Türkiye'den Irak'a Savaş Yanıtı - Son Dakika
Dünya

Türkiye'den Irak'a Savaş Yanıtı

Türkiye\'den Irak\'a Savaş Yanıtı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan Erdoğan'ı eleştirince Ankara'dan sert tepki geldi.

23.11.2012 10:19  Güncelleme: 10:50

Irak Başbakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ile ilgili bazı sözlerini eleştiren bir açıklama yapmasına Ankara'dan sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı, "Sözkonusu açıklama, Irak Başbakanlığı'nın, en hafif tabiriyle, gerçeklik duygusundan koparak Irak'taki durumla ülkemizdeki durumu karıştırdığını göstermektedir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Irak Başbakanlık internet sitesinde 21 Kasım'da yayınlanan bir basın açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın aynı gün Pakistan'a hareketi öncesinde yaptığı basın toplantısında Irak'taki son gelişmelere ilişkin dile getirdiği "samimi endişeler hakkında bazı hezeyanlara yer verildiği görüldüğü" belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"IRAK'TAKİ DURUMLA ÜLKEMİZİ KARIŞTIRMA"

"Sözkonusu açıklama, Irak Başbakanlığı'nın, en hafif tabiriyle, gerçeklik duygusundan koparak Irak'taki durumla ülkemizdeki durumu karıştırdığını göstermektedir.

Sayın Başbakanımızın, sadece Irak halkının esenliğini düşünerek dile getirdiği haklı endişelerin, Irak Başbakanı tarafından ülkemize yönelik mesnetsiz iddialar ortaya atmak için dayanak yapılmasını şiddetle reddediyoruz."

Dışişleri, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türk halkının beklentileriyle ilgili "hayali" tespitlerde bulunduğunu belirttiği açıklamada Maliki'nin bunun yerine, "öncelikle ülkesindeki durum hakkında, Irak siyasi partileri tarafından da gündeme getirilen kaygıları dikkate alması, ülkesinde gerginliği tırmandıran politikalardan vazgeçerek tüm Irak halkını kucaklayacak bir yaklaşım benimsemesi ve mesnetsiz suçlamalarla cevap vermeye kalkışmak yerine, bu konudaki önerilere samimiyetle kulak vermesi" gerektiğini ifade etti.

Dışişleri açıklamasına şöyle devam etti:

"Komşumuz Irak ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirip güçlendirme yönündeki irademiz tamdır. Bu iradeye sahip olduğunu eylem ve söylemleriyle ispatlaması gereken taraf ise Maliki Başbakanlığı'ndaki Irak Hükümetidir. Bu yapıldığı takdirde, Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirilmesinin önünde hiçbir engel kalmayacaktır."

İŞTE TÜRKİYE'Yİ KIZDIRAN AÇIKLAMA

Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki gerginliğe ilişkin, "Mezhep çatışması dışında bu aynı zamanda bir petrol kavgası da olabilir" demişti. Bunun üzerine Irak'tan sert bir açıklama yayınlanmıştı.

Irak Başbakanlık resmi internet sitesinden 'Türkiye Başbakanı'nın Irakla ilgili açıklamalarına karşı' başlığıyla yayınlanan açıklamada, Erdoğan'ın kendi ülkesindeki sorunlara öncelik vermesi önerilirken, şöyle denildi:

"Türkiye'nin iç durumu endişelendiricidir ve Türkiye bunun farkında olmalıdır. Türkiye Başbakanı Sayın Erdoğan'ın ülkesinin özellikle mezhebi ve etnik çatışmalara yol açacağından korktuğumuz iç meseleler üzerine yoğunlaşması ve çözüm yolu araması gerekiyor.

Sayın Erdoğan'a önerimiz Türkiye'deki azınlıkların sorunlarını çözmelidir ve artık Türkiye'yi tüm bölge ülkelerinin sorunlarına sokmamalıdır. Çünkü bu, hem devlet hem de halk olarak Türkiye'ye sadece sorunları getirir.

Biz Türkiye halkının siyasi durumu iç ve dış sorunları aşmak ve Türkiye'yi korumak eğiliminde olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden Irakla karşılıklı çıkar, dostluk ve içişlere karışmamak kaydıyla iyi ilişkiler kurmak fırsatı vardır.

Sayın Erdoğan'a hassasiyeti için teşekkür ediyoruz. Fakat Irak halkının biliç ve duyarlılığı sayesinde iç savaş çıkmayacaktır. Kendisinin kehanet ettiği petrol savaşına da Irak merkezi hükümeti izin vermeyecektir ve Irak petrollerini tüm halkın mülkü olduğu için koruyacaktır. Umarız Türkiye de bu siyasetimize destek olur ve yan anlaşmalar imzalayarak bunu başlatamaz.''

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Türkiye'den Irak'a Savaş Yanıtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement