Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "INSEAD'ın 142 ülkeyi kapsayan inovasyon sıralamasında Türkiye 2012'de 74'üncü, 2013'te 68'inci, 2014 yılında 54'üncü sıraya yükseldi" dedi.
Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in katkılarıyla MEB Şura Salonu?'nda düzenlenen Ankara İnovasyon Haftası açılışında, rekabetçiliğin giderek arttığı dünya pazarında, şirket, sektör, bölge ve devletler için inovatif olabilmenin hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
İnovasyonun, kurumların yaşam kaynağı, şirketlerin sağlığı ve geleceği için can suyu olduğuna işaret eden Büyükekşi, Türkiye'de inovasyon farkındalılığının arttığını belirtti. Oluşan farkındalıkta, ihracatçıların çok büyük payı olduğunu vurgulayan Büyükekşi, önemli üniversitelerden INSEAD'ın 142 ülkeyi kapsayan inovasyon sıralamasında Türkiye'nin 2012'de 74'üncü sıradayken 2014 yılında 54'üncü sıraya yükseldiğini kaydetti.
"Türkiye'nin cari açığı değil, inovasyon açığı var" diyen Büyükekşi, bu kapsamda 3 yıldan bu yana Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri düzenlediklerini ifade etti. Geçen yıl etkinliklere 27 bin kişinin katıldığını anımsatan Büyükekşi, bu sayede tasarımdan markalaşmaya, bilimden nano-teknolojiye, dünyanın önde gelen üst düzey 47 ismini, 500'den fazla Ar-Ge projesini ve ödüllü tasarımı, 50'den fazla Ar-Ge merkezini, onlarca üniversiteyi, bilim merkezini, teknokenti bir araya getirdiklerini anlattı.
"Ankara inovasyonun da başkenti"
Büyükekşi, Ankara'nın sadece ülkenin değil aynı zamanda inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmanın başkenti olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ilk teknokentinin 2000 yılında ODTÜ'de kurulduğunu hatırlatan Büyükekşi, son 5 yılda uygulanan bilişim Ar-Ge projelerinin dörtte birinin, Türkiye'deki 39 teknoparktan 6'sının, 59 teknoloji geliştirme bölgesinden 8'inin Ankara'da bulunduğunu kaydetti. Büyükekşi, Ankara'nın Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip ikinci, en fazla ihracat yapan beşinci, en çok ihracat yapan ilk 1000'de en fazla firması olan altıncı ili olduğunu ifade etti.
Ankara'nın doğal bir inovasyon eko sistemine sahip olduğunun altını çizen Büyükekşi, ODTÜ Teknokent'in, Silikon Vadisinde konumlandıracağı girişimcilik ofisini destekleyeceklerini söyledi. Ankara'nın, savunma ve havacılık sanayii, elektronik, bilişim sektörü ihracatında kilit rol üstlendiğine dikkati çeken Büyükekşi, bu sektörlerin katma değerinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Uydu yazılımları, makine ve aksamları, seramik ve nitelikli madenler, malzeme bilimi mühendisliği alanlarında, üniversite-sanayi işbirliğine daha fazla odaklanılması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, ancak katma değeri yüksek sektörlerle 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılabileceğini ifade etti.
Büyükekşi, Ankara İnovasyon Haftası'na destek veren, TEB, Arçelik, Türk Hava Yolları, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne de teşekkür etti.
"Rekabetin şartları değişti"
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinasyon Başkanı Ahmet Kahraman da 21. yüzyılda rekabetin şartlarının değiştiğine dikkati çekerek, rekabetin belirleyici unsurlarının AR-GE, tasarım yenilikçilik ve moda olarak insanların karşısına çıktığını söyledi
İki gün sürecek etkinliğe 10 üniversite, 5 Ar-Ge merkezi, 5 teknopark ve 2 bilim merkezi katılacak. Etkinlik boyunca tüm katılımcılar, tasarım, teknoloji, girişimcilik ve Ar-Ge alanında dünyaca ünlü konuşmacıları dinleyecek. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ankara İnovasyon Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?