KKTC'de 21. Yüzyılda Medya Stratejileri: Beklentiler, Sorunlar Konferansı - Son Dakika
Dünya

KKTC'de 21. Yüzyılda Medya Stratejileri: Beklentiler, Sorunlar Konferansı

KKTC\'de 21. Yüzyılda Medya Stratejileri: Beklentiler, Sorunlar Konferansı

"21. Yüzyılda Medya Stratejileri: Beklentiler, Sorunlar Konferansı", KKTC'nin Başkenti Lefkoşa'da Gerçekleştirildi.

29.11.2007 16:04

"21. Yüzyılda Medya Stratejileri: Beklentiler, Sorunlar Konferansı", KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) işbirliğiyle düzenlenen konferans, Türkiye'den medya temsilcilerinin de katılımıyla 2 gün sürecek. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferansta, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kısa tanıtım filminin gösteriminin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Konferansın açılışında KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile Türkiye'nin Lefkoşa

Büyükelçisi Türkekul Kurttekin'in yanı sıra YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş ile Türkiye Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek de birer konuşma yaptı. Konferansın açılışının ardından "Anılarda Kıbrıs Fotoğraf" sergisinin açılışı yapıldı ve kısa aranın ardından oturumlara geçildi.

Konferansın açılışında yaptığı konuşmada globalleşmenin etkisiyle dünyanın artık ortak bir ev gibi enformasyon ve bilgi alanında birbirini etkileyen bir sürece girdiğini ifade eden Başbakan Soyer, Kıbrıs Türkünün de dünyadaki yeni koşulların tespitini yaparak gerek ulusal, gerekse evrensel değerlerle yerini alıp konumunu belirlemesi için stratejiler belirlemenin gerekliliğini vurguladı. Soyer, "Kendi içimizden biraz çıkıp uluslararası gelişmelere, yeni koşullara kendimizi daha hızlı adapte edebilmenin

yollarını aramalıyız" dedi.

Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesinde basının önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek tarihin çeşitli dönemlerinden örnekler veren Soyer, Kıbrıs Türk basınının ürettiği dinamizmin tüm araştırmacılar tarafından irdelenmesi gerektiğini belirtti. Kıbrıs sorununa da değinen Soyer, bu konuda verilen eşitlik mücadelesi çerçevesinde Rum tarafının dünyaya verdiği yanlış mesajları bertaraf ederek gerçekleri duyurmak için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Doğru bilgiyi, doğru ve haklı talepleri insani temelde anlatmanın temel görev olması gerektiğini ifade eden Soyer, kin ve düşmanlık yerine ortak işbirliği kültürünün geliştirilmesinin 21. yüzyılın en büyük ihtiyacı olduğunu söyledi.

Soyer, Rum basınının devletin ağır baskısı altında bulunduğuna ve Rum halkının manipüle edilmekte olduğuna dikkat çekerek, bunun AB ve BM yetkilileri tarafından da dile getirildiğini söyledi. Soyer, basında çıkan haberlerin iki toplum arasındaki ticari ve diğer alanlardaki ilişkilere de yansıdığını kaydetti.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin de, medyanın 4. güç olarak yönlendirme ve yürütme bakımından büyük etkiye sahip olduğunu anlattı. İletişim teknolojilerindeki hızlı gelişimin, gelişmiş ve gelişme yolundaki ülkeler arasındaki sayısal uçurumu büyüttüğünü kaydeden Kurttekin, bilgi arayışında toplumlar ve ülkeler arasındaki denge arayışları çerçevesinde ortak paydalara ulaşılmasına rağmen dünyanın daha katedecek çok mesafeleri bulunduğunu ifade etti.

Gelişmelere bağlı olarak çok yönlü düşünmek ve strateji geliştirmenin gerekliliğini vurgulayan Kurttekin, "Önyargıları yıkmak, bilgi kirliliğini temizlemek yoğun işbirliği ve akılcı kararlılık gerektiriyor" dedi. Büyükelçi, bunu Kıbrıs sorunu bağlamında da görmenin mümkün olduğunu söyledi. Kurttekin, iletişim alanındaki birlikteliğin, mücadele ve ortak çabaların nasıl daha etkin bir hale getirilebileceğinin de konferansta irdelenmesi dileğinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek ise konuşmasında, iletişim teknolojisinde yaşanan gelişmelerin kitle iletişim ve bireysel iletişim imkanlarını çoğaltırken yeni sorunları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, uluslararası kuruluşlar ve devletlerin bu alandaki gelişmelerin hukuki altyapısını düzenlemeye yönelik çalışma içinde olduğunu kaydetti.

"Türkiye ve KKTC arasında her alanda olduğu gibi iletişim alanında da yeni işbirliklerini geliştireceğiz" diyen Melek, iş ve güç birliğini geliştirmeye yönelik güçlü bir iradenin ve isteğin olduğunu görmekten mutlu olduklarını, ortak hedefin özgür, çoğulcu ve sorumlu bir medya ortamında toplumun daha iyi bilgilenmesi olduğunu ifade etti. Melek, KKTC'nin dünyaya tanıtılması ve dünya ulusları içerisinde hak ettiği konumu alabilmesi için sürdürülen gayretlere Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve

Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak katkıda bulunmaya devam edeceklerini kaydetti.

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş da, konferansın temel amacının konuyla ilgili değerli çalışmaları, tecrübeleri ve bilgi birikimleriyle tanınan Türkiye ve KKTC'deki üst düzey kişileri bir araya getirerek medyanın bugünkü durumunun ve geleceğinin tartışılması için ortam oluşturmak olduğunu söyledi.

(MG-CY-CY-CC-D)

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC'de 21. Yüzyılda Medya Stratejileri: Beklentiler, Sorunlar Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement