Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kendisi için at ithal edildiği iddialarına ilişkin "Benim ne bir atım oldu, ne bir atım var... Atlıspor Kulübü üyesiyim. Bindiğim at da Atlıspor Kulübüne ait bir at. Benim için ithal edilmiş bir at yok. Atlıspor Kulübüne ait bir at. At binebilen herkese de açık kulüp" dedi.
Eker, Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Kooperatifçilik desteklerinin 2003 yılı sonrası önemli oranda artırıldığını belirten Eker, 2003-2014 arasında 1858 kooperatife 2,2 milyar lira destek verildiğini bildirdi. Eker, 178 bin ailenin bu kooperatiflerden yararlandığını vurguladı.
Bakanlığıyla ilgili Sayıştay raporlarında bazı bulguların bulunduğuna yönelik bazı iddiaların ortaya atıldığını ifade eden Eker, raporlardaki sorguların önemli bir kısmının bütçe tekniği, muhasebe kaydıyla ilgili olduğunu söyledi.
Türkiye'de tarımsal kredilerin geri dönüş oranlarının geçen yıl itibariyle yüzde 90'ın üzerinde olduğunu bildiren Eker, Türkiye'nin gıda maddeleri ihracat ve ithalat rakamlarına yönelik soruya karşılık "Türkiye'nin 2004-2013 arasında gıda maddeleri dış ticaret fazlası 40 milyar 728 milyon dolardır. Türkiye'nin dış ticaret fazlası bu. Aldığından daha fazla satıyor" yanıtını verdi.
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Eker'in açıklamaları sırasında Türkiye'nin tarımsal hammadde ithalatına ilişkin veriyi açıklamasını istediğini belirterek, bunun sorusuna cevap olmadığını söyledi. Eker'in soruyu yanıtlamaya devam etmesi üzerine Günaydın, Bakan'ın rakamları çarpıttığını ileri sürdü. Bu sırada Eker ve AK Parti'li milletvekilleri Günaydın'ın sözlerine tepki gösterdiler. Kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Günaydın ve kendisini uyaran Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç arasında da tartışma yaşandı.
Eker, tarımsal hammadde ithalatı olarak görünen bazı fasılların aslında sanayi hammaddesi olarak kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"İlla tarımı başarısız göstereceğiz diye tarımın kullanmadığı hammaddeyi tarımınmış gibi gösterme gayreti var. Söyleyecek sözü olmayanlar gerçeklerden korkarak bunu söylüyorlar... 5 milyar 724 milyon doları bu ithalatın tarımda görünüyor ama bunun kullanıldığı sektör sanayi sektörü. Dokuma elyafında kullanılan 1,7 milyar lira tutarında pamuk, 12,7 milyar liralık tekstile dönüşüp ihraç ediliyor. Bu tekstil sanayinin ihracatında görünüyor. İthalatı başka bir sektörde, ihracatı başka bir sektörde. Mesele bu. Kauçuk tarımın neresinde kullanırız?"
"Mahkeme devam ediyor"
Bakan Eker, "kendisi için at ithal edildiğine" yönelik iddiaları yanıtlarken de "Benim ne bir atım oldu, ne bir atım var. Mahkeme devam ediyor. Bir milletvekili arkadaşımız dedi ki '100 bilmem kaç bin avroya at ithal edilmiş' dedi. Öyle bir şey yok. Atlıspor Kulübü üyesiyim. Bindiğim at da Atlıspor Kulübüne ait bir at. Benim için ithal edilmiş bir at yok. Atlıspor Kulübüne ait bir at. At binebilen herkese de açık kulüp" diye konuştu.
"At yarışlarını denetlemekle görevli bir bürokratın kayınvalidesinin 12 yarış atı olduğu ve bürokratın bir ihaleden dolayı ceza aldığı" iddialarına ilişkin soruya karşılık da Eker, "İnsanların hukuk içerisinde, kayınvalidesinin aldığı ata bir şey söylemeye hakkı yok. Sizin de yok. Birinci mahkemede 5 ay ve para cezası alıyor ve itiraz ediyor. Yargılama tamamlanmadan nasıl suçlu ilan ediyorsunuz?" dedi.
Bakan Eker'in sorulara verdiği yanıtlara ilişkin sürenin tamamlanmasının ardından CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Eker'in bir gazetede yayınlanan röportajında yer alan "Kürt modernizasyonu Türk modernizasyonunun kötü bir kopyasıdır" ifadesi ve Kemalizm'e ilişkin sözleriyle ilgili sorusuna yanıt vermediğini belirterek, bu duruma tepki gösterdi.
Eker ile Keskin arasında sözlü tartışma yaşandı. Keskin, röportajın yer aldığı gazetenin fotokopilerini Bakan Eker'e göstererek "Bunu inkar etmekle bir yere varamazsın. Cumhuriyetin Bakanı böyle bir değerlendirme hakkına sahip değil. Yüreğin varsa söyle, burada duruyor" dedi. Bunun üzerine Eker de "Ben sözlerimin arkasındayım. Benim yüreğim var tabii. Senin tahmin edemeyeceğin kadar var. Kimsin sen benim yüreğimi sorgularsın. Kimsin sen? Ayıp denilen birşey var" ifadelerini kullandı.
Görüşmelerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılı bütçesi kabul edildi.
- TBMM
Son Dakika › Ekonomi › 2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?