Akkurt, Akbank'ta Genel Müdür Oldu Kurtul 'Yukarı' Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Akkurt, Akbank'ta Genel Müdür Oldu Kurtul 'Yukarı' Çıktı

Akkurt, Akbank\'ta Genel Müdür Oldu Kurtul \'Yukarı\' Çıktı

Akbank'ta Zafer Kurtul, 9 Yıldır Yürüttüğü Genel Müdürlük Görevinden Ayrılarak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oldu. Bir Süredir Beklenen Bu Değişim Beklenenden Önce Gerçekleşirken, Genel Müdürlük İçin Öne Çıkan Üç Adaydan Ziya Akkurt İpi Göğüsleyen İsim Oldu.

09.06.2009 01:43

Akbank’ta Zafer Kurtul, 9 yıldır yürüttüğü genel müdürlük görevinden ayrılarak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Bir süredir beklenen bu değişim beklenenden önce gerçekleşirken, genel müdürlük için öne çıkan üç adaydan Ziya Akkurt ipi göğüsleyen isim oldu.

AKBANK’ın tepe yönetiminde önemli bir değişim yaşandı. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, yerini yardımcılarından Ziya Akkurt’a bıraktı. Akkurt, Ak Yatırım’da Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’yken, 1 Nisan’da Akbank’a dönüş yapmıştı. Zafer Kurtul, hem Akbank’ta, hem de Sabancı Holding’de ’üst göreve’ yükseldi. Kurtul, Akın Kozanoğlu’nun emekli olmasıyla boşalan Akbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine getirilirken, aynı zamanda Murahhas Üye de oldu.

Beklenenden önce oldu

Akbank’ın yeni genel müdürü olan Ziya Akkurt, Nisan 2008’de Ak Yatırım’a atanıp, tam bir yıl sonra 1 Nisan 2009’da bankaya genel müdür vekili olarak dönmüştü. Bu gidiş-geliş Akkurt’un, geleceğin genel müdürü olarak hazırlandığı yönünde yorumlara neden olmuştu. Ancak Akbank’a ilişkin asıl söylentiler, Zafer Kurtul’un genel müdürlük görevinden ayrılacağı yönündeydi. Kulislerde konuşulanlara göre Kurtul, 2000 yılında üstlendiği bu görevi, bu yılın sonunda bırakacaktı. Ancak bu değişim beklenenden önce gerçekleşti.

İki isim yarışıyordu

Kurtul ayrıldığında genel müdür yardımcılarından hangisinin Kurtul’un koltuğuna oturacağı yönünde farklı yorumlar yapılıyordu. Kimilerine göre en yakın aday Hakan Binbaşgil, kimilerine göre de Ziya Akkurt’tu. Banka içinde de, sektörde de bu iki yöneticinin ismi, Akbank’ın Kurtul’dan sonraki genel müdürü olarak geçiyordu. Akbank’ta genel müdür vekili olarak görev yapan bir başka isim de Reşit Toygar’dı. Pekçok bankada bir tane genel müdür vekili bulunmasına karşılık Akbank’ta 3 vekil bulunması, Toygar’ın da bu yarışın içinde olduğunun bir işareti olarak kabul ediliyordu.

13 yıldır Akbank’ta

Sonunda ipi göğüsleyen kişi olan Ziya Akkurt, yeni görevine ilişkin şöyle bir açıklama yaptı: "Türkiye’nin en değerli bankası olan, Avrupa’nın da en değerli bankaları arasında yer alan ve tam 13 yılı aşan bir süredir çeşitli kademelerinde görev yaptığım Akbank’ta Genel Müdürlük pozisyonuna getirildiğim için gurur duyuyorum. Akbank’ın Türkiye’nin en değerli bankası konumunu sağlamlaştırmak, müşterilerimize, çalışanlarımıza, ortaklarımıza ve tüm paydaşlarımıza değer katmak ve ekonomimizin dinamik büyümesini desteklemek önümüzdeki dönemde de öncelikli hedefimiz olacaktır."

Diyarbakır’dan Akbank’ın tepesine yaşam öyküsü

ZİYA Akkurt, 1961’de Diyarbakır’da doğdu. Diyarbakır Anadolu Lisesi’nden Ankara Anadolu Lisesi’ne geçiş yapan Akkurt, 1983’te ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. İş hayatına 1983’te İnterbank’ta MT olarak başlayan Akkurt, 1989-1991 yıllarında BNP-AK-Dresdner Bankası’nda Pazarlama Müdürü, 1991-1996 yılları arasında da Osmanlı Bankası ve Banque Paribas/Paris’te, Finansal Kuruluşlar Pazarlama ve Ülke Kredileri Sorumlusu olarak çalıştı. Akkurt, 1996’da Akbank’a Kurumsal Bankacılık Bölüm Müdürü olarak katıldı ve 1997’de de Genel Müdür Yardımcısı oldu. Ziya Akkurt, Nisan 2008’de Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ye Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Nisan 2009’da Kurumsal ve Ticari Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Vekili olarak Akbank’ta çalışmaya başladı. Akkurt aynı zamanda 1996-2008 arasında BNP-Ak-Dresdner Bank, BNP-Ak-Dresdner Finansal Kiralama şirketlerinde kredilerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2008 arasında da Akbank A.G./ Almanya Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

Sabancı’da bankacılık Kurtul’un sigorta Akbaş’ın

AKIN Kozanoğlu’nun emekliliği Akbank’ta olduğu gibi, bankanın bağlı olduğu grupta da değişikliklere yol açtı. Sabancı Holding’te bankacılık ve sigortacılık işlerinden sorumlu Finansal Hizmetler Grup Başkanı olan Kozanoğlu’nun ayrılışı, organizasyonel değişime neden oldu. Holdingte sigortacılık işleri Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Hakan Akbaş’a bağlandı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevine getirilen Zafer Kurtul da, Bankacılık İşlerinden Sorumlu Grup Başkanı oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Akkurt, Akbank'ta Genel Müdür Oldu Kurtul 'Yukarı' Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement