Le Monde: "Türkiye'de Ordu Artık Sivil İktidara Kafa Tutamıyor" - Son Dakika
Dünya

Le Monde: "Türkiye'de Ordu Artık Sivil İktidara Kafa Tutamıyor"

Le Monde: "Türkiye\'de Ordu Artık Sivil İktidara Kafa Tutamıyor"

Le Monde, Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ'un tutuklanmasına "hükümetten orduya yeni bir saldırı" iddiasında bulunduğu haberinde, "Böyle bir olay, kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de bir hendek savaşına ve mevcut Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in istifasına yol açabilirdi Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin tartışmalara Fransız Le Monde gazetesi de katıldı.

08.01.2012 12:06

Le Monde, Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ'un tutuklanmasına "hükümetten orduya yeni bir saldırı" iddiasında bulunduğu haberinde, "Böyle bir olay, kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de bir hendek savaşına ve mevcut Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in istifasına yol açabilirdi Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin tartışmalara Fransız Le Monde gazetesi de katıldı. Le Monde, "Türk hükümetinden orduya karşı yeni saldırı" iddiasını gündeme getirdiği haberinde bu olaya Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in "sessiz" kaldığına dikkat çekerken, "ordu artık sivil iktidara kafa tutacak durumda değildir" sözlerine de yer verdi.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Orgeneral Başbuğ'un tutuklanmasının "ordu ile sivil iktidar arasındaki çatışmanın yeni bir aşamasına vurgu yaptığı"nı savunurken, "Böyle bir olay, kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de bir hendek savaşına ve mevcut Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in istifasına yol açabilirdi. Ancak Özel, sessiz kaldı" diye yazdı.

Hükümetin de bu konuda fazla konuşmadığını belirtirken İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sözlerini yansıtan gazete, "2003 yılından bu yana yönetişim konusunda Avrupa kurallarına uymak amacıyla Türk hükümetince yapılan kurumsal reformlarla önemli ölçüde zayıflatılan ordu, artık sivil iktidara kafa tutacak durumda değildir" yorumunu da yaptı.

Le Monde, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları kapsamındaki çok sayıda tutuklamaya dikkat çektiği haberinde, "Ancak Türk yargı mekanizmasının ciddi eleştirilerle karşı karşıya" dedi. Bu bağlamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun özel yetkili mahkemelere eleştirilerinin de yansıtıldığı haberde Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olmadan önce gözlemcilerce, "hükümete muhalefetin radikal bir ocağı" olarak değerlendirilen Birinci Ordu'nun başında bulunduğu da kaydedildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Le Monde: 'Türkiye'de Ordu Artık Sivil İktidara Kafa Tutamıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement