.

RAI kanalı için Somali'den haberler aktardığı sırada 1994 yılında öldürülen İtalyan gazeteci İlaria Alpi'ye adanan ve 19 yıldır verilen ödüller, Riccione kentindeki Villa Mussolini'de yapılan törenle sahiplerini buldu. Görsel ve yazılı basın kategorilerinde çok sayıda İtalyan gazetecinin ödüllerine kavuştuğu törende, 'Türkiye'de tehdit altında olan gazetecilere' ithafıyla Türk gazeteciler de 'Özel Ödül' adı altında ödüllendirildi.

ÖDÜLÜ 'TÜRKİYE'DE SANSÜR' KİTABININ YAZARI ALDI

Paris merkezli çalışan ve 'Sansür: Türkiye'de Gazetecilik (Censura: Giornalismo in Turchia)' adlı kitabın yazarı gazeteci Marco Cesario, Türk meslektaşları adına verilen plaketi İlaria Alpi Vakfı Başkanı Mariangela Gritta Grainer ve Jüri Başkanı Luca Ajroldi'nin elinden aldı.

yaptığı açıklamada, "Bir gazetecilik dramı yaşanan Türkiye'de basın özgürlüğü için mücadele veren tüm meslektaşlarım adına bu ödülü almaktan guruluyum. Bu ülkede halihazırda 67 gazeteci tutuklu bulunurken, 100'e yakın gazeteci ise Gezi olaylarının başlangıcından itibaren ya çalıştıkları kurumlardan kovuldu ya da istifaya zorlandı" diye konuştu.

ZEYNEP KURAY'A TESLİM EDECEK

Cesario bu ödülün, ifade özgürlüğü için yıllardır mücadele veren Zeynep Kuray ve Ahmet Şık gibi gazeteciler ile Ragıp Zarakolu ve Pınar Selek gibi yazar ve entelektüellerin bulunduğu Türkiye'ye iyi bir mesaj olduğunu dile getirdi. Ödülü, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik operasyonlar kapsamında 2011 yılının Aralık ayında tutuklanan ve 1,5 yıl sonra serbest bırakılan Birgün gazetesi muhabiri Zeynep Kuray'a teslim edeceğini belirten Cesario, "Zeynep de Türkiye'de gazeteciliğin ölmemesi için direnen isimlerden. Basının susturulduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Bu ödül ayrıca, yine sıkıntılarla boğuşan İtalyan gazeteciliğinin, Türk gazeteciliğine desteğinin bir simgesidir" diye sözlerini sürdürdü.

SKANDALI ORTAYA ÇIKARIRKEN ÖLDÜRÜLDÜ

İtalyan devlet televizyonu RAI muhabiri 32 yaşındaki İlaria Alpi ile kameramanı Miran Hrovatin, 1994 yılında Somali Mogadishu'da üzerlerine ateş açılarak öldürülmüştü. Alpi ve Hrovatin o ülkede görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası müdahale gücünde yer alan İtalyan birlikleri ile Somali'nin savaş ağaları arasındaki gayri meşru ilişkiler ve silah kaçakçılığı iddialarıyla ilgili bir haberin peşindeydi.

EÇ(SS) - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İtalya'dan Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Veren Türk Gazetecilere Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement