Kıbrıs'ta İki Lider Salı Günü Buluşuyor - Son Dakika
Dünya

Kıbrıs'ta İki Lider Salı Günü Buluşuyor

Kıbrıs\'ta İki Lider Salı Günü Buluşuyor

Kıbrıs sorusuna çözüm bulmayı amaçlayan BM gözetimindeki müzakere süreci, Türk ve Rum liderleriyle buluşması ile Salı günü start verilecek.

09.02.2014 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kıbrıs sorusuna çözüm bulmayı amaçlayan BM gözetimindeki müzakere süreci, Türk ve Rum liderleriyle buluşması ile Salı günü start verilecek. Böylece bir buçuk yıl askıda olan müzakere süreci yeniden başlarken ABD'nin oynadığı rol tartışılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Salı günü, ara bölgede bulunan BM KonferanS Merkezi'nde bir araya gelecek. Saat 11.30'da başlayacak olan görüşme, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Butterheim'in gözetimin gerçekleşeceği belirtiliyor.

Kıbrıs'taki müzakere sürecinin yeniden başlamasından önce taraflar, ortak bir açıklama konusunda mutabık kalmışlardı. Eroğlu ile Anastasiadis arasındaki görüşmenin ardından ortak açıklama yapılması bekleniyor.

Ortak açıklamada oluşturulacak iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federe devletinin ilkelerinin belirtileceği bildirilirken müzakerelerin eskiden olduğu gibi Kıbrıs sorunu altı ana başlık ile yürütüleceği belirtiliyor.

-YENİ TÜRK MÜZAKERECİ-

Öte yandan, KKTC Cumhurbaşkanlığı, bu hafta Kıbrıs'ta başlayacak olan görüşmelerde müzakereci görevini Cumhurbaşkanı eski Özel Temsilcisi Kudret Özersay'ın üstlendiğini açıkladı.

-ABD, BİDEN'İ "SEFERBER" ETTİ-

Bu arada, Ankara ve Atina'nın desteğiyle yeni müzakere sürecinin başlatılmasında AB'nin de katkı yaptığı belirtilirken özellikle ABD'nin yoğun biçimde devreye girdiğine dikkat çekiliyor.

Rum Fileleftheros gazetesi, müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarına "uluslararası müdahalelerin damga vurduğunu" belirtirken Obama Yönetiminin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i "seferber" ettiğini öne sürüyor.

Kıbrıs gazetesince yansıtılan haberde geçtiğimiz günlerde Biden'in Anastasiadis ile, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ın ise Eroğlu ile de telefonda görüştüğü kaydediliyor.

Diğer bir Rum gazetesi Alithia ise, Biden'in "kendi inisiyatifi ie Anastasidis'i aradığını ve ABD'nin desteğini ifade ettiğini savunurken bir diplomatik kaynağa aften ABD Dışişleri Bakanı Kerry'in Eroğlu'yu aradığı iddiasına da ye verdi.

Bu bağlamda Eroğlu'nun ortak açıklama konusundaki "olumlu" kararının ancak Kerry ile görüşmesinden sonra geldiği öne sürülürken Amerikalıların katalizör" rolünü oynadıkları yorumu yapılıyor.

-BARROSO YARIN AÇIKLAMA YAPACAK-

Öte yandan, AB'nın Türk ve Rum tarafları arasında kabul edilen ortak açıklama metninden memnun olduğu belirtilirken Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BM inisiyatifinde müzakerelerin başlatılacak olması dolayısıyla destek amacıyla yarın bir açıklama yapacağı bildirildi.

ABHaber'e göre, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise, bahar aylarında Kıbrıs'a bir ziyaret planlıyor. Füle'nin Kıbrıslı Türklerin AB müktesebatını uygulaması için yeni çalışmalarda bulunacağı öğrenildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Kıbrıs'ta İki Lider Salı Günü Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement