10'uncu ASO Büyükelçilikler Resepsiyonu düzenlendi - Son Dakika
Ekonomi

10'uncu ASO Büyükelçilikler Resepsiyonu düzenlendi

10\'uncu ASO Büyükelçilikler Resepsiyonu düzenlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, "Ankara'daki sanayicilerimizin ve teknoloji girişimcilerimizin rekabet gücünü artıracak, teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünler üretmesini ve teknolojiye yön verir bir hale gelmesini arzuluyoruz.

22.09.2021 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, " Ankara'daki sanayicilerimizin ve teknoloji girişimcilerimizin rekabet gücünü artıracak, teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünler üretmesini ve teknolojiye yön verir bir hale gelmesini arzuluyoruz." dedi.

Etnografya Müzesi'nde düzenlenen 10'uncu Ankara Sanayi Odası (ASO) Büyükelçilikler Resepsiyonu'na Dönmez, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı katıldı.

Dönmez, buradaki konuşmasında, Ankara'nın ülkenin gelişme, ilerleme ve sanayileşme mücadelesinin de merkezi olmaya devam ettiğini belirterek, bunda Ankaralı sanayicilerin katkısının çok büyük olduğunu ifade etti.

Ankara'daki 12 Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan üretim ve oluşturulan istihdamın ülke ekonomisinin temel dinamiklerinden biri haline geldiğine işaret eden Dönmez, şehrin tüm dünyaya ihracat yaptığını anlattı.

Ankara'nın ihracatında ilk sıralarda ABD, Çin ve Almanya'nın yer aldığını aktaran Dönmez, bunun şehrin rekabet gücünü, teknolojik katma değer kapasitesini ve üretim yeteneklerini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Dönmez, "Bakanlık olarak Ankara'daki sanayicilerimizin ve teknoloji girişimcilerimizin rekabet gücünü artıracak, teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünler üretmesini ve teknolojiye yön verir bir hale gelmesini arzuluyoruz. Ankara'da 10 Teknopark, 129 Ar-Ge Merkezi ve 39 Tasarım Merkezi bulunuyor. Ankara'nın bu alandaki başarısını bundan sonraki süreçte daha fazla artıracağına inanıyorum." dedi.

"Dış temsilcilikleri tek tek ziyaret edeceğiz"

Türkiye'de görev yapan dış temsilcilikleri Bakanlık olarak tek tek ziyaret edeceklerini dile getiren Dönmez, şunları kaydetti:

"Çalışmalarınızı yürütürken, bizzat sahaya inerek, şirketlerimizin üretim alanlarını yerinde görerek, organize sanayi bölgelerini, teknoparkları ziyaret ederek çalışmaları yakından görmenizi istirham ediyorum. Böylece ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve sanayi iş birliğinin de derinleşeceğini ümit ediyorum."

Dönmez, ülkedeki sanayicilerinin tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu ürünleri ürütmesi için her türlü yatırımlara teşvik sağladıklarına dikkati çekerek, "Ülkemizde şirket kuran, yatırım yapan, ortaklıklar kuran yabancı misafirlerimize aynı imkanları sunuyoruz. Bakanlık olarak Türk sanayicileriyle sizleri bir araya getirmek için yeni çalışmalara başlayacağımızı ifade ediyorum." diye konuştu.

"Lojistikte süre ve maliyetlerin artması önemli fırsatlar yaratacak"

ASO Başkanı Özdebir de Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, 2020 yılında salgının getirdiği olumsuz etkilere rağmen Türkiye ekonomisinin hızlı bir toparlanma süreci içine girdiğini ve en yüksek büyüme rakamlarına ulaşan ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Özdebir, "Ekonomimiz muhtemeldir ki 2021'in tamamında çift haneli bir büyümeye ulaşacaktır. Bunu destekler mahiyette son dönemde birçok uluslararası kuruluş büyüme beklentilerini revize ederek yukarı yönlü tahminlerini ortaya koymuştur. Bu da pandemiye rağmen Türkiye'nin büyüme dinamiklerinin diğer ülkelerden olumlu yönde ayrıldığını net bir biçimde göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ihracat tarafında da önemli başarılara imza attığına değinen Özdebir, sanayinin desteğiyle ihracat artışındaki ivmelenmenin devam ettiğini anlattı.

Özdebir, geçen aylara ilişkin ihracat rakamlarından da bahsederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ihracatının en önemli özelliklerinden biri esnekliktir. Herhangi bir pazarda sorun olması durumunda Türk ihracatçısı hızlı bir şekilde farklı pazarlara yönelebilmektedir. Bunda hem coğrafi konumumuz, hem de kültürel ve tarihsel miras olarak bulunduğumuz bölgedeki münasebetlerimizin de etkisi büyüktür."

Salgın döneminde tedarik zincirindeki bozulmayla lojistikte süre ve maliyetlerin artmasının Türk imalat sanayi için bölgede önemli fırsatlar yaratacağını belirten Özdebir, bunun da gerçekleşmeye başladığını söyledi.

Özdebir, "Küresel ekonomide Çin merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında sanayisi, rekabetçi fiyatları, nitelikli iş gücü, özellikle coğrafi konumuyla ülkemiz ön plana çıkmış ve bu pozisyonunu önümüzdeki yıllarda daha da güçlendirecektir. Pandemi sonrası değişen ticaret ağları dikkate alındığında, fırsatları iyi değerlendirebilecek Türkiye, başta kıta Avrupa'sı olmak üzere küresel bir üretim ve teknoloji üstü olabilecek potansiyele sahiptir." dedi.

"Ankara'nın rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz"

Ankara sanayisi ve ekonomisine ilişkin de bilgiler paylaşan Özdebir, geçen yıl yaklaşık 8 milyar dolarlık ihracatla Ankara'nın Türkiye'de en çok ihracat yapan 6'ncı il olduğunu anımsatarak, "Ankara ihracatının yüzde 82'sini oluşturan 6,3 milyar dolarlık bölümü sanayi sektörü tarafından gerçekleştirilmektedir. 2020 yılında Türkiye'nin toplam savunma sanayi ürün ihracatının yüzde 33'ünü Ankara tek başına gerçekleştirmiştir." diye konuştu.

Özdebir, Ankara'nın ilerleyen yıllarda teknolojik dönüşümünü daha da hızlandıracağını ve Türkiye'nin teknoloji üretim ve ihracat üssü konumunu güçlendireceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz de ASO olarak belirlemiş olduğumuz vizyon ve misyon çerçevesinde Ankara'nın rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaya devam ederek, 'başkentin sanayisinden sanayinin başkentine' hedefimize doğru kararlı adımlarla ilerleyeceğiz. Türkiye ve Ankara'nın üretim gücü, küresel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyele sahiptir."

???????

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 10'uncu ASO Büyükelçilikler Resepsiyonu düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement