11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika
Ekonomi

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Kvirikashvili: "Ulaştırma ve haberleşme sektöründe, Türkiye'de çok güzel gelişmeler var" "Türkiye bölgesel ekonomilerin kalkınmasına büyük katkı sağladı"

05.09.2013 17:11

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili, ulaştırma ve haberleşme sektöründe Türkiye'de çok güzel gelişmeler olduğunu belirterek, Türkiye'nin bölgesel ekonomilerin kalkınmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası kapsamında düzenlenen "Ulaşım ve iletişimin geleceği, bölgesel işbirliği imkanları" panelinin ilk oturumunda konuşan Kvirikashvili, karadeniz limanları, demir yolları ve kara yolları geliştikçe, ulaştırmanın ulusal ekonomiye yaptığı katkının açıkça görüldüğünü ifade etti.

Kvirikashvili, ulaştırma ve haberleşme sektöründe Türkiye'de çok güzel gelişmeler olduğunu ve Türkiye'nin bölgesel ekonomilerin kalkınmasına büyük katkı sağladığını aktararak, "Gürcistan da Türkiye gibi Avrupa ve Asya arasında bir geçit noktası oluşturuyor. Arada kilit role sahip ve Kafkasya için çok önemli bir konumda..." diye konuştu.

Alt yapı projelerinin uygulanmasının ve ulaştırma güvenliğinin önem verilen konulardan olduğunu dile getiren Kvirikashvili, kara, hava, deniz ve demir yolları gibi farklı ulaştırma türlerinde uygun bir ulaştırma sağlamak istediklerini söyledi.

Kvirikashvili, Gürcistan hükümeti olarak modernizasyon ve basitleştirmenin öncelikleri arasında olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle gümrük prosödürlerinde çok ciddi ilerleme kaydedildi. Diyebiliriz ki Gürcistan bu bölgede lider konumda. Mevzuat konusunda ve kurumsal anlamda çok büyük gelişmeler kaydedildi. Yeni gümrük kontrol noktaları oluşturuldu, gümrüklerde modern teknikler uygulanıyor ve  şuanda tek pencereli bir sistem kullanıyoruz. Bu değişikler sonucunda kontrol noktalarında geçen zaman azaldı, büyük ilerlemeler kaydedildi. Gürcistan'ın AB müzakereleri serbest ticaret anlaşmaları devam etmekte. Bunlar da tamamlandı. Bu anlaşma serbestleşme ve liberalleşmeye yardımcı olacak ve farklı sahalarda ilerlemeler olacak."

"Afganistan gittikçe stratejik bir önem kazanmakta"

Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Davud Ali Necefi de, Afganistan'ın ekonomik gelişmesinde ulaştırmanın önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Necefi, Afganistan'daki gelişmelere dikkati çekerek, "Afganistan gittikçe stratejik bir önem kazanmakta. Hızla büyüyen büyük piyasalara yakın ve stratejik bir konumda. Enerji açısından Orta Asya ile güneyde önemli deniz limanları açısından, petrol ve gaz konusunda ulaştırmada önemli bir rol oynuyor. Afganistan gerçekten iş adamı kafasıyla yola çıkmış özel yatırımlara kapısını açmış ve piyasa ekonomisinin büyümesine yardımcı olmakta. Özel sektörün büyümesi Afganistan politikasının köşe taşıdır" diye konuştu.

Afganistan'da küçük yatırımlarla büyük işler başarıldığını dile getiren Necefi, ulaştırma ve lojistik sektörünün ekonomik gelişme için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. Necefi, Afganistan'a yatırım yapmanın iyi sonuçlar vereceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Gelişmeye odaklanmamız iki tane önemli proje koşulları geliştirecek. Özellikle sınır ötesi ticaretin ulaştırma tarafını geliştirecektir. Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olma amacındaki Afganistan, Dünya Bankası'nda da iş yapma imkanlarını aramaktadır. 17 büyük yol inşa projesine ek olarak, deniz limanları geliştirilmektedir. 10 bin 500 kilometrelik yolların yüzde 40'ı geliştirilmiş ve 400 kilometre de komşu ülkelerin sınır kentlerine kadar ulaşım imkanı sağlamaktadır. Ulaştırma, madenler ile önemli merkezler olan bağlarını geliştirerek, ticaretin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Uluslararası sivil havacılıkdaki iyileşmeleri öngören yasa kabul edilmiş ve bir de gözetici kuruluş ile uluslararası standartların yakalanması amaçlanmıştır."

Necefi, Afganistan'ın bazı önemli zorlukları aştığına dikkati çekerek, yatırımcıları ulaştırma ve haberleşme alanında yatırım yapmak için ülkesine davet etti.

- "Sınırlar ötesi ulaştırmanın artırılması ve ulusal ekonomilerin geliştirilmesine çalışmamız lazım"

Çek Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Zdenek Zak da, ulaştırma ve ulaştırma sisteminde verimlilik konusuna değinerek, bu alanda maliyeti uygun hale getirip ve engellerin açılmasının önemli olduğunu belirtti.

Ulaştırma sisteminde, dağıtım sistemleri ve ulusal ekonomilerin dağıtım ağına da bakılması gerektiğini dile getiren Zak, "Toplantıda, ulaştırmada maliyetlerin optimize edilebilmesi ve dışa erişimi maksimum hale getirmek için yeni fırsatlar yaratacak öncelikler ve yeni fikirlerin tartışılması söz konusu. Bu açıdan önem taşıyor" diye konuştu.

Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Danail Papazov ise, yaptığı konuşmada küreselleşme sonucu karşı karşıya gelinen yeni güçlüklerle başa çıkabilmenin önemine değinerek, "Sınırlar ötesi ulaştırmanın artırılması ve ulusal ekonomilerin geliştirilmesine çalışmamız lazım" dedi.

Papazov, ulaştırma sektöründe verimliliğin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ulaştırma açısından ülkeler arasındaki seviyelerin farklı olduğunu vurguladı.

Ulaştırmada pek çok sorunla karşılaşıldığını kaydeden Papazov, bunların düzeltilmesiyle ilgili zorlukların ülkeler arasındaki işbirliğiyle aşılabileceğini ifade etti.

Papazov, ülkelerin şu andaki ulaştırma seviyelerinde bir denge yakalanması gerektiğine işaret ederek, "Tüm sorunları aşabilmek, daha verimli ve konforlu bir bölgesel ulaştırma hizmeti sağlayabilmek için belirleyeceğimiz bir takım değişikliklerin yapılması gerekir" diye konuştu.

Genellikle sınırlı finansal kaynaklardan, bağlantı eksikliğinden ve şebekelerdeki alt yapı problemlerden kaynaklandığını söyleyen Papazov, "Katma değeri yüksek projelere odaklanmak lazım. Kamu-özel işbirliği önemli bir kaynaktır ve finansal kaynakların eksikliği bertaraf edilebilir. Ulaştırma alt yapısının verimliliği konusunda işbirliği ve bilgi paylaşımı yapılmalı. Bu bir çerve anlaşmasıyla sağlanabilir. Özellikle ulaştırma şirketlerinin rekabetçiliği sağlanmalı. Böylece ulaştırma sisteminin koordineli bir şekilde iyileştirilmesi gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

"Ticaret, serbest ve akıcı yapılması gerek"

İran Yollar ve Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi ise ticaretin serbest ve akıcı yapılması gerektiğine dikkati çekerek, bazı ülkelerin uyguladığı ambargonun dünya ticaret kanunlarını ihlal ettiğine söyledi.

Konuya ilişkin meslektaşlarına çağrıda bulunan Akhoundi "Ben burada bulunan mesai arkadaşlarımın kendi hükümetlerine bu mesajımı iletmelerini ve ticaretin akıcı şekilde sağlanmasına vesile olmalarını umuyorum" dedi.

Bakan Akhoundii İran'ın kendi ekonomik ve kültürel programının geliştirilmesine ve bu programda özel sektörün yer almasına önem verdiğini kaydetti.

Bu arada toplantının ilk oturumuna Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov da iştirak etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement