23. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (ANFAŞ Food Product), Antalya Expo Center'da kapılarını açtı.
Fuarın resmi açılış töreninde konuşan Antalya Valisi Muammer Türker, yılda 15 milyon kişiye yakın turiste ev sahipliği yapan Antalya'nın, otelden restorana hizmet sektöründe oldukça ileri noktada olduğunu söyledi.
Antalya'nın sadece turizmin değil, tarımın da kalbinin attığı yer olduğunu kaydeden Türker, kentin 9 milyar lira düzeyindeki tarımsal üretiminin yaklaşık 1,6 milyar lirasının ihraç edildiğini ifade etti. Tarım sektörünün güçlenmesi, ürün çeşitliliği ve pazar imkanlarını artırmanın arayışı içinde olmak gerektiğini dile getiren Türker, "Hem üretenin ve pazarlayanın hem de tüketenin mutlu olacağı bir sistemi inşa etmek durumundayız" diye konuştu.
Vali Türker, bu tür fuarların işletmelerin ürünlerini tanıtma fırsatı bulması ve yeni iş bağlantılarının kurulması açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya'da fuarcılık sektörünün yurt dışında birçok rakibini de geçerek çok önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Fuar alanlarının geliştirilmesi konusunda önemli bir çalışma yürüttüklerini anlatan Türel, "Fuar alanını kısa sürede bir misli daha büyütmeyi hedefliyoruz. Böylece sadece ulusal değil, uluslararası fuarlarda da rakiplerimizle daha güçlü rekabet edebilir noktaya geleceğiz" dedi.
Antalya'nın turizm ve tarımın başkenti olduğuna değinen Türel, Food Product'ın da gıda ve tarımı aynı platformda birleştiren önemli bir fuar olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin tarımsal üretimiyle sadece kendine değil birçok ülkeye de önemli katkı sağladığını ifade eden Türel, "Rusya'nın Türkiye'den gelen tarım ürünlerini yasaklamasıyla ülkede domatesin tanesi 6-9 dolardan satılmaya başladı. Bu da Antalya'nın dünyayı nasıl beslediğinin güzel bir göstergesi" diye konuştu.
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak da Antalya'da fuar organizasyonlarının kamu ve özel sektör işbirliği ile çok daha büyük boyutlara ulaşabileceğini bildirdi.
Temiz gıdanın dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini kaydeden Badak, "Türkiye'de gıda ham maddelerinin büyük bölümünü üretebilen bir ülke. Bir kilogram fasulye bile üretemeyen birçok ülke dünyanın en büyük gıda fuarlarını yapıyor. Biz Antalya'da bu fuara her yıl 50 bin yerli, 50 bin yabancı misafiri getirebiliriz" dedi.
Fuar kapsamında Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), Akdeniz Aşçılar Birliği ve Manavgat Aşçılar Derneği de "Bakliyatlı Ürünler ile 7 Bölge Lezzet Günleri" düzenleyecek. Birleşmiş Milletler'in 2016 yılını "Bakliyat Yılı" ilan etmesi dolayısıyla düzenlenecek etkinlikte, farklı mutfaklardan tadımlıklar hazırlanacak ve yarışmalar gerçekleştirilecek.
Fuarda, et ürünleri, bakliyat, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, kuru gıdalar, şarküteri, donmuş gıdalar, paketleme ve ambalajlama sektörleri, kahve, çikolata gibi sektörlerden 2 bin 500 markanın ürünü sergileniyor. 13 Şubat 2016 tarihine kadar açık kalacak fuarı yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 45 bin profesyonelin ziyaret etmesi ve binin üzerinde iş görüşmesi yapılması bekleniyor.
Son Dakika › Ekonomi › 23. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?