Akkuyu için güvenlik hassasiyeti MERSİN - Son Dakika
Ekonomi

Akkuyu için güvenlik hassasiyeti MERSİN

Akkuyu için güvenlik hassasiyeti MERSİN

Akkuyu için güvenlik hassasiyeti MERSİN

02.10.2013 14:43

Akkuyu için güvenlik hassasiyeti - MERSİN

Akkuyu için güvenlik hassasiyeti

- Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Superfin: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tüm tarihi olaylar dikkate alınarak hazırlandı" - "Fukişima Santrali'nde meydana gelen sızıntı bizi daha fazla tedbir almaya itti" - "Alınacak ek tedbirler maliyetleri artıracak ancak santral 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edilecek"

MERSİN (AA) - DERVİŞ ÇÖMEZ - Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ Genel Müdürü Aleksander Superfin, Fukişima Nükleer Santrali'nde meydana gelen sızıntının kendilerini daha fazla tedbir almaya ittiğini belirterek, "Alınacak ek tedbirler maliyetleri artıracak ancak santral 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edilecek" dedi.

Superfin, Türkiye'den bir grup akademisyen ve Mersin'den bazı gazetecilerin katıldığı, Rusya'nın Novovoronezh bölgesinde inşa ettikleri nükleer santrale yönelik geziyle ilgili değerlendirmesinde, buradaki santralin bir benzerini Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapacaklarını belirterek, bu tür yapılarda güvenliğe özel önem verdiklerini ifade etti.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin tarihi olaylar dikkate alınarak hazırlandığını vurgulayan Superfin, Fukişima Nükleer Santrali'nde meydana gelen sızıntıyla ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini anlattı.

"Fukişima Santrali'nde meydana gelen sızıntı bizi daha fazla tedbir almaya itti" diyen Superfin, şöyle devam etti:

"Akkuyu'da yapılacak santralde çok sayıda güvenlik sistemi birbirine paralel olarak devreye girecek ve biri devreden çıkarken diğeri devreye girecek. Alınacak ek tedbirler maliyetleri artıracak ancak santral 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edilecek. Santrale pasif güvenlik sistemleri de ekledik. Böylece bütün jeneratörler devreden çıksa dahi pasif tedbir soğutmayı en az 26 saat sürdürebilecek."

- Santralin hazırlık süreci

Superfin, Akkuyu ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu bir süre önce ilgili birimlere sunduklarını ve raporun onayını ocak ayında almayı beklediklerini söyledi.

Superfin, ÇED raporunu alır almaz inşaatın hazırlık çalışmalarına başlayacaklarını, bunu yanı sıra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile görüşerek, gelecek yıl elektrik üretim lisansına başvurmaya hazırlandıklarını da belirtti.

Temel atma çalışmalarına Ocak 2016'da başlamayı planladıklarını anlatan Superfin, birinci üniteyi devreye almak için 4-4,5 yıla ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Akkuyu'daki inşaatta yaklaşık 10 bin kişinin çalışabileceğini, santralin yanında işletme personeli ve uzmanların aileleriyle birlikte kalabileceği 4 bin 500 kişilik kamp kurmayı planladıklarını belirten Superfin, "Santral, söylenildiği gibi ne doğayı ne de bölgeyi yok etmeyecek. Aksine bölgenin kalkınmasını sağlayacak. Büyükeceli bölgesinin geleceği çok kıymetli olacak. Bölgeye yeni bir şehir inşa edilecek" ifadelerini kullandı.

- Çalışanların eğitimi

Santralde çalışacak mühendis adaylarına önce Rusya'da ardından da Türkiye'de eğitim verileceğini ifade eden Superfin, bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü, Türkiye'nin de eğitim konusuna büyük önem verdiğini sözlerine ekledi.

Heyette yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman da vatandaşlara nükleer santral hakkında doğru ve sağlıklı bilgi verilmesinin önem taşıdığına dikkati çekti.

Santralde görev yapacak mühendislerin de yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Şişman, şunları söyledi:

"Biz 1961 yılından bu yana 500'e yakın nükleer uzmanın yetişmesine katkı sağlayan kurumuz. Bu konuda Rusya Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) ile işbirliği içindeyiz. Kurum olarak gerek halkın gerekse uzmanların eğitimi konusunda eylem planı hazırlığı içindeyiz. ROSATAM ile birlikte ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileriyle halkın eğitilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu eğitim sürecini, halkı bilgilendiren basın mensuplarından başlatma düşüncemiz var. Eğer basın bu konuda sağlıklı bilgiye sahip olursa üreteceği sağlıklı haberlerle halkı ve yetkilileri nükleer teknoloji konusunda yönlendirmiş olacak. Bu nedenle basın mensuplarının doğru bilgilendirilmesine öncelik vereceğiz."

- Novovoronezh kentindeki (NGS) 2'nin inşaatından genel görüntü

- NGS firması genel müdürü Aleksander Superfin tarafından Moskova'daki genel merkez binasında akademisyen ve gazetecilere bilgi vermesi (başı kel ve gözlüklü olan)

- Türkiye'den Rusya'ya giderek santral yerini gezen ve genel müdür dinleyen akademisyenler ve gazetecilerden görüntü.

- NGS genel müdür Superfin'in AA muhabirinin mühendislerin eğitimine yönelik sorusunu cevaplaması

- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman ile halkın ve basın mensuplarının nükleer teknoloji ve santrali hakkında bilgi sahibi olunması konusunda yapılan röportaj

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Akkuyu için güvenlik hassasiyeti MERSİN - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement