"Türk Kökenli Polis Sayısı Artmalı" - Son Dakika
Dünya

"Türk Kökenli Polis Sayısı Artmalı"

"Türk Kökenli Polis Sayısı Artmalı"

Köln Emniyet Müdürlüğü, polis olmak isteyen Türk gençlerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

14.02.2012 20:03

Köln Emniyet Müdürlüğü polis olmak isteyen Türk gençlerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Polis olmak için Köln'de meslek eğitimi alanların sadece yüzde sekizinin Türk kökenli olduğunu belirten Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers, 'Bu sayıyı arttırmalıyız' dedi.

Almanya'nın Köln kentinde Emniyet Müdürlüğü tarafından, Türk gençlerini polislik mesleğine kazandırmak için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Köln Emniyet Müdürlüğü binasında düzenlenen Türkçe ve Almanca olarak iki dildi düzenlen toplantıya Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers, Türk-Alman Dostluk Derneği Yönetim Kurulu üyesi Tayfun Keltek ve Türk kökenli polis memurlarının yanı sıra çok sayıda Türk veli ile gençler katıldı.

ORAN SADECE YÜZDE SEKİZ

Yaşadıkları kentteki insanların kültürlerini tanımanın ve dillerini bilmenin polis için önemli olduğunu belirten Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers, açılışta şunları söyledi: 'Toplantımıza Türk velilerin ve gençlerinin yüksek katılımı sevindirici. Polis için insanlık odak noktası. Polisler insanların içinde görevlerini yerine getiriyorlar. Bunun için karşılaştığınız insanları iyi tanımak son derece önemli. Köln'de yabancı kökenli insanların büyük bölümü Türk kökenli. Bu yüzden Türk kökenli gençlere yöneliyoruz. Bugüne kadar Köln polisi bünyesinde meslek eğitimi gören Türk kökenli gençlerin oranı sadece yüzde 8 civarında. Bu rakamı yükseltmeyi hedefliyoruz.'

TÜRK VATANDAŞI DA POLİS OLABİLİR

Polisliğin çok saygın bir meslek ve demokratik toplumun önemli bir hizmeti olduğunu vurgulayan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, şöyle konuştu:

"Türkler 50 yıldır bu ülkede yaşıyorlar. Bu ülkeye vergi veriyorlar. Gençlerimiz Alman okullarında eğitim görüyorlar. Artık Türkler'in de devlet memurluğuna da ilgi göstermesi gerekiyor. Bu anlamda velilerin mesleklerin nitelikleri konusunda bilgilendirilmeleri büyük önem taşıyor. İki yıl önce göreve başladığımda, bu gibi etkinlikleri düzenlemeyi ön görmüştük. O sırada öğrendim ki, NRW'de polis olmanız için Alman vatandaşı olmanız gerekmiyor. Türk vatandaşı olarak Almanya'da polis olabiliyorsunuz. Ben bir başkonsolos olarak bunu yeni öğrendim. Bunun gibi öğrenilecek, keşfedilecek bir sürü ayrıntı var. Bu gibi etkinlikler bilgi açığının giderilmesi, velilerin doğru bilgilendirilmesi ve dolayısıyla onların çocuklarının doğru mesleklere kanalize edilmesi açısından son derece önemli."

YERLEŞİK TOPLUM OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİ

Tayfun Keltek ise şöyle konuştu:

"On yıldan bu yana sekiz tane okulda veli çalışması yapıyoruz. Amacımız velilerin olanaklarını çocukların okul başarısı için mobilize etmek. Bu çalışmanın bir parçası da meslek eğitimi. Bu bilgilendirmeleri Türkçe olarak yapıyoruz. Bugün de polislik mesleğiyle ilgili toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Çocukları polis olmak isteyen veliler, böylece ne tür ön hazırlıklar yapmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olacaklar. Bizim insanımızın da polisin için de olması bir sinyaldir. Burada yerleşik toplum olduğumuzu gösterir. Bu yalnız polislik de değil. Devletin her kurumunda vatandaşlarımızın olması gerekiyor. Tüm çabamız bunun için."

NASIL POLİS OLUNACAĞINI ANLATTILAR

Konuşmaların ardından Köln Emniyet Müdürlüğü'nde görevli komiser Emine Tayfur, polis olmak isteyen gençlerin neler yapması ve nasıl başvuru yapması gerektiğiyle ilgili bir sunum yaptı. Sunumdan sonra Köln'de görevlerini sürdüren Türk kökenli polis memurları Aliye Albayrak, Mehmet Karapınar, Ümit Yağmur ve Sinan Zengin toplantıya katılan Türk gençlerine Polis mesleğinin neden seçtiklerinin ve mesleki deneyimlerini aktardılar.

11 yıldır hizmet veren polislerden Aliye Albayrak, "Bir çok Türk, Almanya'daki polise karşı kapalı. Almanca bilenler bile polisle konuşmayı istemiyorlar. Bunun yanında bazı olaylarda, örneğin bir vefat olayında bir Alman polis Türk aileyle görüşmesi gerektiğinde kültür farkından dolayı anlaşmazlıklar doğabiliyor. Türkler'in yoğun olduğu yerlerde Türk polis sayısının artması bunları azaltacaktır" diye konuştu.

Ümit Yağmur ise, "Artık biz de Almanya'nın bir parçası olduk. Bunun için polislikle birlikte her alanda görev almamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Türk Kökenli Polis Sayısı Artmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement