8. Wıef Yuvarlak Masa Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

8. Wıef Yuvarlak Masa Toplantısı

INCIEF Öğretim Üyesi ve Edbiz Consulting Limited Üst Yöneticisi ve Başkanı Dar: "Türkiye’nin İslami finans alanında rolünü güçlendirmek için Malezya, Pakistan ve Türkiye ittifakını düşünüyoruz" Borsa İstanbul Müdür Yardımcısı Nihat Gümüş: "Sukuk Repo Piyasası teklifimiz şu anda farklı paydaşlarca.

20.05.2014 15:09

Uluslarası İslami Finans Eğitim Merkezi (INCIEF) Öğretim Üyesi ve Edbiz Consulting Limited Üst Yöneticisi ve Başkanı Prof. Humayon Dar, " Türkiye'nin İslami finans alanında rolünü güçlendirmek için Malezya, Pakistan ve Türkiye (MPT) ittifakını düşünüyoruz" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve World Islamic Economic Forum Foundation'ın (WIEF) ortaklaşa düzenlediği "Türkiye'de İslami Finans Sektörünü Dönüştürmek, Gelişme Vaadi" temalı 8. WIEF Yuvarlak Masa Toplantısı'ndaki panel, Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Osman Çelik moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Dar, yeni ürünlere odaklandıklarını dile getirerek, ürünlerin İslami kurallara uygun olarak geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.

İlk aşamada, konvansiyonel kredi kartlarına karşı İslami kredi kartlarının bulunduğunu belirten Dar, İslami kartların, islami kurallara uygun kullanıldığını anlattı.

Dar, ikinci aşamada ise pek çok sektör gözlemcisinin artık bu noktada yeni bir finans sistemi geliştirmeye odaklanması gerektiğini dile getirerek, "Bu yeni finans sistemi konvansiyonel finans sisteminin yerine geçmeli. Bunu destekleyici ve tamamlayıcı bir sistem olmamalı. Tamamen konvansiyonel bankacılığın yerine geçmeli" dedi.

Şimdiye kadar İslami bankacılığın, finansal sistemin bir parçası olduğunu ve genel kovansiyonel sistemi tamamladığını aktaran Dar, bu ikinci aşamada İslami finansın sistematik şekilde geliştirilmesinden bahsedildiğini söyledi.

İslami bankacılık ve finansta lider ülkelerin başında İran'ın geldiğini dile getiren Dar, bunun sebebinin ülkede bütün bankacılık ve finans sisteminin İslami kurallara uygun yönetilmesi olduğunu dile getirdi. Dar, İran'ı sırasıyla Malezya, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya ve Sudan'ın takip ettiğini, Türkiye'nin ise 12. sırada bulunduğunu söyledi.

İslami bankacılık ve finans raporunda 2020 sonuna kadar tüm dünyada sektörün pazarda yüzde 50 paya sahip olduğu en az 6 ülke olacağı öngörüsü bulunduğunu kaydeden Dar, "2020'ye kadar BAE, Kuveyt ve Malezya gibi ülkelerde en az yüzde 50 pay olacak diyoruz. Varsayımlar kötü giderse, en azından 6 ülkede İslami bankacılık ve finansın payı konvansiyonel bankacılıkla eşit olacak. İslami bankacılık ve finansla ilgili sorunlar çözülüyor olacak. Türkiye'nin ise ekonominin büyüklüğüne ve şu andaki İslami finans ilgisine bakacak olursak, ülkenin çok daha önemli bir yere çıkacağına inanıyoruz. Türkiye'nin İslami finans alanında rolünü güçlendirmek için Malezya, Pakistan ve Türkiye (MPT) ittifakını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya ise İslami bankacılığın istikrarlı ve dirençli olduğunu belirtti.

Çetinkaya, büyümek için Türkiye'de gerçekten çok büyük bir alan olduğunu ifade ederek, yine de geleneksel finans rekabetinin bir sorun olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.

Politika yapıcıları ve bankacılar için İslami finansın neden önemli olduğu konusuna da değinen Çetinkaya, İslami finansın, finansal istikrara katkısının olup olmadığı ve İslami finans organlarının nasıl istikrarlı hale getirilebileceği konusunda sorular sorulması gerektiğini aktardı.

Finansal krizlere karşı olan direncin önemli bir mesele olduğunu belirten Çetinkaya, burada varklıkların geri dönüşü olduğunu ve finansal krizlere olan direncin test edilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Çetinkaya, bir taraftan rekabetçi büyümeyi, diğer taraftan direnci ve istikrarı korumak istediklerini vurgulayarak, "1980'lerden bu yana İslami bankalar Türkiye'de mevcut. 4 katılım bankamız var. Türkiye, sukuka gelecek yıllarda daha fazla eğilecektir. İslami finans büyüme trendi izliyor" diye konuştu.

"Sukuk-Repo Piyasası teklifimiz şu anda tartışılıyor"

Borsa İstanbul Müdür Yardımcısı Nihat Gümüş ise Borsa İstanbul'un 2012'den sonra reform planı oluşturduğunu ve yapısının değiştiğini belirterek, "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin bir ortağı olarak, Borsa İstanbul çok sayıda proje sorumluluğunu aldı. İstanbul için bu amaçlar önde geliyor" dedi.

Borsa İstanbul'un sermaye piyasalarında İslami finansı Türkiye'de ilerletme çabalarının bir parçası olarak Borsa İstanbul'un 3 temel ilkesi olduğunun altını çizen Gümüş, bunların, Katılım endeksi, DJIM Türkiye ve S&P OİC ile COMCEC İslami finans endeksi olduğunu belirtti.

Türkiye'de yeni SPK yasası uyarınca İslami finansın gelişmesinin ivme kazandığına dikkati çeken Gümüş, SPK tarafından yeni yönetmeliklerin hazırlandığını, bu şekilde Türkiye'de İslami finansın ve bankacılığın temelinin güçlendirilmiş olduğunu anlattı.

Borsa İstanbul olarak, Türkiye'de İslami kurumların likidite ihtiyacı için de bir adım attıklarını vurgulayan Gümüş, şunları kaydetti:

"İslami bankacılık ve diğer İslami finans kuruluşlarının sürdülebilirliği için likidite çok önemli. Türkiye'de SPK'da ve bankalarda bu tartışılıyor. Bu önerimizin adı Sukuk-Repo Piyasası... Teklifimiz şu anda farklı paydaşlarca tartışılıyor. Biz şöyle düşündük, nakitin ve sukuk portföylerinin aracılar arasında değiş tokuşunu sağlayacak piyasa, sukuk piyasasında likidite sağlayacaktır. 2013'te piyasalardaki toplam sukuk işlem hacmi yaklaşık 650 milyon liraya ulaştı. Bu da aslında oldukça küçük bir miktar. Çünkü buradaki menkul kıymetlerde tahvil oranları 20 milyon doların üzerinde. Borsa İstanbul olarak sukuk işlemlerini geşitirmeyi amaçladık. Bu yüzden sukuk piyasasında likiditeyi artırmayı hedefliyoruz."

Maybank İslamic Berhad Üst Yöneticisi Muzaffar Hisham da sukuk piyasasının çok önemili hale geldiğini, İslami bankacılığın İslami kurallara uygunluğunu ölçtüklerini anlattı.

Sukukun Hong Kong'ta da uygulamasına baktıklarını dile getiren Hisham, "İslami kurallar olmadığı için daha kapalı bir rejim içerisinde çalışıyorlar. Yatırımcılar araçlar çerçevesinde karar veriyor. İngiltere de ilk sukuk lansmanının gerçekleştirdi. Avrupa'da da bu alanda çok büyük bir potansiyel var" dedi.

Toplantının sonunda MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, konuşmacılara plaket takdim etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 8. Wıef Yuvarlak Masa Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement