Uzmanlar Tarihi Nükleer Uzlaşıyı Yorumladı - Son Dakika
Dünya

Uzmanlar Tarihi Nükleer Uzlaşıyı Yorumladı

Uzmanlar Tarihi Nükleer Uzlaşıyı Yorumladı

İran ve Batı ülkeleri arasında uzlaşılan nükleer anlaşmayı uzmanlar, "Çok güçlü ve etkili maddeler var" ve "Teknik maddeler İsrail'i ikna etmez." olarak yorumladı.

03.04.2015 14:42  Güncelleme: 14:45

İran ve Batı ülkeleri arasında yıllardır kesintilerle devam eden nükleer müzakerelerin son turunda kritik bir eşik aşıldı.

Taraflar arasında, İran'ın nükleer programını büyük oranda yavaşlatması karşılığında, Tahran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını öngören 'çerçeve anlaşması' imzalandı.

İran, İsviçre'nin Lozan kentinde varılan anlaşmada yer alan nükleer programıyla ilgili maddelere uyarsa, 30 Haziran'da nihai anlaşma imzalanacak ve ekonomik yaptırım yükünden kurtulma fırsatı bulacak.

Uzmanların konuya bakışı ise, "İran ülkedeki siyasi iradenin onay vermesi halinde nükleer silah üretebilecek kapasiteye sahipti. Müzakereler sonrasında dünkü taslakta gördüğümüz maddeler, eğer hayata geçerse, İran'ın bu hedefini öngörülür bir sürede engelleyecek. Oldukça güçlü ve etkili maddeler var." ve "Hem iç hem de dış baskılara rağmen böyle bir anlaşmaya varıldı. Dolayısıyla bu anlaşma büyük bir başarıdır. İsrail'in anlaşmadan duyduğu rahatsızlık da sürecektir. Çünkü İsrail için anlaşmanın teknik detayının pek bir önemi yok. İsrail'e göre İran ile yapılacak en iyi anlaşma bile en kötü anlaşmadır." şeşklinde oldu.

ANLAŞMANIN TEKNİK MADDELERİ

Müzakerelerde varılan anlaşmaya göre atılması gereken adımlar şu şekilde:

1- İran, nükleer bomba yapmak için uranyum zenginleştirilmesinde kullanılabilen santrifüjlerini yaklaşık 3'te 2 oranında azaltmayı kabul etti. Haziranda varılacak anlaşmayla, İran'ın şu anki 19 bin civarındaki santrifüjlerinin sadece 5 bin kadarının faaliyet gösterilmesine izin verilecek.

2- İran, uranyum zenginleştirmesini, 15 yıl boyunca, nükleer silah yapmaya yetmeyecek düzey olan yüzde 3,67 ile sınırlayacak ve zenginleştirilmiş uranyum stokunu da 10 bin kilogramdan 300 kilograma düşürecek. Kalan tüm santrifüjler ile zenginleştirilmiş altyapılar ise Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun (UAEK) izlediği depolarda tutulacak ve bunlar, sadece işleyen santrifüjler ile ekipmanın değiştirilmesinde kullanılacak. Nükleer silaha sahip olmak için yüzde 90 oranında zenginleştirilmiş uranyum gerekiyordu. Tehlike sınırı ise yüzde 20 olarak belirtiliyordu. Anlaşılan oran, Batı'nın istediği oranı karşılıyor.

3- İran'ın şu anda bir tane nükleer bomba yapmak için yeterli materyale ulaşma süresi 2-3 ay iken, bu zaman en az bir yıla çıkarılacak.Çerçeve anlaşmasına göre İran, 15 yıl boyunca uranyum zenginleştirilmesi amacıyla yeni bir tesis de inşa etmeyecek.

4- Anlaşma kapsamında İran, Fordo'daki tesisini en az 15 yıl uranyum zenginleştirmek için kullanmayacak, sadece barışçıl amaçlara yönelik bir tesis haline getirecek. İran ayrıca, bu tesiste 15 yıl boyunca uranyum zenginleştirilmesiyle ilgili Ar-Ge faaliyetleri yürütmeyecek ve nükleer fizyona girebilen "fisiyon" maddesi bulundurmayacak.

5- Uzlaşı noktasında, İran 10 yıl boyunca sadece Natanz nükleer tesisinde ve sadece birinci nesil 5 bin 60 IR-1 ile uranyum zenginleştirebilecek, uranyum zenginleştirmedeki daha gelişmiş santrifüjleri ise UAEK'in denetimindeki depolara kaldıracak. İran, "IR-2, IR-4, IR-5, IR-6 veya IR-8" olarak adlandırılan modellerdeki santrifüjleri ise uranyum zenginleştirmek için en az 10 yıl boyunca kullanmayacak ve gelişmiş santrifüjleriyle sadece sınırlı Ar-Ge yapabilecek.

6- İran'ın nükleer faaliyetlerinin izlenebilmesi ve şeffaflığın sağlanabilmesi açısından UAEK'in, Natanz ve Fordo dahil İran'ın nükleer tesislerine düzenli girişi olabilecek. Müfettişlerin İran'ın nükleer programının tedarik zincirine, uranyum madenlerine de erişimi olacak. İran, UAEK'in şüpheli gördüğü veya gizli tesis olduğu iddialarının yer aldığı noktaları inceleyebilmesine olanak vermesi zorunluluğu getirilecek. İran, UAEK'ye daha fazla erişim ve bilgi sağlayan UAEK'in ek protokolünü uygulamayı da kabul etti.

7- İran, P5+1 ile karar kılınan dizayna göre ve nükleer silah elde etmeye uygun plütonyum üretmeyecek şekilde Arak'taki ağır su reaktörünü yeniden inşa edecek. Reaktörün, silah yapmaya uygun plütonyum üreten orijinal ana kısmı ise imha edilecek ve ülkeden çıkarılacak.

8- İran bu reaktördeki kullanılmış yakıtları ülkeden gönderecek, kullanılmış nükleer yakıtı geliştirme ve yeniden üretme işlemlerine girmeyecek. İran ayrıca 15 yıl boyunca ek bir ağır su reaktörü de inşa etmeyecek.

9- İran'ın bu taahhütlere uyması halinde ise ülkeye yönelik bazı yaptırımlar kaldırılacak. UAEK'in İran'ın nükleerle ilgili tüm kilit adımları attığını teyit etmesinin ardından ABD ve AB'nin, İran'a, nükleer programına yönelik getirdiği yaptırımlar askıya alınacak. BM Güvenlik Konseyi'nin de İran'ın nükleer meselesiyle ilgili tüm geçmiş yaptırımları, İran'ın kilit kaygıları gidermesiyle eş zamanlı olarak kaldırılacak. Ancak, hassas teknolojilerin transferiyle ilgili bölümler yeni bir BM Güvenlik Konseyi tasarıyla tekrar düzenlenecek. İran'ın herhangi bir zamanda taahhütlerinden cayması halinde ise bu yaptırımlar geri yerine getirilecek.

"ŞANSLARINI ERİTECEK"

ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry, dün anlaşmadan sonra yaptıkları konuşmada, varılan anlaşmanın İran'ın nükleer kapasitesini büyük oranda eriteceğini ve nükleer silaha sahip olma şansını ortadan kaldıracağını belirtti.
Batı ülkeleri ve İsrail yıllardır Tahran'ın nükleer silah yapmaya çalıştığını ve mevcut nükleer faaliyetleriyle buna çok yaklaştığını iddia ediyordu.

"MADDELER ÇOK GÜÇLÜ VE ETKİLİ"

Anlaşmanın teknik maddelerini Al Jazeera Türk'e değerlendiren MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu, üzerinde anlaşmaya varılan maddelerin 'çok güçlü ve etkili' olduğunu ve İran'ın nükleer silah elde etme kapasitesini ciddi anlamda azaltacağı görüşünde:

"İran ülkedeki siyasi iradenin onay vermesi halinde nükleer silah üretebilecek kapasiteye sahipti. Müzakereler sonrasında dünkü taslakta gördüğümüz maddeler, eğer hayata geçerse, İran'ın bu hedefini öngörülür bir sürede engelleyecek. Oldukça güçlü ve etkili maddeler var. Daha önce İran uluslararası topluma bildirmediği nükleer tesislerde faaliyetler yürütüyordu. Bu sorun çözülüyor. Denetleme konusunda da İran büyük sorunlar çıkarıyordu. Şimdi UAEK'e denetleme için muazzam yetkiler tanınıyor. Ancak burada önemli olan tarafların ortaya bir irade koyması ve bu maddeleri uygulamak için harekete geçmesidir"

"İSRAİL TATMİN OLMAZ"

Kibaroğlu "İsrail başka bir zaman diliminde ve boyutta yaşayan bir ülke. Çevresinde olan bitene bakmaktan ziyade yalnızca kendisine yönelik tehlikeleri dikkate alıyor ve bu konuda yüzde 1'lik bir riske bile tahammülü yok. İsrail bu konuya teknik ve somut meseleler çerçevesinden ziyade siyasi bir mesele olarak bakıyor." dedi.

"İSRAİL İKNA OLMAZ"

İran üzerine çalışmalarıyla bilinen Ortadoğu uzmanı Dr. Arzu Celalifer'e göre ise İran'ın nükleer silaha sahip olacağı endişesi uzun süredir Batı'nın değil İsrail'in gündeminde olan bir konu:

"Dünkü nükleer anlaşmadaki maddeler zaten üzerinde yıllardır konuşulan konular. Amerika'yı yeniden keşfetmiyoruz. Bu mesele uzun süre siyasi bir mesele olarak kaldığı için çözülemedi. Şu anda ise İran ve Batı arasında artık karşılıklı bir irade ortaya koyulduğu için bilinen maddeler üzerinde anlaşma ilan edildi. Hem iç hem de dış baskılara rağmen böyle bir anlaşmaya varıldı. Dolayısıyla bu anlaşma büyük bir başarıdır. İsrail'in anlaşmadan duyduğu rahatsızlık da sürecektir. Çünkü İsrail için anlaşmanın teknik detayının pek bir önemi yok. İsrail'e göre İran ile yapılacak en iyi anlaşma bile en kötü anlaşmadır."




Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Uzmanlar Tarihi Nükleer Uzlaşıyı Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • tesekur ederiz sn OBAMA: tesekur ederiz sn OBAMA sen bize bir iyilik Yap kurdistani bir amerikan eyalatini yap bize amerikan passaportini ver amerikada ki egitim sistem bize getir guzel ingilizcenizi bizede ögretir hep sizin icin hem bizim icin super olur zaten evimde amerikan bayragi var. bir seyi daha unutma dunyanin en cesur akerleri bizde cikar ama kendimiz icin hep baskasinin en iyi askeri olmisiz hemde karsiliksiz . saygilarimla 1 8 Yanıtla
  • tunaa: Flim başladı 3. dunya harbi turkıye iran savaşsın israilde pastayı götursün kurecik yemen derken turkıye israil fedayıliğini (enayıliğini) üstlenerek yahudi kanı akmasını önlemiş olacak bu sayade israil buyuk topraklarını kurulacak şer ingiltere Abd maşayla pastayı yıyen dığer taraflar olacak nede olsa burda yeterı kadar hizmet eden taşarönleri var 8 1 Yanıtla
  • MİLLETİN SESİ : Batı 1 verir. 1000 Pişman eder. Kolay gelsin PERS DEVLETİNE. 5 1 Yanıtla
  • FARSLAR FARSLAR FARSLAR: KÜRTLER FARSLAR VE TÜRKLER NEVRUZU KUTLAR. BU ESKİDEN BERİ BÖYLEDİR. YALNIZ SON ZAMANLARDA PKK NIN DA KIŞKIRTMASIYLA ÖZELLİKLE PKK YANDAŞLARI İÇİN NEVRIUZ BAYRAM DEİİL YAKIP YIKMA ÖLDÜRME VURUP KIRMA. OLAY ÇIKARMA ŞEKLİNDE KUTLANMAYA BAŞLADI. HATTA BİR HAFTA EVVELDEN KUTLANMALAR OLATLAR BAŞLADI. KISACASI PKK YANDAŞLARI NEWROZU AMACINDAN SAPTIRIYOR. KÜRT TARİH GELENEK VE GÖRENEKLERİNE ADETA İHANET EDİP GELENEK VE GÖRENEĞİ DEĞİŞTİRİYOR. 3 1 Yanıtla
  • pir: İran kazançlı sadece 15 yıl bekleyecek 2 2 Yanıtla
  • ADALET: HERKESİN ATOM BOMBASI VARSA İRANA NİYE BU KADAR BASKI VAR. İSRAİLİN SINIRSIZ VAR İSTEĞİ KADAR DAHA YAPIYOR AMA MÜSLÜMAN ÜLKELERE YASAK. BU MANTIK ADİL DEĞİL. 1 1 Yanıtla
  • ZERADEŞT peygamber: Zerdüştlüğün aynen ;Mekkedeki İsmail in hak dini gibi tevhidi bir dinken nasıl mekke deki putperestlk gibi ;saptırıldıgını görmek için şunları alıntılıyorum : Ayrıca ilk kez müritleri ile su üzerinde yürüyen, miraca çıkan, tanrı ile yüz yüze görüşen, ölmeden Cennet ve Cehennem'i gören Zerdüştün kendisidir. Zerdüştlük inancına göre Cehennem üzerinde kurulu olan Sinvat (Çinvat) köprüsünden geçilerek Cennet'e ulaşılır. Ancak Cehennem'de üç gün kalınarak günahlardan temizlenilmesi gerekecektir. İbrahimî dinlerdeki '6 günde' yaratılış ve mehdi-mesih inançlarının ilk izlerine Zerdüştlükte rastlanabilir. göürldüğü gibi tanrıdan bahsedilmekte ; hatta islamda geçen ;sırat köprüsü bile geçmekte . . ve hatta cennet cehennem kavramları bile yeterli. . üstelik tanrıya inanmamanın en büyük kötülük olrak görülemesi de bunun dinin aslında ; ZERADEŞT peygamber tarafından temsil edilen bir din oldugunu her insaf sahibine bildirir. 2 0 Yanıtla
  • ABD BOMBALAMA YAPMAYACAK: KObaNEDE KURD FEDERE BOLGESI OLMASAYDI ABD BOMBALAMA YAPMAYACAK SILAH YARDIMIDA YAPMAYACAKTI VE KOBANE KESINLIKLE DUSECEKTI ISID YUZDE ? ALMISTI , ABD BOMBALAMASI DURDURDUMAYA TAM YETMEDI , PESMERGENIN GELISIYLE KURD GUCLERI DURUMU TERSINE CEVIRDI, HERHALDE SALIH MUSLIM MANEVI KELIMESININ ANLAMINI BILMIYOR KI OYLE KONUSUYOR, YADA INKAR POLITIKASI IZLIYOR, Kurd federe bolgesi 2000 pesmerge gonderecekti ypg kabul etmedi , baska savascilarda gideceti onlarida engellediler. KOBANEDE BEDELDE EN BUYUK PAY SAHIBI ABD , PESMERGE SONRA YPG DIR. 3000 CIVARINDA YPG LININ HAYATINI KAYBETMESININ TEK SORUMLUSUDA PKK YPG NIN YANLIS POLITIKALARIDIR. 1 0 Yanıtla
  • Kral47: Yeteri kadar yapmıştır oo 1 0 Yanıtla
  • ABİDİN DİNO: Bu İsrailin nükler tesisleri ne zaman açılacak bunuda tartişalım, sadece iranmı. . 0 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement