Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı

Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı 30 milyon ton bakır rezervinden 2 milyon ton kaldı Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Madenli Beldesinde 1994 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı.

10.02.2022 13:55  Güncelleme: 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı

30 milyon ton bakır rezervinden 2 milyon ton kaldı

RİZE - Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Madenli Beldesinde 1994 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı.

Rize'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi bu yıl ki bakır madeni hedeflerinin 640 bin ton olduğunu belirterek 30 milyon tonluk bakır rezervinin 28 milyon tonunun çıkartıldığını söyledi.

2021 yılında yaklaşık 800 bin ton maden çıkardıklarını belirten Genel Müdür Güreşçi, "Bu sene 640 bin ton hedefimiz var. Rezervimizi 800 bin tondan 640 bin tona kadar düşürdük. Bir sonraki sene ise bu miktar 500 bine kadar düşecek. Belki bu sayı artırılabilir. Randımanımızda bir düşüş yok. Yani cevheri yeraltından çıkarabilirsek içindeki metali alma oranımız herhangi bir sorun yok fakat rezervimiz oldukça azaldı" dedi.

"28 milyon tonluk bakır rezervini erittik"

Son 2 yıl içerisinde yer altında 10 bin metre sondaj yaptıklarını belirten Güreşçi, "Bu sondajlarla birlikte maden ömrünü 6 ay uzattık. 6 ay uzun bir süre değil amacımız bu süreyi daha da uzatmak. Bu anlamda çabamız devam ediyor. 30 milyon tonluk bir rezervimiz vardı. Bunun 28 milyonunu bitirdik diyebilirim. 28 milyon tonunu erittik. Yaklaşık 2 milyon ton rezervimiz kaldı" ifadelerini kullandı.

"Yer altından aldığımızı yer altına geri gönderiyoruz"

Bugüne kadar yer altında açtıkları tünellerin hepsini madeni çıkardıktan sonra doldurduklarını belirten Güreşçi, "Yer altından çıkardığımız malzeme kadar, yer altına malzeme gönderiyoruz. Cevherin içerisinde bakır olan malzemeyi ve çinko olan malzemeyi alıyoruz. Bir de bunun dışında ekonomik olmayan cevher pirit var. Bu malzemeyi su ve çimento ile karıştırıp bir yoğurt kıvamına getiriyoruz. Sonrasında pompalarla ve boru hatlarıyla yer altına basıyoruz. Yer altında da içerisinde çimento olduğu için donuyor. Donduktan sonra bunun üzerine çıkabiliyoruz. Bu da madenin emniyette kalmasını sağlıyor. Bir nevi yer altından aldığımızı yer altına geri gönderiyoruz. Zaten bunu yapmazsak üretim yapmamızın da imkanı yok" şeklinde konuştu.

"İş kazası en az yaşanan şirketler arasındayız"

İş kazaları istatistikleri bakımından Türkiye'nin en düşük oranlı firmalarından olduklarını vurgulayan Güreşçi, "Çayeli Bakır İşletmeleri eski bir firma. Yaklaşık 40 yıldır hizmet veriyor. 40 senelik ömrünün içerisinde maalesef ölümlü kazalar da yaşandı. Tabii ki kazaların olmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

"Türkiye'deki yatırımlara devam edilecek"

Genel Müdür Güreşçi ayrıca ana hissedarları First Quantum firmasının Türkiye'de yatırıma devam etmek istediğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: "Şu anda Hakkari Çukurca'da sondaj çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hakkari deyince akla zor arazi şartları gelebiliyor. Fakat Kanada'da bulunan yöneticiler şirketin çalışanlarına o kadar güveniyorlar ki Türkiye'de yatırımları devam ettirmek istiyorlar" dedi.

Çayeli Bakır İşletmeleri\'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çayeli Bakır İşletmeleri'nin 2 milyon tonluk bakır rezervi kaldığı açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement