İlhan Ayverdi, İzmir Kız Lisesi'nde anıldı - Son Dakika
Eğitim

İlhan Ayverdi, İzmir Kız Lisesi'nde anıldı

İlhan Ayverdi, İzmir Kız Lisesi\'nde anıldı

Dil bilimci ve edebiyat öğretmeni İlhan Ayverdi, vefatının 14. yılında İzmir Kız Lisesi'nde düzenlenen programla anıldı. Programda Ayverdi'nin hayatı ve çalışmaları hakkında bilgiler verildi ve okulda Hatıra Köşesi açıldı.

06.11.2023 13:31  Güncelleme: 14:07

Dil bilimci ve edebiyat öğretmeni İlhan Ayverdi, vefatının 14. yılında, okuduğu İzmir Kız Lisesi'nde Akdem Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen programla anıldı.

Lisenin konferans salonunda düzenlenen programa, İlhan Ayverdi'nin öğrencileri de katıldı.

Programın moderatörü Murat Oktay, "talebeleri olarak kendilerini Ayverdi ile yolları kesişen bahtiyar insanlar olarak" addettiklerini belirtti.

Ayverdi'nin hayatlarında çok büyük iz bıraktığını aktaran Oktay, "Biz istiyoruz ki böyle bir abide şahsiyeti tüm gençlerimiz tanısın ama özellikle de mezun olduğu bu okuldaki kardeşlerimiz tanısın." ifadelerini kullandı.

Programda Ayverdi'nin hayatı ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Programın sonunda okulda, İlhan Ayverdi Hatıra Köşesi açıldı.

İlhan Ayverdi

İlhan Ayverdi, 24 Ekim 1926'da Manisa'da dünyaya geldi. 1943'te İzmir Kız Lisesi'nden mezun olan Ayverdi, 1949'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

Anarat Higutyan Ermeni Ortaokulu, Galatasaray Lisesi, Zoğrafyon Rum Lisesi, Saint Joseph Lisesi ile Saint Michel Fransız Lisesi ve Çapa Eğitim Enstitüsünde öğretmenlik yapan Ayverdi, 1960'ta kendi isteğiyle öğretmenlikten ayrıldı. Ayverdi, yaşamının kalan bölümünü, sivil toplum çalışmaları ve özel kültür faaliyetleriyle doldurdu. Ayverdi, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı adıyla 1978'de yeni bir statü kazanan vakıfta, vefatına kadar başkanlık yaptı.

Ayverdi'nin, 28 yıl üzerinde çalıştığı üç ciltlik "Misalli Büyük Türkçe Sözlük", başkanı olduğu Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 2005'te yayınladı. Ayverdi, bu eser ile 2005'te Türkiye Yazarlar Birliğince, dil alanında "Yılın Yazarı" seçildi.

Ayverdi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki evinde, 6 Kasım 2009'da 83 yaşında vefat etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim İlhan Ayverdi, İzmir Kız Lisesi'nde anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement