Obama'nın Kriz Haftası - Son Dakika
Dünya

Obama'nın Kriz Haftası

Obama\'nın Kriz Haftası

ABD Başkanı Barack Obama, İktidarının En Zor Haftalarından Birini Yaşıyor. Bir Yanda Barış Getirmeyi Vaat Ettiği Ortadoğu'da İsrail ile En Büyük Krizini Yaşıyor.

17.03.2010 01:37

ABD Başkanı Barack Obama, iktidarının en zor haftalarından birini yaşıyor. Bir yanda barış getirmeyi vaat ettiği Ortadoğu’da İsrail ile en büyük krizini yaşıyor.

Öte yanda Amerikan halkına söz verdiği 825 milyar dolarlık dev Sağlık Reformu’nu Kongre’den geçirmeye çalışıyor. Reform bu hafta yasalaşmazsa, zaten halk desteği düşen Obama’nın güvenilirliği iyice dibe vuracak.

BEYAZ Saray’ın Batı Kanadı’ndaki kontrol noktası bomboş. Oval Ofis’in iki oda yanındaki basın toplantısı odasına giriyorum. Gazeteciler ellerinde telefonlar bir köşeye çekilmiş oturuyorlar. Başkan Obama’nın basın sözcüsü Robert Gibbs bugün toplantı yapmayacak, diyor biri.

GEZİLERİ İPTAL ETTİ Beyaz Saray’da hafta başından beri manzara bu. Herkes sessiz. Herkes bu hafta Kongre’de yaşanacaklara kilitlenmiş durumda. Obama, yasanın cumaya kadar Kongre’de onaylanmasını hedef koydu. Bunun için Endonezya ve Avustralya’ya yapacağı seyahatlari de iptal edip Ohio, Philadelphia gibi Amerikan şehirlerinde reform için destek turlarına çıktı. Çünkü, milletvekillerinden önce yüzde 70 oranında reforma karşı olan Amerikan halkını ikna etmesi gerekiyor.

MALİYET ÇOK YÜKSEK Obama’nın başkanlık döneminin en önemli krizi haline gelen sağlık reformu iki açıdan gerekli. Birincisi, sağlık hizmetlerine 2007 yıllında ABD milli gelirinin yüzde 16’yı aşkın bir bölümü harcandı. Bu rakam OECD ülkelerindeki ortalamanın iki katı. İkincisi, dünyanın en zengin ülkelerinden biri diye sayılan Amerika’da sağlık harcamasına bütçesi yetişmeyen sigortasız 48 milyon insan var ki, bunun devam etmesi mümkün değil.

Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler bu ikisi üzerinde anlaşıyorlar. Sorun, reformun nasıl yapılacağına karar veremiyorlar. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti ve bazı Demokrat Kongre üyeleri, reforma yüksek maliyeti nedeniyle karşı.

Güvenoylaması gibi olacak

İŞİN başka bir kritik yanı, Kasım ayında 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi için yapılacak ve Obama için bir tür güvenoylamasına dönüşecek milletvekili seçimleri. Ve onun sonrasında da, 2012’deki başkanlık seçimi. Henüz 500 günü bile tamamlamadı Obama Beyaz Saray’da ama sağlık reformu tartışması öyle tırmandı ki, 2 yıl sonraki seçime ipotek koydu.

ŞİMDİKİ SİSTEM NE?

Sağlık sigortası almak bireylerin sorumluluğu. İşi varsa sigortayı şirketi sağlıyor. İşsiz ise özel sigorta almalı. Özel sigorta satın almak zorunda kalanlar, çok yüksek primler ödüyorlar.

65 yaş üzerindekiler, otomatik olarak sigortalı sayılıyor. Medicare deniyor buna. Düşük gelirli aileler ise başvuru yapıp devlet sigortasından yararlanabiliyor. Buna da Medicaid deniliyor.

BAŞKAN NE ÖNERİYOR?

Herkesin bir sağlık sigortasının olmasını öneriyor. Özel sigorta alamıyorsa devlet tarafından korunmasını istiyor.

Sigorta şirketlerinin muafiyet uygulamalarına düzenleme getirilmesini öneriyor. Prim maliyetlerinin düşürülmesi için sağlık harcamalarında sıkı kontroller öngörüyor.

RAKAMLARLA AMERİKAN SAĞLIK SİSTEMİ

1dolar- Bugün Amerikan ekonomisinde harcanan her 6 doların 1’i sağlık harcamalarına gidiyor.

4800 dolar - Ortalama bir Amerikalı yıllık sağlık poliçesi için 4 bin 800 dolar prim ödüyor. Aileler için bu rakam 12 bin 100 dolar.

430 milyar dolar - Bugün Amerikalı şirketler, çalışanları için yılda toplam 430 milyar dolar sigorta primi ödüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Obama'nın Kriz Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement