Sınav Artarsa Dershane de Artar - Son Dakika
Eğitim

Sınav Artarsa Dershane de Artar

Sınav Artarsa Dershane de Artar

Seviye Belirleme Sınavı'nın yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'ni uzmanlar değerlendirdi.

06.09.2013 14:59

Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişikliğin öğrenciye daha fazla sınava hazırlanma zorunluğu getirdiğini belireten uzmanlar, bu durumun dershanelere olan bağımlılığı azaltmanın aksine artıracağı görüşündeler.

İşte uzmanların yeni sistem değerlendirmeleri:

Alper Dinçer (Eğitim Reformu Girişimi Politika Analisti)

"Sınavlar eğitim kalitesini arttırmaz. Eğer 2003'ten bugüne kadar eğitim sistemleriyle uğraşmak yerine eğitim kalitesini nasıl yükselteceğimizi düşünüp, okul yöneticileri ve öğretmenlere destek verseydik, o zaman bugün zaten sınav baskısını da, dershaneleri de konuşmuyor olacaktık. Zor ve doğru olanı yapmak yerine sınav sistemini değiştiriyoruz. Bu sistemin ömrünün uzun olacağını düşünmüyorum."

Selçuk Pehlivanoğlu (Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı)

"Beklentimiz bir ortaöğretim değişim reformunun açıklanmasıydı. Ortaöğretimi düzeltmeden, yükseköğretimi ve yükseköğretimin üstündeki sınav baskısını kaldırmamız mümkün değil. Maalesef bu düzenleme eskilerde olduğu gibi sorunun kaynağına, çözüme yönelik değil şekil şartları değiştirmeyi amaçlayan bir düzenlemedir."

Faruk Köprülü (ÖZ-DE-BİR Genel Başkanı)

"Dershanelere öğrenciler okuldaki başarılarını arttırmak için de geliyor. Bu ihtiyaç bitmiş değil. Kaldı ki sınavlar her ne kadar merkezi olmayacak dense de merkezden yapılacak. Sınav sayısı 12'ye çıktı. Öğrencilerin başarılı olma arzusu bitmeyecek, dolayısıyla dershanelere olan ihtiyaç artarak devam edecektir."

6 dersten 12 sınav dönemi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açıkladığı sistem şu değişiklikleri kapsıyor: Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 temel dersten 8'inci sınıflara sınav uygulanacak. 2 yazılısı olan derslerden 1'incisi, 3 yazılısı olan derslerden ise 2'ncisi bakanlık tarafından merkezi olarak yapılacak. Yazılılar her dönem 2 güne yayılacak, o günler okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. Yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecek. Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı kullanılacak. Özel okullara ayrıca bir sınav hakkı verilmeyecek. Din kültürü dersinden muaf olanlara, sosyal bilgilerden soru sorulacak.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Sınav Artarsa Dershane de Artar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement