Hazine Müsteşarı Vekili Cavit Dağdaş, bu yıl ilk kez KOBİ'lerin oluşturduğu bir küresel forum düzenleyeceklerini, bunun G20'nin bir yan dalı olarak her yıl düzenlenmesini hedeflediklerini söyledi.
Arap Bankalar Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) iş birliğinde düzenlenen 5. Arap - Türk Ekonomi Diyaloğu Toplantısı'nda konuşan Dağdaş, 2008-2009 yıllarında yaşanan kriz sonrasında dünyanın çalkantılı bir döneme girdiğini anlattı.
G20 platformunun bu çalkantılı dönemden tekrar sürdürülebilir büyümeye geçilmesi için çalıştığını aktaran Dağdaş, G20 ülkelerinin bir takım taahhütlerde bulunduğunu, bunların gerçekleşmesi halinde dünya ekonomisinin daha fazla büyüyebileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.
Taahhüt edilen yapısal dönüşüm programlarının G20 tarafından takip edileceğini anlatan Dağdaş, yapısal reformların temelinde güçlü ve sürdürülebilir büyümenin yattığını ifade etti.
2008 krizinden sonra ülkelerde çok ciddi ölçüde yatırım açığının ortaya çıktığını vurgulayan Dağdaş, G20'nin bunun kapatılmasına yönelik ülkelerden yatırım projeksiyonlarını talep edeceğinin altını çizdi.
"KOBİ yatırımları da Türkiye'nin öncelikleri arasında"
Dağdaş, sadece büyük olanların değil, KOBİ yatırımlarının da Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu söyledi.
KOBİ'lerin istihdam oluşturmada son derece önemli kurumlar olduğuna işaret eden Dağdaş, çeşitli platformlarda KOBİ'leri öncelik olarak dile getirmeye devam edeceklerini kaydetti.
Özel sektör tasarruflarının altyapı yatırımlarında değerlendirilmesi için bir gayret olduğuna dikkati çeken Dağdaş, "Özellikle yap-işlet-devret projeleri önemli bir model" dedi.
Bu yıl ilk defa KOBİ'lerin oluşturduğu bir küresel forum düzenleyecekleri bilgisini de veren Dağdaş, bunun G20'nin bir yan dalı olarak her yıl düzenlenmesini hedeflediklerini dile getirdi.
Dağdaş, İslam ülkelerinde kullanılan finansal araçların dünya finans sistemine entegrasyonu konusunda başta İslam Kalkınma Bankası olmak üzere Arap Bankalar Birliği gibi kurumların katkılarını beklediklerini de ifade etti.
"Birçok kişi Somali'den yüz çevirirken, Erdoğan oraya giderek gönülleri fethetti"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Baki Alkaçar ise Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da derinleşeceğine inandığını söyledi.
Arap Bankalar Birliği eski Başkanı Adnan Yusuf ise Arap bankacılık sektörünün bütün ülkelerde gelişmesini sürdürdüğünü kaydetti.
Bütün mali kurumların, özellikle özel sektörün politikalardan etkilenmemesi, yatırımlara odaklanması gerektiğini bildiren Yusuf, birliğin 2015'te özellikle KOBİ'lerle ilgili Dünya Bankası ile çalışarak bir proje hazırlayacağını dile getirdi.
İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmet Muhammed Ali de Türkiye'nin Arap ülkeleri ile olumlu ilişkiler geliştirmeye çalıştığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok kişi Somali'den yüz çevirirken, oraya giderek gönülleri fethettiğini ifade etti.
Son Dakika › Ekonomi › Arap -Türk Ekonomi Diyaloğu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?