
Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Cahit Sınmaz, BTC'nin de etkisiyle bölgede yaşanan hareketliliği uzaktan izlemekle kalmayıp, içinde yer almak istediklerini söyledi.
Sınmaz, AK Parti Milletvekili Fatoş Zopcuk Gürkan'ın derneği ziyaretinde yaptığı açıklamada, Adana'nın sanayi ve tarımda hak ettiği yerde olmadığını savundu. BTC Ham Petrol Boru Hattı'yla Adana'da bir hareketlilik yaşandığını belirten Sınmaz, "Biz sivil toplum kuruluşları olarak bu hareketliliğin içerisinde yer almak istiyoruz. Dışarıdan gelen yatırımlara sadece bakmak istemiyoruz. Bu hareketliliğin parçası olmak ve yatırımları istihdama dönüştürmek için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız" dedi.
Bölgedeki işsizliğin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu vurgulayan Sınmaz, şöyle devam etti:
"BTC, bölgemizde tersane ve yan sanayisinin gelişmesine neden oluyor. Özellikle istihdam açığı kentimizde yaşayan insanlardan karşılanmalıdır. Bu yatırımlardan Adanalı nasıl faydalanacak? Kentimize katkısı ne olacak? İç dinamiklerimizi nasıl hareketlendirecek? Tüm bunlar hesaplanmalı. Adana'da atıl vaziyette duran 2 milyar dolar mevcut. Bunun sermayeye dönüştürülmesi için koşullar yaratılmalı." Adana'nın KOBİ'ler ile ayakta durduğuna dikkat çeken Sınmaz, kentte her geçen gün büyük firma sayısının azaldığını, bunun ise birleşerek ortak proje üretmemekten kaynaklandığını ifade etti.
AK Parti Milletvekili Fatoş Zopcuk Gürkan da, Adanalı işadamlarının petro-kimya ve organize tarım sektöründe istihdam yaratacak projelere yönelmesi gerektiğini söyledi. Gürkan, "Bölgesel bazda verilen teşvik sisteminde yeni düzenlemeler yapılacak. Bölgesel teşviklerin yanı sıra sektörel teşvik sistemi de uygulanacak. Geçmiş yıllarda teşvik alan şehirlere baktığımızda amacına çok iyi ulaşamadığını gördük" dedi.
Gürkan, bu nedenle teşvik sisteminde birtakım yeni uygulamalar yapılacağını ve önümüzdeki günlerde mutlaka işçi primlerinde bir miktar azaltılmaya gidileceğini ifade etti. Adana'nın hangi alanda gelişmek istediğine karar vermesi gerektiğini de vurgulayan Gürkan, dünyanın en kaliteli pamuğu bölgede yetişmesine rağmen girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçinin bu ürüne sıcak bakmadığına dikkat çekti. Çiftçinin katma değeri yüksek organize tarım sektörüne yönelmesi gerektiğini kaydeden Gürkan, "Özellikte Mersin ve Antalya bölgesinde yoğun olarak görülen seracılık Adana'da da gelişmeli. Adana Organize İhtisas Tarım Bölgesi'nin takipçisi olacağız" diye konuştu.
(MT-ÖZ-E)
Son Dakika › Ekonomi › Adanalı İşadamları, Btc'yle Başlayan Hareketliliğin İçinde Yer Almak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.