Rusya ve Çin Yine "Hayır" Dedi - Son Dakika
Dünya

Rusya ve Çin Yine "Hayır" Dedi

Rusya ve Çin Yine "Hayır" Dedi

BM Genel Kurulu'nda Esad'ın insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarısı 12 ülkenin hayır oyuna rağmen kabul edildi.

17.02.2012 00:32

BM Genel Kurulunun 137 oyla kabul ettiği, Suriye'de Esad rejiminin insan hakları ihlallerini ve şiddeti kınayan, şiddetin derhal sona ermesini isteyen karar tasarısına Rusya ve Çin başta olmak üzere 12 ülke "Hayır" oyu verdi.

BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, karar tasarısı büyük bir farkla kabul edilirken BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 4 Şubat'ta yapılan oylamada da benzer tasarıya "Hayır" oyu vererek kararın BMGK'dan geçmesini engelleyen Rusya ve Çin'in yine "Hayır" oyu kullanmaları dikkati çekti.

Karar tasarısına Suriye, Rusya, Çin, Bolivya, İran, Venezuela, Küba ve Kuzey Kore'nin aralarında bulunduğu 12 ülke "Hayır" oyu verdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, karar tasarısında değişiklik taleplerinin gözardı edildiğini belirtti. İran ve Bolivya temsilcileri de Rusya'nın değişiklik taleplerinin karar tasarısına yansıtılmamasının son derece yanlış olduğunu belirterek, Suriye'de silahlı teröristlerin bulunduğunu savundu.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de kararın ülkesindeki aşırı grupları cesaretlendireceğini, daha çok kaos ve kriz getireceğini ileri sürdü.

BM Genel Kurulundaki karar tasarılarının oylamasında 193 üye ülkenin hiçbirinin veto hakkı yok. Genel Kurul kararlarının BMGK kararlarının aksine bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak tavsiye niteliğinde olan bu kararlar uluslararası toplumun görüşlerini yansıtması açısından önem taşıyor.

Bu kapsamda BM Genel Kurulunda Suriye karar tasarısının bu kadar büyük farkla kabul edilmesi, Esad rejimine gönderdiği mesajın daha güçlü olmasını sağlaması açısından son derece önemli görülüyor.

ABD Büyükelçisi Rice

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, kararın kabulünden sonra yaptığı açıklamada, "Bu karar Suriye halkına açık mesaj gönderdi;dünya sizinle beraber" dedi.

BM ülkelerinin çoğunluğunun Arap Birliği'nin barış planını desteklediklerinin bu kararla ortaya çıktığını belirten Rice, "Beşşar El Esad hiç bu kadar izole edilmemişti. Uluslararası toplum Suriye'de demokrasiye hızlı geçişi destekliyor. Değişiklik artık yaşanmalı" diye konuştu.

Kararın, Esad rejiminin 11 aydır süren "Adam öldürme ve işkence kampanyası"nı güçlü şekilde kınadığını dile getiren Rice, "Bu karar ölüm makinasının durmasını istiyor. Tüm Suriye halkı bilmeli ki dünya ulusları sizinle beraber ve özgürlük ve güvenlik arayışınızda sizi destekliyor" ifadesini kullandı.

- BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Rusya ve Çin Yine 'Hayır' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement