Adıyaman'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kentte yük taşımacılığının demir yolu ağıyla yapılmasını istedi.
Adıyaman'da sivil toplum kuruluşlarının demir yolu ile ilgili ısrarlı talepleri devam ediyor. MÜSİAD, TÜMSİAD, Ticaret ve Sanayi Odası, Adıyaman'ın ekonomik anlamda kalkınması noktasında, sulama ve demir yolu ağının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
MÜSİAD Başkanı Şerif Yıldırım, dünya mermer rezervinin yüzde 4'ünün Adıyaman'da olduğunu ve bu mermerlerin TIR'la yüklü maliyetlerle taşındığına dikkat çekerek, demir yolu olması halinde bu maliyetin düşeceğini ifade etti. Mermer başta olmak üzere diğer ürünlerin nakliyatının yüklü maliyet içerdiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Adıyaman'dan her gün yüzlerce ton mermer TIR'la ya Ortadoğu ülkelerine ya da Mersin Limanı'na giderek buradan gemilerle Uzakdoğu ülkelerine taşınıyor. Şu an TIR'lar mermerin kilosunu 40-50 TL'den taşırken, yük treni geldiğinde bu maliyet 10-15 TL'ye düşecek. MÜSİAD olarak, Elazığ'daki toplantımıza katılan Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı'na demiryolu ile ilgili dosya sunduk. Dünya mermer rezervinin yüzde 4'ünün bulunduğu bir kentte, yük taşımacılığında kullanılmak üzere tren olması gerekir. Bunun yanında yolcu taşımacılığında da tren gereklidir. Gölbaşı ilçesine gelen demir yolu ağının, Adıyaman üzerinden Kahta ilçesine kadar uzanması gerekiyor. Demir yolu maliyet olarak belki yüksek olabilir ama hükümetin 2023 hedeflerine koyması ve o yıla yetiştirilmesi sevindiricidir. Projenin hayata geçirilmesi için toplumun tüm kesimlerinde bir hassasiyet var. MÜSİAD olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz."
TÜMSİAD Başkanı Erkan Çakmak da Adıyaman'ın turizm kenti olduğunu ve gelişmekte olan bir sanayisi bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Hem yolcu hem de yük taşımacılığında demir yolunun Adıyaman'a kazandırılması önemlidir. Üretilen mamullerin birim maliyetine etki eden giderlerinin başında nakliye bedeli geliyor. Nakliye gideri, fiyatı doğrudan artırmaktadır. Bu durumda da üretilen malın piyasadaki rekabet gücünü azaltıp, üretim yapan çiftçi veya sanayicimizin kar marjını ciddi anlamda düşürmektedir. Demir yolu ucuz bir taşıma şeklidir. Adıyaman gibi ekonomisi ve sanayisi yeni gelişen iller için olmazsa olmazdır."
Yüksek hızlı trenin konuşulduğu ülkemizde hala demir yolu ağının Adıyaman'a gelmemiş olmasının Adıyaman'ın mağduriyetini artırdığını anlatan Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşvik yasasından hak ettiği yeri alamayan Adıyaman, komşu illerden ekonomik anlamda zayıf durumdadır. Demir yolu gibi yatırımlarla Adıyaman'ın civar illerle rekabet etme şansı oluşturulması gerekir. Huzur kenti Adıyaman tüm yatırımları hak etmektedir. Karşılıksız göstermiş olduğu bu özverinin taçlandırılması gerekir. Demir yolunun yanı sıra yolcu taşımacılığında da yüksek hızlı trenin Adıyaman için düşünülmesini istiyoruz. Hedefimizi büyük tutmalıyız, birlik içerisinde bu konuyu ısrarla talep etmeliyiz. TÜMSİAD olarak daha önce konunun muhataplarına demir yolu taleplerimizi iletmiştik. Yine bu konuda TÜMSİAD olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız."
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise Adıyaman'ın yolcu taşımacılığından önce yük trenine ihtiyacı olduğuna işaret ederek "Demir yolunun gelmesi hem Adıyaman'a hem de ülke ekonomisine büyük kazanım sağlayacak. Her gün tonlarca mermer TIR'la taşınıyor. Bir taraftan maliyet artarken diğer taraftan bu TIR'lar karayollarını bozarak milli ekonomiye zarar veriyor. Eğer yük taşımacılığında demir yolu kullanılırsa hem yollar bozulmayacak, hem de maliyetler düşecek. Adıyaman'a öncelikli olarak yük treninin gelmesi gerekiyor. Tabi yolcu taşımacılığında da tren olması ilimiz için faydalıdır ama önceliğimiz yük taşımacılığında trenin kullanılmasıdır. Diğer taraftan, Adıyaman'a yabancı ülkelerden pamuk ve diğer ürünler yine TIR'la geliyor. Taşıma maliyeti demiryolu ile düşecek. 2010 yılında demiryolu için müracaat ettiğimizde, ilgililer ön fizibilite çalışmasına geldi. Ancak demir yolunun çok rantabl olmadığı ifade edilmişti. Ancak geçen günlerde ilimizi ziyaret eden Başbakanımız ve Bakanlara dosya verildi. Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Demir yolları maliyetli yatırımlardır. Bir iki yılda olacak şey değil. 2023 hedefinde olması, bizim için iyi sayılır. Ondan önce olabileceğini tahmin etmiyorum. İnşallah Adıyaman'a kazandırırız."
Adıyaman'a gelen Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, kentin demir yolu ağına alınmasının 2023 yılı hedefleri içerisinde yer aldığını ifade etmişti. - ADIYAMAN
Son Dakika › Ekonomi › Adıyaman Tren İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?