Kırgızistan 'Türkpa' Dönem Başkanlığını Kazakistan'dan Devraldı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Kırgızistan 'Türkpa' Dönem Başkanlığını Kazakistan'dan Devraldı

14.06.2012 20:23

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 3.Genel Kurulu toplantısı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 3. Genel Kurulu toplantısı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı. Türkiye'yi Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in temsil ettiği toplantının ilk gününde TÜRKPA'nın dönem başkanlığı, Kazakistan'dan Kırgızistan'a geçti.

Çiçek, temasları kapsamında Kırgızistan meslektaşı Asılbek Ceenbekov ile bir araya geldi. Görüşmede ülkeler ve parlamentolar arası işbirliği konuları ele alındı. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından Ala Arça Cumhurbaşkanlığı rezidansında gerçekleştirilen TÜRKPA toplantısına; Kırgızistan Yüksek Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Azerbaycan Meclisi Başkanı Oktay Esedov ve Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigkatulin katıldı.

Toplantıda konuşan Çiçek ülkeler arasındaki işbirliği ve dayanışmanın en güzel örneğini teşkil eden TÜRKPA Konseyi'nin kuruluş sürecinde parlamentolar arası işbirliğinin somut uygulayıcısı olduğuna belirtti.

Çiçek, "Kurumsal yapılanmasını büyük ölçüde tamamlayan ve sağlam bir işbirliği platformu haline gelen Parlamenter Asamblesinden memnuniyet duyuyoruz" dedi. Türk halklarının birlik ve beraberliğine dikkat çeken Çiçek, halklarının aynı kader ve kederi paylaştıklarını ifade etti ve asamblenin işleyişi konusunda fikirlerini sundu.

Toplantıda ayrıca Kırgızistan Yüksek Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, TÜRKPA dönem başkanlığını Kazakistan'dan devralınması nedeniyle yaptığı konuşmasında, dönem başkanlığının ülkelerine verilmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Ceenbekov, "TÜRKPA çerçevesinde işbirliğimizin kalitesini arttırmak, kardeş ülkelerimiz arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğimizi geliştirmek ve pekiştirmek için elimizden gelen çabayı sunmaya hazırız" dedi.

Öte yandan; Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 4. Genel Kurulu toplantısının Türkiye'de yapılması karalaştırıldı. - BİŞKEK

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kırgızistan 'Türkpa' Dönem Başkanlığını Kazakistan'dan Devraldı - Son Dakika


Advertisement