Wsj: "Erdem Başçı, Hükümete Mesaj Verdi" - Son Dakika
Dünya

Wsj: "Erdem Başçı, Hükümete Mesaj Verdi"

Wsj: "Erdem Başçı, Hükümete Mesaj Verdi"

Wall Street Journal, Türk hükümetinin "faiz lobisi" beyanlarına ilişkin tartışmalarda şimdiye kadar girmeyen Merkez Bankası Başkanı Başcı'nın sessizliğini bozarak, "komplo teorilerine girmemek lazım" dediğini belirttiği haberinde, "Başkanın"...

26.01.2012 13:15

Wall Street Journal, Türk hükümetinin "faiz lobisi" beyanlarına ilişkin tartışmalarda şimdiye kadar girmeyen Merkez Bankası Başkanı Başcı'nın sessizliğini bozarak, "komplo teorilerine girmemek lazım" dediğini belirttiği haberinde, "Başkanın sözleri, üst düzey Türk yetkililerinin iddiaları ile tezat oluşturuyor" diye yazdı Türk hükümetinin "faiz lobisi" beyanlarına ilişkin tartışmalara şimdiye kadar girmeyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı'nın sessizliğini bozarak, "komplo teorilerine girmemek lazım" dediğine dikkat çekilerek, "Başkanın sözleri, üst düzey Türk yetkililerinin iddiaları ile tezat oluşturuyor" diye yazdı. Gazete, Başçı'nın ifadelerini, "hükümete mesaj" olarak yorumlayan değerlendirmelere de dikkat çekti.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Erdem Başçı'nın Türkiye'de devam eden "faiz lobisi" tartışmalarda şimdiye kadar dikkat çekici biçimde suskun kaldığına belirterek, "Merkez Bankası Başkanı, Salı günü sessizliğini bozdu ve komplo teorileri konusunda uyarıda bulunurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil, sözde faiz lobisine saldıran bazı hükümet üyelerinden açıkça farklı düşündüğü gibi göründü" diye yazdı.

Gazete, Erdem Başçı'nın devlet televizyonunda yayımlanan mülakat sırasında faiz oranlarının yükseltilmesi için uluslararası yatırımcılar, ekonomistler ve gazetecilerden oluşan bir grubun Türk politika belirleyicilerine baskı yaptığı yönündeki iddialar ile ilgili olarak, "komplo teorilerine" girilmemesi gerektiğini söylediğine dikkat çektikten sonra bazı Bakanların, yüksek faiz çağrılarının Türkiye'de daha yüksek faiz olmak isteyenlerden geldiğini söylediklerini de belirtti.

Başçı'nın Türkiye'deki döviz piyasalarında en büyük oyuncuların Türkler olduğunu, Türk lirasının değer kaybını isteyen bazı yabancı oyuncular olsa da bunun pek önemsenmesi gerekmediği yönündeki sözlerini aktaran WSJ, "Başkanın sözleri, üst düzey Türk yetkililerinin iddiaları ile tezat oluşturuyor" da diye yazdı.

Haberde iktisatçıların, Başbakan Erdoğan'ın "faiz lobisi" ile mücadele etme sözüne şaşırdıkları belirtildikten sonra, "Ekonomistler, (Merkez Bankası) Başkan'ın çıkışı, iddia edilen faiz lobisine en agresif biçimde saldıran Bakanlara, özellikle söz konusu grubun "Türkiye'nin kanını emmek istediğini ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a yönelik olduğunu söylüyorlar."

Gazete, bu çerçevede "Mesaj hükümet için. Birçok insan, bu Başkan'ın, Bakanlara fazla yakın olduğunu düşünüyor, bu nedenle yüksek sesle konuşmaya hazır olması cesaret vericidir" yönündeki değerlendirmelere yer verdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Wsj: 'Erdem Başçı, Hükümete Mesaj Verdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement