ABD, 'Alıcı Gözle Bakın' Çağrısı Yaptı, Banka Yönetimleri Sarsıldı - Son Dakika
Ekonomi

ABD, 'Alıcı Gözle Bakın' Çağrısı Yaptı, Banka Yönetimleri Sarsıldı

ABD, \'Alıcı Gözle Bakın\' Çağrısı Yaptı, Banka Yönetimleri Sarsıldı

ABD'de Bankalara 75 Milyar Dolarlık Ek Sermaye Kararı Çıkmasına Yol Açan Stres Testleri, Şimdi de Bankaların Yönetim Kurulu Üyelerini Strese Soktu.

16.05.2009 01:44

ABD’de bankalara 75 milyar dolarlık ek sermaye kararı çıkmasına yol açan stres testleri, şimdi de bankaların yönetim kurulu üyelerini strese soktu.

Testlerin sonucuna göre bankaların yönetim kuruluna ’alıcı bir gözle bakmasını’ isteyen hükümet, Bank of America ve Citigroup’a "Yöneticilerinizin bankacılık konusunda uzman olduğundan emin olun. Bu dönemi geçirmenizi sağlayacak birikime sahip olduğunu düşünmüyorsanız da gönderin’ baskıları yapıyor.

Şimdi sıra koltukta

Maaşlarından sonra koltuklarını da kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan CEO’lar ve yönetim kurulu üyeleri krizin en büyük mağdurları olarak anılmaya başlarken, Cleveland merkezli KeyCorp, Cincinnati merkezli FifthThird ve Atlanta merkezli SunTrust Bank’in yöneticileri de hükümetin baskısını en fazla hisseden grubu oluşturuyor. Stres testlerinin sonucunda hükümet artık sadece büyüklerle uğraşmakla kalmıyor, yerellere de el atıyor.

Bank of America ilk

Bu kapsamda hükümetin kapısını çaldığı ilk banka Bank of America oldu. Bankanın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Walter Massey önderliğinde bir komite, şimdi yönetim kurulu’nun başarısını ve CEO’nun kurumu krizden çıkarabilecek özelliğe sahip olup olmadığını sorguluyor. Şirketin yöneticileri arasında yer alan Brian Moynihan, Barbara Desoer ve Joe Price da olası bir CEO değişikliği durumunda en yakın adaylar olarak gösteriliyor. Şirkette hissesi bulunmayan Federal hükümetin analistleri şok eden bu tavrı şimdi yeni bir tartışma başlatacakmış gibi görülüyor. ABD de devlet daha önce de GM’in CEO’su Rick WWagoner’in görevinden olmasına yol açan Obama, başı dertteki sigorta şirketi AIG ile Fannie Mae ve Freddie Mac CEO’larına da kapıyı göstermişti.

İki SEC çalışanına haksız kazanç davası

ABD’nin SPK’sı Securities and Exchange Commission’ın (SEC) iki çalışanı hakkında içeriden aldıkları bilgiler doğrultusunda hisse alıp satmak ve bu yolla kár sağlamak suçlamasıyla dava açıldı. Halka açık şirketleri spekülasyon ve manipülasyondan korumakla yükümlü olan SEC’in içinde yaşanan bu olay güvenleri sarstı. Olayı açığa çıkartan ise SEC’in iç raporları oldu. SEC müfettişlerinden elde edilen bilgiye göre incelemeye alınan çalışanlardan biri kurumun baş konseyine de üye. SEC konuyla ilgili olarak, "Şu an araştırma aşamasında olan bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Hiçbir SEC çalışanının adının bu gibi olaylara karışmasını istemiyoruz. Zaten buna asla izin vermeyiz" diyor. Yatırımcıları korumakla yükümlü olan SEC bugüne kadar bu gibi konularla anılmış çalışanlarının işine son verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD, 'Alıcı Gözle Bakın' Çağrısı Yaptı, Banka Yönetimleri Sarsıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement