AB Enerjide Türkiye'den Geçen Güney Koridoruna Ağırlık Verecek - Son Dakika
Ekonomi

AB Enerjide Türkiye'den Geçen Güney Koridoruna Ağırlık Verecek

AB liderleri enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için Türkiye üzerinden geçen güney koridoru projelerini hayata geçirme kararı aldı.

24.10.2014 14:01

AB liderleri enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için Türkiye üzerinden geçen güney koridoru projelerini hayata geçirme kararı aldı.

Brüksel'de toplanan AB zirvesinde onaylanan enerji güvenliğine yönelik kararlarda, özellikle doğalgaz ve elektrikte enerji bağımlılığının düşürülmesi gerektiği vurgulanarak "Güney Gaz Koridoru ve Kuzey-Güney Koridoru gibi ortak çıkar bulunan doğalgaz projeleri hayata uygulanmalı ve Güneydoğu Avrupa'da ( Doğu Akdeniz'de) yeni gaz merkezleri teşvik edilmeli" ifadesi kullanıldı.

AB zirvesinin önem atfettiği Güney Koridoru üzerine mevcut projeler, Türkiye- Azerbaycan ortaklığında ilerleyen Trans Anadolu (TANAP) doğalgaz boru hattı ve bunun devamı mahiyetindeki Trans-Adriyatik (TAP) boru hattı sayesinde Azeri gazının Yunanistan ve İtalya'ya ulaştırılmasını hedefliyor. Güney Koridoru üzerinden AB'ye ulaştırılacak gazın Türkmenistan, Kazakistan ve Irak'a ilaveten mevcut ve muhtemel yeni kaynak ülkelerinin katılımıyla artırılması planlanıyor.

AB'nin önem verdiği bir diğer proje olan Kuzey-Güney Koridoru ise AB'nin enerjide Rusya'ya en bağımlı üyeleri Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye bağlanmasını öngörüyor. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi AB Enerjide Türkiye'den Geçen Güney Koridoruna Ağırlık Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement