Edinburgh Dükü Philip'ten Türk Öğretim Üyesine Teşekkür Mektubu - Son Dakika
Eğitim

Edinburgh Dükü Philip'ten Türk Öğretim Üyesine Teşekkür Mektubu

Edinburgh Dükü Philip\'ten Türk Öğretim Üyesine Teşekkür Mektubu

Prens Philip, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atabay'a, yer aldığı bir kitap projesinden dolayı teşekkür mektubu yolladı Atabay: "33 batığın hikayeleri yazıldı ve 'Derinlerden Yansımalar' adıyla İngilizce ve Türkçe olarak kitaplaştırıldı.

07.02.2014 11:10  Güncelleme: 11:13

MEHMET BAYER - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Philip, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay'a, yer aldığı bir kitap projesinden dolayı teşekkür mektubu gönderdi.

Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süreçli projenin, Vehbi Koç ile Ayhan Şahenk vakıflarının desteğiyle sonuçlandırıldığını söyledi.

Projenin yürütücülüğünü Selçuk Kolay'ın yaptığını, ekipte kendisinin yanı sıra Okan Taktak ve Savaş Karakaş'ın bulunduğunu belirten Atabay, "Bu çalışmanın fiilen sonuçlanması yaklaşık iki yıl sürdü ama çok daha eski bir zamanı kapsayan çalışma" dedi.

Atabay, projeyle Çanakkale Boğazı, Saros Körfezi, Gökçeada ve Bozcaada yakınlarında, Çanakkale Savaşları'nda batan 33 geminin yerlerinin tespit edildiğini, nasıl ve zaman sulara gömüldüğünün ortaya konulduğunu anlattı.

Kolay, Taktak ve Karakaş'ın, gerekli izinler alındıktan sonra dalış yaparak gemilerin su altı fotoğraflarını çektiğini dile getiren Atabay, şöyle devam etti:

"Benden, bu gemilerin ilk yapılışından battığı ana kadar ne şekilde bir serüven geçirdiğini yazmamı istediler. Özellikle İngiltere, Fransa, Avustralya, Almanya ve bizim arşivlerde çalışmalar yapıldı. 33 batığın hikayeleri yazıldı ve 'Derinlerden Yansımalar' adıyla İngilizce ve Türkçe olarak kitaplaştırıldı. Bu eser, Prens Philip'e de ulaştırıldı. Bu çerçevede Kraliyet Ailesi bize bir teşekkür mektubu gönderdi. Mektubu, İngiliz Büyükelçiliği bize ulaştırdı."

Mektupta, kitabın, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla önemli, kapsamlı bir çalışma ve temel bir eser olduğunun belirtildiğini aktaran Atabay, kendilerine teşekkür edildiğini bildirdi. Bundan büyük gurur duyduklarını anlatan Atabay, şunları kaydetti:

"İngiltere Milli Kütüphanesi Komisyonu, bu eseri inceleyip kütüphanenin başvuru eserleri kapsamında bilimsel eser olarak alınmasını kararlaştırdı. Bu da eserin aslında dünyada ne kadar yankı yapacağının bir göstergesi oldu. Bu kitap, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında en önemli çalışmalardan biri olarak ortaya çıktı. Sanıyorum savaşlar konusunda araştırma yapacak kişiler, bu eserden önemli oranda faydalanabilecek. Çünkü batıkların 3 boyutlu fotoğrafları çekildi. Gemilerin mayına çarparak mı yoksa dışarıdan gelen bir tazyikle mı veya içeride yaşanan patlama dolayısıyla mı battığını gösteren fotoğraflar var." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim Edinburgh Dükü Philip'ten Türk Öğretim Üyesine Teşekkür Mektubu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement