NYT: "Çin, Avrupa'nın İşine Burnunu Sokmak İstiyor" - Son Dakika
Dünya

NYT: "Çin, Avrupa'nın İşine Burnunu Sokmak İstiyor"

NYT: "Çin, Avrupa\'nın İşine Burnunu Sokmak İstiyor"

New York Times, Çin'in Avrupa'ya Yönelik "Stratejik Bir Hamle" Gerçekleştirdiğini, Küresel Kriz Nedeniyle Değer Kaybeden Varlıkları Ele Geçirdiğini Belirtti.

02.11.2010 12:03  Güncelleme: 12:14

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomik büyümesi ve yurt dışındaki yatırım hamleleri, Batı medyasında haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. New York Times gazetesi, Çin'in Avrupa'ya yönelik "stratejik bir hamle" gerçekleştirdiği, küresel kriz nedeniyle değer kaybeden varlıkları ele geçirdiğini belirtirken, analistlere dayanarak Çin'in "Avrupa'nın işine burnunu sokmak istediği" yorumuna da yer verdi. Gazete, "Çin, çabalarını, Yunanistan ve İtalya'daki limanlar ile Doğu Avrupa'yı Almanya ve Türkiye'ye bağlayan yollarda yoğunlaştırıyor" diye yazdı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, "Çin Yatırım Olanaklarını Ararken Yüzünü Avrupa'ya Dönüyor" geniş başlıklı haber analizinde Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun geçen ay Atina'ya yaptığı ziyaret sırasında milyarlarca dolar tutarında anlaşma şeklindeki "hediyeler" getirdiğini ancak, Çin'in ihtirasının, çok daha öteye gittiğini kaydetti.

NYT; Çin'in, Avrupa'da küresel finansal krizinin sonucunda değer kaybeden varlıkları ele geçirdiğini, krizden ciddi zarar gören Avrupa ülkelerinin "önemli bir ortak" haline geldiğini kaydederken "Analistler, Pekin'in, sadece kendi şirketleri için daha çok iş değil, aynı zamanda Brüksel ve Almanya'daki iktidar koridorlarınca belirlenen ekonomik politikaları üzerinde daha büyük bir etkiyi sağlamayı umduğunu söylüyorlar" dedi.

-"ÇİN'İN DİKKATE ALINMASI GEREKEN GÜÇ OLDUĞU NET MESAJI VERİLİYOR"-

Bu çerçevede, değerlendirmeleri aktarılan, High Frequency Economics'in ABD Baş-iktisatçısı Carl B. Weinberg de, Çin için, "Avrupa'nın işine burnunu sokma isteğine işaret ediyorlar" dedi. Weinberg, "Çok akıllıca ve Çin'in dikkate alınması gereken bir güç olduğu yönündeki net bir mesaj gönderiyor" sözlerine ekledi.

ABD'li gazete, bu yöndeki mesajın, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun bu haftaki Portekiz ve Fransa'ya ziyaretleriyle daha güçlü bir biçimde verileceğini belirtirken de Hu Jintao'nun bu iki ülkenin işadamlarıyla buluşacağına da işaret etti.

Avrupa'daki finansal krizin, risk alan fonlar ve Katar dahil, zengin yatırımcılar için "alım olanakları" yarattığını, Çin'in bu taarruza liderlik yaptığı görüşünü dile getiren gazete, Çin'in gözünün, özellikle kredi notu düşürülen Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa'nın doğu ve güneydeki zoraki ülkelerdeki limanlar, yollar ve sanayi tesislerinde olduğunu da yazdı.

-DOĞU AVRUPA'YI ALMANYA VE TÜRKİYE'YE BAĞLAYAN YOLLAR-

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üst düzey uzmanı François Godement'in Çin'in daha önce Afrika'da yaptığı gibi Avrupa'da genişlemekte olduğunu savunurken, "Ancak Avrupa'ya, olağan dışı bir biçimde periferideki ülkeler üzerinden giriyorlar" sözlerini de yansıttı. Gazete şöyle devam etti:

"Çin, çabalarını, Yunanistan ve İtalya'daki limanlar ile Doğu Avrupa'yı Almanya ve Türkiye'ye bağlayan yollarda yoğunlaştırıyor ve zamanla daha büyük altyapı yatırımlarını elde etmeyi amaçlıyor."(ANKA)

(CN/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya NYT: 'Çin, Avrupa'nın İşine Burnunu Sokmak İstiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement